Beni és Ani felfedezi a pénzügyi világot

Pénzcentrum
2005. október 12. 15:00

Digitális tananyag készül a fiatalok pénzügyi szemléletének megváltoztatására A minimális lakossági megtakarítás, az elmaradott befektetési kultúra és a növekvő lakossági eladósodás a magyar gazdaság egyik alapvető problémája. Ezt igyekszik megváltoztatni az Öngondoskodás Alapítvány új kísérleti digitális tananyagával, amelynek célja a fiatalok pénzügyi és befektetési ismereteinek javítása, a megtakarításon alapuló anyagi öngondoskodás eszméjének megismertetése.

 
 
A magyarok megtakarítási és befektetési kultúrája a legelmaradottabb egész Európában. Bár az átlagkereset az elmúlt években jelentősen nőtt, tovább csökkent a lakosság megtakarítási hajlandósága. A felmérések szerint a felnőtt lakosságnak kevesebb mint a fele rendelkezik valamilyen megtakarítással. A megtakarítások szerkezete is elavult: a többség a megfelelő hozamot, értékmegőrzést biztosító lehetőségek helyett még mindig folyószámláján vagy otthon, a párnacihában tartja a pénzét. Míg korábban száz forint jövedelemből tízet félretettünk, addig a fogyasztás felfutása és az egyre növekvő hitelfelvétel következtében ma már alig több mint három forintot takarítunk meg.
Emellett a magyar államnak is egyre nehezebb terhet jelent az inaktív népességről való gondoskodás, amelyet a magán-nyugdíjpénztár intézménye sem lesz képes megoldani. A most iskolába menő gyerekek aktív életkoruk derekán már fejenként két nyugdíjast kell „eltartsanak” a TB-n keresztül Magyarországon. Ha a következő egy-két évtizedben nem sikerül általánossá tenni a megtakarításon alapuló öngondoskodás gondolatát, a mai felnőttek kezelhetetlen adósságot hagynak örökül a következő generációkra.
A lakossági megtakarítások ösztönzése csak alapvető szemléletváltozással érhető el, elsősorban pedig a még iskolapadban ülő fiatalok személetének megváltoztatásával. A felmérések szerint a középiskolások a felnőtteknél nyitottabbak a modern és felelős pénzügyi kultúra elsajátítására. Nincsenek téves információik, rossz berögződéseik a pénz- és tőkepiacokkal kapcsolatban. Ahogy néhány év alatt a fiatalok körében kultusszá vált az Internet, a mobiltelefon, úgy az Öngondoskodás Alapítvány most azt szeretné elérni, ha a pénz okos kezelése, a tisztességes gazdagodás is „menő dologgá” válna.
Az öngondoskodásra való törekvés egyre fontosabb részét képezi a mai fiatalok életstratégiájának, jövőképének. A diákok érzékenyen reagálnak a világ értékrendjének változásaira, tisztában vannak azzal, hogy újfajta kihívásoknak csak újfajta tudással felelhetnek meg. Ennek megfelelően egyre nagyobb igény van az új típusú, használható és közvetlenül pénzre váltható tudásra.
A mai korosztály aktívan részt akar venni jövőjének alakításában, és szívesen elsajátítaná a reális anyagi gyarapodáshoz szükséges alapvető gazdasági és pénzügyi ismereteket, ennek elsajátítása érdekében szívesen járnának akár különórákra, szakkörökre is. Ma a diákok 90%-a esélyt lát arra, hogy divattá váljon az, hogy az ő korosztálya jobban értsen a pénzhez mint a szüleik generációja. Ez a megtapasztalható, valóságos igény pedig azt mutatja, hogy reális esély van arra, hogy a pénzzel való okos bánásmód, a pénzpiaci jártasság az Internethez és mobiltelefonhoz hasonlóan néhány év alatt trenddé váljon a fiatalok körében.
Mostanáig elsősorban a közgazdasági és a pénzügyi iskolákban tanulók szerezhették meg az alapvető pénzügyi ismereteket. A most elkészülő új digitális tananyag azonban minden diák és tanár számára érthető és játékos formában mutatja be, hogyan lehet könnyen boldogulni a pénzügyi ismeretek világban, hogyan bánhat bárki okosan pénzével, megtakarításaival.
A tananyagot egy játékos, egyszerű és érthető nyelven megírt vidám képregény is kiegészíti. amelynek két szereplője, Beni és Ani közösen indulnak el, hogy felfedezzék az ismeretlen pénzügyi világot. Kalandjaik során a Nemzeti Bankban, a tőzsdén, kereskedelmi bankokban és más pénzintézetekben értik meg hogyan működik a bankrendszer; mi a Magyar Nemzeti Bank feladata; mit csinál egy bróker; hogyan működik a tőzsde; vagy, hogy miként kereshetnek pénzt az értékpapír-piacokon. Útjuk során megismerik a legfontosabb pénzügyi fogalmak jelentését, megtanulják, hogyan választhatják ki a legelőnyösebb befektetéseket, mire kell odafigyelniük az egyes termékek, szolgáltatások kiválasztásánál.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?