2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Közel 57 ezer cégvezető fut neki eltiltással a koronavírus okozta válságnak


Egy év alatt ugyan már csak 6580 magánszemély került eltiltásra a cégvezetéstől, de így is tovább emelkedett az cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma. Összességében már 56808 magánszemély áll eltiltás alatt.

"Jelentősen visszaesett az egy év alatt a cégvezetéstől újonnan eltiltott magánszemélyek száma, de az összes eltiltott száma egyelőre még tovább növekedett" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. A cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

A 2019-es eltiltások száma csupán 6580 eset, ami 50 százaléka a 2018-as értéknek. Ugyanakkor ez jelentős részben annak köszönhető, hogy 2019. január 1-től jelentősen változott a cégtörvény eltiltásra vonatkozó része. A változásnak köszönhetően, az eltiltással potenciálisan érintett személyeknek már van lehetőségük felelősségük tisztázásra és a tényleges eltiltás elkerülésére. A jogszabály változás és a csökkenő új eltiltásszám ellenére azonban az összességében eltiltott személyek száma - több mint 2 ezer fővel - tovább növekedett 1 év alatt.

A módosított jogszabálynak köszönhetően az eltiltott személyek száma tehát csökkenhetne, ugyanakkor várhatóan 2020 során ezzel a hatással szembe megy majd a koronavírus okozta gazdasági visszaesés. A gazdasági visszaesés könnyen a hátrahagyott tartozások növekedésébe fordulhat, és ebből komolyabb eltiltási szám növekedés is fakadhat.

Összességében tehát még mindig magas az eltiltások száma. Úgy tűnik, a hazai üzleti etikán és a cégek likviditási helyzetén továbbra is lenne mit javítani. Az eltiltásoknak ebben komoly szerepe van, hiszen ezek elviekben tisztító hatásúak.

Hosszabb távon, ha a jogszabályi környezet nem változik, és a járvány gazdasági hatása is lecseng, akkor a cégvezetéstől összességében eltiltott személyek száma csökkenhet. 2015 óta évi 12-13 ezer eltiltás történt, ami meredek felfutást eredményezett az eltiltott magánszemélyek számában. Ugyanakkor a 2015-16 környékén indított eltiltások szépen lassan elkezdenek lejárni, és tömeges "utánpótlás" hiányában az összesített eltiltott számnak csökkennie kell.
A regionális bontásban az látszik, hogy Budapesten és Pest megyében tömegesek az eltiltások, de a magas cégszám miatt ez részben természetes is. Szintén magas az eltiltások száma Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Hajdú-Bihar megyében.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Rengeteg sofőrt keresnek: 600 ezres fizetés, 8 általános is elég
Ahhoz képest is sok pénz ez, milyenek a körülmények?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos