16 °C Budapest

Koronavírus: komoly megszorítások jönnek a vidéki Magyarországon

MTI
2020. április 23. 23:58

Országszerte folytatódnak a koronavírus-járvány elleni intézkedések, a városi önkormányzatok részt vesznek a védőfelszerelések beszerzésében, a bevásárlást és a kijárást is sok helyen szigorúan szabályozzák.

  • Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc Facebook-oldalán arról írt, hogy a Hetényi Géza kórház és a MÁV-kórház komoly készletekkel rendelkezik fertőtlenítőszerekből, védőruhákból, speciális maszkokból, a jövő hétre egyhavi tartalékot halmoznak föl ezekből. Kiemelte, a két intézmény között példaértékű az együttműködés, Szolnokon egyetlen beteget sem kellett idő előtt hazaküldeni: aki még ápolásra szorul, azt a MÁV-kórházba szállították át, csak olyan embert engedtek haza, aki meggyógyult.
  • Egerbe 220, az új típusú koronavírus kimutatására alkalmas gyorsteszt érkezett, melyekkel a szociális szférában dolgozók és ellátottak közül igyekeznek kiszűrni az esetlegesen fertőzötteket. A jövő héten várhatóan újabb 600 gyorstesztet kapnak és további 5000 darabos szállítmányt várnak még, amit a legveszélyeztetettebb területen dolgozók tesztelésére szánnak - közölte Mirkóczki Ádám polgármester csütörtökön. Jelezte: a hétvégén az eddigi szigorításokon túl újabbak is lesznek a hevesi megyeszékhelyen, péntek éjfél és szombat reggel 6 óra kötött, szombaton 22 órától vasárnap reggel 6 óráig, továbbá vasárnap 22 és 24 óra között kijárási korlátozást vezetnek be. Emellett kötelezővé teszik a szájmaszk viselését a város közterületein.
  • Nagykanizsán - Balogh László polgármester döntése alapján - pénteken és szombaton megváltozik a Vásárcsarnok látogatási ideje az idősek számára. Az eddigi 9 és 12 óra közötti időszak helyett kizárólag 10 órától 12 óráig vásárolhatnak a piaccsarnokban a 65 év felettiek.
  • Csongrádon Bedő Tamás polgármester fenntartja a korábbi hétvégékre meghatározott korlátozásokat: így maximálta a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben tartózkodók számát, kötelezővé tette a maszk viselését a piacon és megtiltotta a konditermek szombat-vasárnapi nyitvatartását. A korábbi hetek tapasztalatai alapján módosította a piac rendjét, ezentúl szombatonként 8.30 és 10 óra között vásárolhatnak a 65 évnél idősebbek. Az önkormányzat elkezdte az egészségügyi és szociális területen dolgozók és a sok ügyféllel találkozó köztisztviselők szerológiai tesztelését.
  • Balassagyarmaton a városi óvodák 80 dolgozója közül 27-en szabadságon vannak, heten betegállományban (nem koronavírus miatt), a többiek dolgoznak a felújítás alatt lévő intézmények takarításában, a pincék, padlások, raktárak rendezésében, selejtezésében, az udvarok felújításában és parkosításokban. Ezen túl a Meseerdő és a Nyitnikék óvodákban egy-egy minicsoportban ügyeleti óvodai nevelés folyik azon szülők gyermekei számára, akik dolgoznak, és gyermekeiket nincs lehetőségük másra hagyni.
  • Egy tatabányai nyomda a bevásárlóközpontokban és üzletekben alkalmazható, egyszer használatos papír arcmaszkot fejlesztett ki. A tervező Media-Press '91 Kft. ügyvezetője, Prech Tamás Zsolt elmondta, a virSTOP nevű papírmaszk teljes mértékben magyar innováció. Szakorvosok bevonásával fejlesztették, hogy környezetüknek védelmet biztosíthassanak azok, akiknek nincs lehetőségük minősített maszkot hordani. A javasolt alkalmazás szerint az érkező vásárló a bejáratnál megkapja a maszkot és felveszi, majd a kijáratnál elhelyezett szemetesbe helyezi. A virSTOP papír szájmaszk maximum két órán át használható. A társaság gyártási kapacitása jelenleg napi harmincezer darab.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem