8 °C Budapest

Magyarokat keresnek otthoni munkára: 20-30 ezer forintot kereshetsz óránként!

2019. március 21. 16:50

Egyre többen vágnak bele hazánkban is a szabadúszó életformába. Az ilyen típusú kenyérkeresetnek az előnyei - mint a rugalmas időbeosztás, változatosság, mobilitás - mellett hátrányai is vannak. Az egyik nehézség, hogy a munkavállalóknak saját maguknak kell kiépíteniük ügyfélkörüket, és keresni a lehetőségeket, új megbízásokat.

Nehéz meghatározni, kit tekinthetünk szabadúszónak, ezért nincs is hivatalos statisztika arról, hogy mennyien vannak hazánkban. Jellemzően a nem alkalmazottként, hanem projektalapú, megbízási szerződéses formában dolgozókat soroljuk ide. A legtöbb szabadúszó emiatt egyéni vállalkozóként dolgozik.

Erről viszont már vannak statisztikáink: a KSH adatai alapján az elmúlt négy évben 25 százalékkal nőtt az egyéni vállalkozók száma, tehát minden tizedik magyar ebben a formában dolgozik. 

Főként az információs és kommunikációs területen dolgozók körében válik egyre népszerűbbé a munkavállalásnak ez a típusa. Jelentős mértékben nőtt a művészet és szórakoztatás, illetve az ingatlanügyletek területén tevékenykedők, valamint a tudományos-műszaki végzettségűek körében is az egyéni vállalkozók száma. 

A szabadúszók önmaguk főnökei, többnyire nem rendelkeznek fizikai munkahellyel.

Ebből az is következik, hogy hacsak nincsenek leszerződve munkaközvetítő cégekkel, maguknak szerzik a projekteket. Ebben segítenek az olyan weboldalak, amelyeken a szabadúszók meghirdethetik szaktudásukat, így kereshetővé válnak a munkaadók számára. 

Ha nem is ez a fő megélhetési forrásunk, még egy újabb csatornát jelenthet a munkaerőpiacra, illetve akár teljes állás mellett keresetkiegészítésre is jól használható.

Ilyen weboldal például a Fiverr.com, a Guru.com, vagy az Upwork.com, ahol annak megfelelően, milyen szaktudással, készségekkel, tapasztalattal rendelkezünk, regisztrálhatunk munkavállalóként. Így a munkaadók könnyen megtalálhatják a megfelelő vállalkozót a projektjükhöz

Mennyi az annyi?

Áttekintettük, hogy a regisztrált magyarok milyen munkakörökben vállalnának munkát, és mennyire árazták be szaktudásukat. A Guru.com-on a legtöbb magyar programozó és fejlesztő kategóriában regisztrált, köztük is a legtöbben Php és Html tudásukat kínálják az online munkaerőpiacon. 

A kezdő webprogramozótól a több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztőig találhatunk szabadúszókat, 8-tól akár 89 dolláros (vagyis cirka 2200-24500 forintos) órabérrel is. Az átlagos órabér a programozók és fejlesztők körében 20-30 dollár (5500-8300 forint) között mozog. Az Upwork.com-on szintén 10-től 80 dollárig (2750-tól 22000 forintig) árazott munkavállalókat találhatunk. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Guru.com-on a programozás, fejlesztés után a legtöbben design és művészet területen vállalnának munkát, a harmadik legnépszerűbb szakterület pedig az írás és fordítás. Átlagosan a 40-50 dollár/óra (11-14 ezer forint/óra) áron dolgoznak a TOP munkavállalók.

Az Upwork.com-on a legjobban értékelt designerek kategóriájában 125 dolláros - vagyis 34500 forintos - órabérért dolgozó profit is találunk.

A második legnépszerűbb kategóriába tartozó fotósok közt szintén találunk már 5-10 dollár/óra (1400-2800 forintos) alapdíjért dolgozó szabadúszókat, és 120 dollárért (33 ezer forintért) dolgozó profikat is, az átlag pedig ezek között mozog. 

Az szövegíró kategóriában találhatunk szabadúszó újságírókat, tartalomgyártókat, szerkesztőket, korrektorokat, és kutatókat is; a fordítók közül pedig sokféle nyelven beszélő, számos szakterületet lefedő tudású szakembereket. A Fiverr.com-on a magyar fordítói szolgáltatások 5 dollárnál (cc. 1400 forintnál) kezdődnek

A szabadúszóknak ajánlott kezdetben áron alul elvállalni néhány munkát, amíg nincs referenciájuk és értékelésük, utána viszont emelhetik a tarifát.

A szövegírók szintén 5-10 dollárról (1400-2800 forintról) indulnak. Viszont attól függően, milyen egyéb készségekkel rendelkezik (pl. a közösségi média marketing, vagy webszerkesztői tapasztalat, vagy éppen fordítói végzettség), akár 60-80 dollárt (16500-22000 forintot) is elkérhet óránként egy tapasztalt, sok referenciával rendelkező, számos más munkakörben is jártas szövegíró.

Akár az értékesítés, videógyártás, 3D modellezés, adatelemzés - és még számos más területen - keresgélünk ezeken az oldalakon, mindenhol akad magyar szabadúszó, ebből is látható, hogy hazánkban is egyre terjed ez az életforma.   

A munkaközvetítő webes felületek segítségével a magyarok is a nemzetközi piacon és árakon hasznosíthatják a képzettségüket, tudásukat.

A szabadúszók aránya világszerte ugrásszerűen nő, ennek hatására az igények is, hogy egyes projektekhez a legmegfelelőbb alvállalkozót találják meg a cégek. Ez a tendencia Magyarországot sem kerüli el, hiszen már ma is mind a munkavállalók, mind a munkaadók egyre nyitottabbak a projekt alapú gondolkodásra

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem