25 °C Budapest

Motorosok halálos iramban

Pénzcentrum
2005. november 28. 15:34

Döbbenetesek a számok. Magyarországon 1999-ben "még csak" 593 balesetet okoztak motorosok, 2004-ben már 747-et.

Döbbenetesek a számok. Magyarországon 1999-ben „még csak” 593 balesetet okoztak motorosok, 2004-ben már 747-et.
Talán azért, mert azok, akik motort vásárolnak, inkább csak a köbcentiket, a csúcssebességet és a hatásos megjelenést nézik, mintsem a biztonságot.A számok pedig azt mutatják, hogy lehet, hogy a motorok teljesítménye javul, de ez feltornássza a balesetek számát is. Ez meg különösen akkor rémisztő, ha tudjuk, hogy tíz baleset közül egy halállal végződik.
Németországban sem jobb a helyzet. A „szelíd motorosok” ott is gyakran gondoskodnak arról, hogy az utak mentére koszorúk kerüljenek. A München melletti Allianz Technológiai Centrum (AZT) 200 súlyos kimenetelű motorbalesetet elemzett: azonosították a balesetek okait, az események menetét és a következményeket; ezekből pedig modellezték a leghatásosabb biztonsági módszereket. Kiderült, hogy a 200 esetből 90-nél segíthetett volna az ABS (a fék blokkolásgátló rendszere), hiszen ennyiszer léptek a motorosok még a csattanás előtt a fékre. Ebből a 90-ből pedig 18 esetben az ABS nem csak segíthetett volna, de teljes mértékben meg is akadályozhatta volna a balesetet.
Ezzel a védőeszközök közül az ABS bizonyult a legrelevánsabb biztonsági felszerelésnek; 38 esetben a megfelelő védőruházat jelentősen enyhítette volna a következményeket, 18 esetben pedig az is segíthetett volna, ha a motor - ilyen is akad már -  légzsákkal rendelkezik.
Az Allianz Hungária Biztosító is küldött szakembereket e vizsgálatok értékeléséhez, hiszen a magyar motorosok számára is fontosak a következtetések, s nem kevésbé a hozzájuk veztő elemzések.
Kitűnt, hogy a német és a magyar motorosok számára egyaránt a túlzott sebesség és az útkereszteződések jelentik a két legnagyobb veszélyforrást. Mindkét országban a legtöbb motorbaleset a városok határain belül történik.

A kutatást vezető Dieter Anselm professzor kiemelte, hogy fel kell kelteni a motorosok igényét az ABS iránt: rövidebb távon képes vele megállni a motor, és kevesebb a fékezéskor történő kifarolásból eredő bukás, pörgés, kicsapódás is.

Különösen azok, akik nem sajnálnak költeni a motor teljesítményére és külemére, áldozhatnának többet a biztonságra is. A sebesség helyes megválasztása pedig a semmivel fel nem cserélhető, és mindenki számára elérhető megoldás.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?