-1 °C Budapest

Járulékmentes foglalkoztatás- három lépés a kkv-szektorban

Pénzcentrum
2005. november 15. 08:06

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter ismertette a 100 lépés program három újabb intézkedését. A kormány támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozások létszámbővítését, elindítja a "Lépj egyet előre" ingyenes szakképzési programot és kiszélesíti a prémiumévek program kedvezményeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter  ismertette a 100 lépés program három újabb intézkedését. A kormány támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozások létszámbővítését, elindítja a "Lépj egyet előre" ingyenes szakképzési programot és kiszélesíti a prémiumévek program kedvezményeit.
A 250 dolgozónál kevesebbet foglalkoztató cégeknek, civil szervezeteknek és egyéni vállalkozóknak egy évig nem kell járulékokat fizetniük, ha bővítik a létszámot és az új alkalmazottakat a legalább 3 hónapja regisztráltan állást keresők közül választják ki. A munkáltatók 2006. végéig kapcsolódhatnak be a programba, az első év leteltével újabb egy évi foglalkoztatást kell vállalniuk. A munkáltatóknak legfeljebb a minimálbér 130 százalékának megfelelő összeg után jár kedvezmény. Ez 63 ezer forintos minimálbérnél fejenként és havonta akár 28 ezer forintos megtakarítást jelenthet a munkáltatónak.
 
Lépj egyet előre!
A program keretében jövő januártól ingyen szerezhetnek szakképesítést azok, akiknek nem végezték el a nyolc általános iskolát, vagy elvégezték ugyan, de szakmát nem tanultak. A lehetőség azok számára is nyitva áll, akik a jelenlegi szakmájuk helyett piacképesebb tudást szeretnének, vagy érettségi után szeretnének szakmát tanulni. Akik sikeres vizsgát tesznek, egyszeri, a minimálbér összegének megfelelő ösztöndíjat kapnak. A programba januártól pályázattal lehet bekapcsolódni. A forrásokat az Európai Unió HEFOP-programja biztosítja, első lépésben 4 milliárd forint értékben, de ez az összeg később, átcsoportosításokkal bővíthető lesz.
Magyarországon 1,5 millió embernek csak 8 általános iskolai végzettsége van, 155 ezernek pedig az általános iskolát sem sikerült befejeznie. A diplomások körében 83 százalék, míg a szakképesítés nélküliek között csak 28 százalék a foglalkoztatottak aránya - mutatott rá a miniszter.
Kibővül a prémiumévek program

A kormány kibővíti a közszférában dolgozók helyzetét segítő prémiumévek programot, amelybe a jövőben már a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel is bel lehet majd lépni, szemben a jelenlegi három évvel. Ezalatt a munkavállaló bérének 70 százalékát kapja majd az eddigi 60 helyett. A kabinet azt tervezi, hogy a közszférában lehetővé teszi a részmunkaidős foglalkoztatást, és ezzel együtt - az összeférhetetlenségi szabályok betartásával - a versenyszférában is vállalhatnak majd munkát a közszolgák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?