2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Takaréklángon Európa gazdasága: ebből nagy baj lehet


Komolyan visszaesett az EU gazdasági teljesítménye: rengeteg ágazat csak pislákol.

Ijesztő képet fest az euróövezet gazdasági teljesítményéről egy nem nyilvános európai uniós anyag. Az Index birtokába jutott elemzés 50 ágazatot értékelt, és bár az eredmények aligha meglepőek, mégis elég sokkoló látni az egyes ágazatok teljesítményének lefagyását a nagy leállás és a bázisnak tekinthető 2019 között.

Növekedni az egészségügy tudott, itt 34 százalékkal nagyobb volt az igénybevétel. A gyógyszer-kereskedelem 25 százalékkal nagyobb forgalmat ért el, ezeken felül az internet-szolgáltatók, valamint az élelmiszer-kiskereskedelem ért el nagyobb forgalmat.

Több ágazatban még nincsen érezhető változás a vírus miatt, ilyennek tekinthető a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat, ahol nem történt változás, annak a dokumentumban szereplő értéke ugyanis kerek 0 százalék. Szintén fennmaradtak a számok alapján a kormányzati, közösségi szolgáltatások, oktatás, adminisztráció, ezek ugyanúgy a bázis kibocsátási szintjén pörögnek, mint a távközlés, de nem érdemi az energiafelhasználás és a vízigény 10-10 százalékkal apadása sem a nagy otthonmaradás során.

Sok iparágban látni 24-26 százalékos visszaesést. Ilyen az informatikai szolgáltatások, de a televíziós iparág is hasonlóan, 25 százalékkal esett vissza.

A hajózás, a közúti közlekedés és a hirdetési piac a felére olvadt. Ezt a veszteséget szenvedte el a kiskereskedelem legtöbb ágazata (gyógyszer, élelmiszer, autóértékesítések nélkül). Csak egyharmadot termel a vegyipar, a gumiipar, az üvegipar, a fémipar, illetve az optikai cégek.

Üzletük háromnegyedét veszítették el a munkaerő-közvetítők, a költöztetők, a menedzsment tanácsadók, ilyen szintre mérséklődtek a jogi konzultációk, az autószerelések, a bútoripar. De ez még nem a legrosszabb:

  • 17 százalékon megy az európai autógyártás,
  • 14 százalékon az utazási irodák,
  • 10 százalékon az európai légi közlekedés,
  • egyáltalán nincsenek nyilvános szórakoztató-ipari események (mozi, színház, koncert, sportesemény).

Összességében egyelőre 34 százalékkal alacsonyabb az euróövezet gazdasági kibocsátása. Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is bízik a V-alakú felpattanásban, vagyis a második és a harmadik negyedévet érintő nagy visszaesés ellenére az előrejelzésük szerint az euróövezet gazdasági kibocsátása végül elérheti a 2019-es szint 94 százalékát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked