24 °C Budapest

Járulékmentes foglalkoztatás- három lépés a kkv-szektorban

Pénzcentrum
2005. november 15. 08:06

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter ismertette a 100 lépés program három újabb intézkedését. A kormány támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozások létszámbővítését, elindítja a "Lépj egyet előre" ingyenes szakképzési programot és kiszélesíti a prémiumévek program kedvezményeit.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter  ismertette a 100 lépés program három újabb intézkedését. A kormány támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozások létszámbővítését, elindítja a "Lépj egyet előre" ingyenes szakképzési programot és kiszélesíti a prémiumévek program kedvezményeit.
A 250 dolgozónál kevesebbet foglalkoztató cégeknek, civil szervezeteknek és egyéni vállalkozóknak egy évig nem kell járulékokat fizetniük, ha bővítik a létszámot és az új alkalmazottakat a legalább 3 hónapja regisztráltan állást keresők közül választják ki. A munkáltatók 2006. végéig kapcsolódhatnak be a programba, az első év leteltével újabb egy évi foglalkoztatást kell vállalniuk. A munkáltatóknak legfeljebb a minimálbér 130 százalékának megfelelő összeg után jár kedvezmény. Ez 63 ezer forintos minimálbérnél fejenként és havonta akár 28 ezer forintos megtakarítást jelenthet a munkáltatónak.
 
Lépj egyet előre!
A program keretében jövő januártól ingyen szerezhetnek szakképesítést azok, akiknek nem végezték el a nyolc általános iskolát, vagy elvégezték ugyan, de szakmát nem tanultak. A lehetőség azok számára is nyitva áll, akik a jelenlegi szakmájuk helyett piacképesebb tudást szeretnének, vagy érettségi után szeretnének szakmát tanulni. Akik sikeres vizsgát tesznek, egyszeri, a minimálbér összegének megfelelő ösztöndíjat kapnak. A programba januártól pályázattal lehet bekapcsolódni. A forrásokat az Európai Unió HEFOP-programja biztosítja, első lépésben 4 milliárd forint értékben, de ez az összeg később, átcsoportosításokkal bővíthető lesz.
Magyarországon 1,5 millió embernek csak 8 általános iskolai végzettsége van, 155 ezernek pedig az általános iskolát sem sikerült befejeznie. A diplomások körében 83 százalék, míg a szakképesítés nélküliek között csak 28 százalék a foglalkoztatottak aránya - mutatott rá a miniszter.
Kibővül a prémiumévek program

A kormány kibővíti a közszférában dolgozók helyzetét segítő prémiumévek programot, amelybe a jövőben már a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel is bel lehet majd lépni, szemben a jelenlegi három évvel. Ezalatt a munkavállaló bérének 70 százalékát kapja majd az eddigi 60 helyett. A kabinet azt tervezi, hogy a közszférában lehetővé teszi a részmunkaidős foglalkoztatást, és ezzel együtt - az összeférhetetlenségi szabályok betartásával - a versenyszférában is vállalhatnak majd munkát a közszolgák.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm