25 °C Budapest

Motorosok halálos iramban

Pénzcentrum
2005. november 28. 15:34

Döbbenetesek a számok. Magyarországon 1999-ben "még csak" 593 balesetet okoztak motorosok, 2004-ben már 747-et.

Döbbenetesek a számok. Magyarországon 1999-ben „még csak” 593 balesetet okoztak motorosok, 2004-ben már 747-et.
Talán azért, mert azok, akik motort vásárolnak, inkább csak a köbcentiket, a csúcssebességet és a hatásos megjelenést nézik, mintsem a biztonságot.A számok pedig azt mutatják, hogy lehet, hogy a motorok teljesítménye javul, de ez feltornássza a balesetek számát is. Ez meg különösen akkor rémisztő, ha tudjuk, hogy tíz baleset közül egy halállal végződik.
Németországban sem jobb a helyzet. A „szelíd motorosok” ott is gyakran gondoskodnak arról, hogy az utak mentére koszorúk kerüljenek. A München melletti Allianz Technológiai Centrum (AZT) 200 súlyos kimenetelű motorbalesetet elemzett: azonosították a balesetek okait, az események menetét és a következményeket; ezekből pedig modellezték a leghatásosabb biztonsági módszereket. Kiderült, hogy a 200 esetből 90-nél segíthetett volna az ABS (a fék blokkolásgátló rendszere), hiszen ennyiszer léptek a motorosok még a csattanás előtt a fékre. Ebből a 90-ből pedig 18 esetben az ABS nem csak segíthetett volna, de teljes mértékben meg is akadályozhatta volna a balesetet.
Ezzel a védőeszközök közül az ABS bizonyult a legrelevánsabb biztonsági felszerelésnek; 38 esetben a megfelelő védőruházat jelentősen enyhítette volna a következményeket, 18 esetben pedig az is segíthetett volna, ha a motor - ilyen is akad már -  légzsákkal rendelkezik.
Az Allianz Hungária Biztosító is küldött szakembereket e vizsgálatok értékeléséhez, hiszen a magyar motorosok számára is fontosak a következtetések, s nem kevésbé a hozzájuk veztő elemzések.
Kitűnt, hogy a német és a magyar motorosok számára egyaránt a túlzott sebesség és az útkereszteződések jelentik a két legnagyobb veszélyforrást. Mindkét országban a legtöbb motorbaleset a városok határain belül történik.

A kutatást vezető Dieter Anselm professzor kiemelte, hogy fel kell kelteni a motorosok igényét az ABS iránt: rövidebb távon képes vele megállni a motor, és kevesebb a fékezéskor történő kifarolásból eredő bukás, pörgés, kicsapódás is.

Különösen azok, akik nem sajnálnak költeni a motor teljesítményére és külemére, áldozhatnának többet a biztonságra is. A sebesség helyes megválasztása pedig a semmivel fel nem cserélhető, és mindenki számára elérhető megoldás.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15