Beni és Ani felfedezi a pénzügyi világot

Pénzcentrum
2005. október 12. 15:00

Digitális tananyag készül a fiatalok pénzügyi szemléletének megváltoztatására A minimális lakossági megtakarítás, az elmaradott befektetési kultúra és a növekvő lakossági eladósodás a magyar gazdaság egyik alapvető problémája. Ezt igyekszik megváltoztatni az Öngondoskodás Alapítvány új kísérleti digitális tananyagával, amelynek célja a fiatalok pénzügyi és befektetési ismereteinek javítása, a megtakarításon alapuló anyagi öngondoskodás eszméjének megismertetése.

 
 
A magyarok megtakarítási és befektetési kultúrája a legelmaradottabb egész Európában. Bár az átlagkereset az elmúlt években jelentősen nőtt, tovább csökkent a lakosság megtakarítási hajlandósága. A felmérések szerint a felnőtt lakosságnak kevesebb mint a fele rendelkezik valamilyen megtakarítással. A megtakarítások szerkezete is elavult: a többség a megfelelő hozamot, értékmegőrzést biztosító lehetőségek helyett még mindig folyószámláján vagy otthon, a párnacihában tartja a pénzét. Míg korábban száz forint jövedelemből tízet félretettünk, addig a fogyasztás felfutása és az egyre növekvő hitelfelvétel következtében ma már alig több mint három forintot takarítunk meg.
Emellett a magyar államnak is egyre nehezebb terhet jelent az inaktív népességről való gondoskodás, amelyet a magán-nyugdíjpénztár intézménye sem lesz képes megoldani. A most iskolába menő gyerekek aktív életkoruk derekán már fejenként két nyugdíjast kell „eltartsanak” a TB-n keresztül Magyarországon. Ha a következő egy-két évtizedben nem sikerül általánossá tenni a megtakarításon alapuló öngondoskodás gondolatát, a mai felnőttek kezelhetetlen adósságot hagynak örökül a következő generációkra.
A lakossági megtakarítások ösztönzése csak alapvető szemléletváltozással érhető el, elsősorban pedig a még iskolapadban ülő fiatalok személetének megváltoztatásával. A felmérések szerint a középiskolások a felnőtteknél nyitottabbak a modern és felelős pénzügyi kultúra elsajátítására. Nincsenek téves információik, rossz berögződéseik a pénz- és tőkepiacokkal kapcsolatban. Ahogy néhány év alatt a fiatalok körében kultusszá vált az Internet, a mobiltelefon, úgy az Öngondoskodás Alapítvány most azt szeretné elérni, ha a pénz okos kezelése, a tisztességes gazdagodás is „menő dologgá” válna.
Az öngondoskodásra való törekvés egyre fontosabb részét képezi a mai fiatalok életstratégiájának, jövőképének. A diákok érzékenyen reagálnak a világ értékrendjének változásaira, tisztában vannak azzal, hogy újfajta kihívásoknak csak újfajta tudással felelhetnek meg. Ennek megfelelően egyre nagyobb igény van az új típusú, használható és közvetlenül pénzre váltható tudásra.
A mai korosztály aktívan részt akar venni jövőjének alakításában, és szívesen elsajátítaná a reális anyagi gyarapodáshoz szükséges alapvető gazdasági és pénzügyi ismereteket, ennek elsajátítása érdekében szívesen járnának akár különórákra, szakkörökre is. Ma a diákok 90%-a esélyt lát arra, hogy divattá váljon az, hogy az ő korosztálya jobban értsen a pénzhez mint a szüleik generációja. Ez a megtapasztalható, valóságos igény pedig azt mutatja, hogy reális esély van arra, hogy a pénzzel való okos bánásmód, a pénzpiaci jártasság az Internethez és mobiltelefonhoz hasonlóan néhány év alatt trenddé váljon a fiatalok körében.
Mostanáig elsősorban a közgazdasági és a pénzügyi iskolákban tanulók szerezhették meg az alapvető pénzügyi ismereteket. A most elkészülő új digitális tananyag azonban minden diák és tanár számára érthető és játékos formában mutatja be, hogyan lehet könnyen boldogulni a pénzügyi ismeretek világban, hogyan bánhat bárki okosan pénzével, megtakarításaival.
A tananyagot egy játékos, egyszerű és érthető nyelven megírt vidám képregény is kiegészíti. amelynek két szereplője, Beni és Ani közösen indulnak el, hogy felfedezzék az ismeretlen pénzügyi világot. Kalandjaik során a Nemzeti Bankban, a tőzsdén, kereskedelmi bankokban és más pénzintézetekben értik meg hogyan működik a bankrendszer; mi a Magyar Nemzeti Bank feladata; mit csinál egy bróker; hogyan működik a tőzsde; vagy, hogy miként kereshetnek pénzt az értékpapír-piacokon. Útjuk során megismerik a legfontosabb pénzügyi fogalmak jelentését, megtanulják, hogyan választhatják ki a legelőnyösebb befektetéseket, mire kell odafigyelniük az egyes termékek, szolgáltatások kiválasztásánál.
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?