2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Szenvednek a vidéki cégek: elkezdődött a körbetartozások újabb hulláma


Az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a baranyai Építőipari Technológiai Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felmérte az ágazat problémáit és javaslatcsomagot dolgozott ki a nehézségek kezelésére - írja a HelloVidék.

A cikk szerint az Építőipari Technológiai Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara nemrég közös problémafelmérést végzett baranyai építőipari vállalkozások körében, és ágazatspecifikus javaslatokat dolgozott ki a nehézségek kezelésére.

Mint az a válaszokból kiderült, az anyagszerzésben már most drágulás (például a vasáruk piacán) érzékelhető és a prognózisok szerint ezek az árak valószínűsíthetően csak tovább fognak emelkedni az euró árfolyamának növekedése miatt.

Szintén jellemző probléma, hogy az árubeszerzés menete egyre nehezebbé vált és jelentősen lelassult, valamint a megrendelt anyagok megérkezésének ideje is hosszabb lett. A vállalkozások véleménye szerint ez a gazdaság újraindulása után is akadozni fog.

Sokan azt is kiemelték, hogy elkezdődött a körbetartozások újabb hulláma, a megrendelők csúsznak a fizetésekkel. Jól látszik, hogy a cégek nem tudnak olyan mértékben előre tervezni, mint az eddigi években, ami miatt a jövőben elmaradhat számos építőipari beruházás.

Az elmúlt hónapokban egyre több a visszamondott, leállított megrendelés (elsődlegesen a lakossági megrendelések esetén), miközben a már leszerződött munkák kezdése bizonytalan, gyakori azok elhalasztása, ez magával vonzza, hogy bizonytalan a rendelkezésre álló kapacitás lekötése is.

A munkahiány következtében a munkaerő megtartása, bérek fizetése a tartalékok felélése után problémát jelent; elbocsátások várhatók, a munkavállalók megtartása sok vállalkozás számára hosszú távon gond - olvasható a HelloVidék cikkében, amelyben a kamara által kidolgozott javaslatokat is elolvashatod.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó