Motorosok halálos iramban

Pénzcentrum
2005. november 28. 15:34

Döbbenetesek a számok. Magyarországon 1999-ben "még csak" 593 balesetet okoztak motorosok, 2004-ben már 747-et.

Döbbenetesek a számok. Magyarországon 1999-ben „még csak” 593 balesetet okoztak motorosok, 2004-ben már 747-et.
Talán azért, mert azok, akik motort vásárolnak, inkább csak a köbcentiket, a csúcssebességet és a hatásos megjelenést nézik, mintsem a biztonságot.A számok pedig azt mutatják, hogy lehet, hogy a motorok teljesítménye javul, de ez feltornássza a balesetek számát is. Ez meg különösen akkor rémisztő, ha tudjuk, hogy tíz baleset közül egy halállal végződik.
Németországban sem jobb a helyzet. A „szelíd motorosok” ott is gyakran gondoskodnak arról, hogy az utak mentére koszorúk kerüljenek. A München melletti Allianz Technológiai Centrum (AZT) 200 súlyos kimenetelű motorbalesetet elemzett: azonosították a balesetek okait, az események menetét és a következményeket; ezekből pedig modellezték a leghatásosabb biztonsági módszereket. Kiderült, hogy a 200 esetből 90-nél segíthetett volna az ABS (a fék blokkolásgátló rendszere), hiszen ennyiszer léptek a motorosok még a csattanás előtt a fékre. Ebből a 90-ből pedig 18 esetben az ABS nem csak segíthetett volna, de teljes mértékben meg is akadályozhatta volna a balesetet.
Ezzel a védőeszközök közül az ABS bizonyult a legrelevánsabb biztonsági felszerelésnek; 38 esetben a megfelelő védőruházat jelentősen enyhítette volna a következményeket, 18 esetben pedig az is segíthetett volna, ha a motor - ilyen is akad már -  légzsákkal rendelkezik.
Az Allianz Hungária Biztosító is küldött szakembereket e vizsgálatok értékeléséhez, hiszen a magyar motorosok számára is fontosak a következtetések, s nem kevésbé a hozzájuk veztő elemzések.
Kitűnt, hogy a német és a magyar motorosok számára egyaránt a túlzott sebesség és az útkereszteződések jelentik a két legnagyobb veszélyforrást. Mindkét országban a legtöbb motorbaleset a városok határain belül történik.

A kutatást vezető Dieter Anselm professzor kiemelte, hogy fel kell kelteni a motorosok igényét az ABS iránt: rövidebb távon képes vele megállni a motor, és kevesebb a fékezéskor történő kifarolásból eredő bukás, pörgés, kicsapódás is.

Különösen azok, akik nem sajnálnak költeni a motor teljesítményére és külemére, áldozhatnának többet a biztonságra is. A sebesség helyes megválasztása pedig a semmivel fel nem cserélhető, és mindenki számára elérhető megoldás.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem