12 °C Budapest

56 fiatal kezében a magyar bankolás jövője

2016. december 5. 13:30

Csak úgy dőltek a pályázatok Magyarország első banki FinTech versenyére. A beérkezett pályázatokról, illetve a verseny részleteiről Hetényi Márkot, az MKB Bank vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Lezárult az MKB FinTech Verseny pályázati szakasza. Hány pályázat érkezett be végül?

Ötvenhat érvényes pályázat érkezett, és ez bőven meghaladja a várakozásainkat. Ráadásul nem csupán a mennyiséggel vagyunk maximálisan elégedettek: az első körben átfutott anyagok igazán minőségieknek tűnnek. A bírálóbizottság helyzete egyszerre irigylésre méltó és borzasztó.

Borzasztó, mert jó pályaműveket is ki kell majd szórnia?

Ezt mindenképpen el akarjuk kerülni: egyetlen jó ötletet sem hagyunk parlagon heverni. Örülünk a bőség zavarának, és lesznek olyan kezdeményezések, amelyeknek nem azonnal, hanem középtávon segítünk majd a megvalósulásban. Ennek megfelelően a fintech program folytatódni fog, sőt azon törjük a fejünket, hogyan fogjuk szélesebb alapokra helyezni a kezdeményezést. Mielőtt megkérdezné: ennek részletei egyelőre nem publikusak, de a megfelelő időben természetesen nyilvánosságra hozzuk őket.

A felfokozott érdeklődés okoz-e csúszást a kiértékelésben?

A terveink szerint semmiképp. Intenzíven dolgozunk azon, hogy - ígéretünkhöz híven - még karácsony előtt eredményt hirdethessünk. Ennek során ügyelni fogunk arra is, amiről az imént beszéltem: lesznek olyan ötletek, amelyeknek még nem érkezett el feltétlenül az ideje, közép- és hosszabb távon azonban mindenképp érdemes megvalósítani őket.

Mi az az MKB FinTech Program?

Az alapvetően a hagyományos pénzügyi szcénán kívülről érkező fintech megoldások banki környezetbe történő beágyazása és működővé tétele, az alapötlettől egészen a megvalósult szolgáltatásig.

Mi a kezdeményezés célja?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ügyfelek még jobb minőségű, még inkább testre szabott kiszolgálása a fintech cégekkel szorosan együttműködve, egyszerre kínálva az ötletekhez szakmai és pénzügyi háttértudást (FinTech Akadémia), szakmai megmérettetést (FinTech Verseny), informatikai és anyagi segítséget a megvalósításhoz (FinTech Inkubátor program).

Milyen szakaszokból áll?

Az MKB FinTech Program négy stratégiai pillérből áll: a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a FinTech Inkubáció és a Crowdsourced banképítési program. A FinTech Akadémia novemberben zárult, a FinTech Verseny keretében pedig év végéig választják ki a legígéretesebb fintech startup-okat. A FinTech Inkubáció 2017 januárjában indul a Crowdsourced banképítési programmal együtt. Az előbbi esetén 18 hetes intenzív program és tőkefinanszírozás keretében kerül sor a kiválasztott fintech megoldások továbbfejlesztésére. Az Egyesült Királyság legígéretesebb digitális bankjainak módszertanára alapozott Crowdsourced banképítési program keretében a közösség bevonásával alakítanak ki új banki termékeket és szolgáltatásokat.

Mire ad választ a program?

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hagyományos módszerekkel a pénzügyi szolgáltatók egyre nehezebben és körülményesebben képesek elérni ügyfeleiket. A program gyakorlatilag felgyorsítja az amúgy elkerülhetetlen fejlődést: a banki API-k (application programming interfaces, alkalmazásprogramozási felületek) megnyitásáról szóló PSD2 irányelv 2018-as életbe lépése igazi forradalmat hozhat azokon a piacokon, ahol a fintech cégek eddig csak másodhegedűsök lehettek.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem