Fél Budapest itt evett: undorító dolgok derültek ki a vietnamiról

2015. október 15. 18:01

Kemény dolgok derültek ki a budapestiek egyik kedvenc vietnami étterméről. Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, a Hai Nam Pho Bistró szeptemberben bezárta kapuit, miután több vendége is kórházban kötött ki.

A budai Hai Nam Pho Bistrót sokan ismerik a városban, vannak, akik Budapest legjobb phó levesezőjének tartják (a phó egy fűszeres tésztás leves, amit jellemzően marhahússal kínálnak - a szerk.)

Szeptember elején azonban az étterem egyik napról a másikra bezárt, kiderült, hogy többen kórházba kerültek. Nagyon jól kommunikáltak, a magyar sajtó együttműködő, felelősségvállaló kis családi vállalkozást láthatott, akik sajnálják a történeteket. Aztán megjelentek a kommentek, amik azért elég erősen árnyalták a képet: nem egyszerű mérgezésről, mondjuk szalmonelláról van szó, hanem többen kórházban fekszenek - írja az Index.

Az azonnali bezárást nem együttműködés vagy saját vizsgálatuk indokolta, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelte el, méghozzá nem is a hepatitis, hanem a helyszínen talált szabálytalanságok miatt.

A Nébih több súlyos élelmiszer-biztonsági szabálytalanságot is talált az étteremben:

  • az étteremben használtak nem nyomon követhető, jelöletlen alapanyagokat. Ma az egyik legfontosabb dolog az élelmiszer-biztonságban, hogy tudjuk, honnan jön valami, hiszen már eleve is fertőzött lehet, a főzéssel, sütéssel nem minden elpusztítható, és még előtte is bajt okozhat;
  • összevissza tárolták az udvari alapanyagokat, húsokat: ezeket szintén a fertőzésveszély miatt elkülönítve kellene;
  • rendezetlenség, zsúfoltság volt;
  • teljesen hiányoztak az egészségügyi vizsgálatok (a dolgozók sem lehetnek fertőző betegek, hiszen a konyhán könnyen továbbadják);
  • megszegték a személyes higiéniás szabályokat (például nem mostak rendesen kezet az étel készítése előtt);
  • egyáltalán nem volt bevezetve a HACCP-rendszer, ami az élelmiszerek teljes nyomon követését teszi lehetővé a teljes élelmiszerláncban;

Budapest Főváros Kormányhivatala 2015. október 12-ig bezárólag 38 olyan hepatitis A-betegről tud, ak mind azt állítják, hogy ettek a közelmúltban az étteremben. A kormányhivatal járványügyi vizsgálatot készít, felveszi a kapcsolatot minden beteggel, és ha kell, a környezetükben élőkkel. Felderítik, hogy kell-e valakinek megelőző védőoltás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hivatal szerint az étteremhez köthető megbetegedések miatt a betegek környezetében a Népegészségügyi Főosztály munkatársai eddig összesen 200 embert oltottak be, köztük egy általános iskolai osztályban 19 diákot és egy óvodában 34 gyereket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem