2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Takaréklángon Európa gazdasága: ebből nagy baj lehet


Komolyan visszaesett az EU gazdasági teljesítménye: rengeteg ágazat csak pislákol.

Ijesztő képet fest az euróövezet gazdasági teljesítményéről egy nem nyilvános európai uniós anyag. Az Index birtokába jutott elemzés 50 ágazatot értékelt, és bár az eredmények aligha meglepőek, mégis elég sokkoló látni az egyes ágazatok teljesítményének lefagyását a nagy leállás és a bázisnak tekinthető 2019 között.

Növekedni az egészségügy tudott, itt 34 százalékkal nagyobb volt az igénybevétel. A gyógyszer-kereskedelem 25 százalékkal nagyobb forgalmat ért el, ezeken felül az internet-szolgáltatók, valamint az élelmiszer-kiskereskedelem ért el nagyobb forgalmat.

Több ágazatban még nincsen érezhető változás a vírus miatt, ilyennek tekinthető a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat, ahol nem történt változás, annak a dokumentumban szereplő értéke ugyanis kerek 0 százalék. Szintén fennmaradtak a számok alapján a kormányzati, közösségi szolgáltatások, oktatás, adminisztráció, ezek ugyanúgy a bázis kibocsátási szintjén pörögnek, mint a távközlés, de nem érdemi az energiafelhasználás és a vízigény 10-10 százalékkal apadása sem a nagy otthonmaradás során.

Sok iparágban látni 24-26 százalékos visszaesést. Ilyen az informatikai szolgáltatások, de a televíziós iparág is hasonlóan, 25 százalékkal esett vissza.

A hajózás, a közúti közlekedés és a hirdetési piac a felére olvadt. Ezt a veszteséget szenvedte el a kiskereskedelem legtöbb ágazata (gyógyszer, élelmiszer, autóértékesítések nélkül). Csak egyharmadot termel a vegyipar, a gumiipar, az üvegipar, a fémipar, illetve az optikai cégek.

Üzletük háromnegyedét veszítették el a munkaerő-közvetítők, a költöztetők, a menedzsment tanácsadók, ilyen szintre mérséklődtek a jogi konzultációk, az autószerelések, a bútoripar. De ez még nem a legrosszabb:

  • 17 százalékon megy az európai autógyártás,
  • 14 százalékon az utazási irodák,
  • 10 százalékon az európai légi közlekedés,
  • egyáltalán nincsenek nyilvános szórakoztató-ipari események (mozi, színház, koncert, sportesemény).

Összességében egyelőre 34 százalékkal alacsonyabb az euróövezet gazdasági kibocsátása. Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is bízik a V-alakú felpattanásban, vagyis a második és a harmadik negyedévet érintő nagy visszaesés ellenére az előrejelzésük szerint az euróövezet gazdasági kibocsátása végül elérheti a 2019-es szint 94 százalékát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a magyar papírkirály: ők ezért toboroztak rengeteg melóst a járvány alatt
A rendelésállomány egyes termékekből a háromszorosára nőtt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos