Plastic garbage cans or dumpsters, tanks on wheels for moving and transporting, stand in a row on the street. The concept of environmental protection, sustainable lifestyle. Recycling of garbage.

Így lehet igazán nagy pénzt csinálni a műanyag szemétből: kevesen tudják, nagy gazdagság lehet belőle

2023. május 31. 18:02

A Roland Berger szerint a szigorodó uniós szabályozásnak és az új technológiáknak köszönhetően a közeljövőben várhatóan nő az újrahasznosított műanyagok aránya és javul azok minősége. A német tanácsadó cég tanulmánya azt mutatja be, hogyan tudnak mindebből profitálni a vállalatok – feltéve, ha képesek gyorsan reagálni.

A műanyag olcsón és sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely megtalálható szinte mindenhol, a palackoktól kezdve egészen az autóalkatrészekig, ugyanakkor használata komoly fenntarthatósági kihívást jelent: évente mintegy 2 milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátásért felelős, ami a globális összkibocsátás mintegy 4 százaléka, de az EU-n belül ez az arány a 9 százalékot is eléri.  A műanyagoknak világszinten mintegy 10 százalékát, az EU-ban pedig 25 százalékát hasznosítják újra, a többi a hulladéklerakókban végzi. A számok a fogyasztók alacsony tudatossága, az EU-n kívüli korlátozott szabályozás, valamint a rossz begyűjtési és válogatási infrastruktúra miatt ennyire alacsonyak.

„A káros hatások ellenére a műanyag – különösen a csomagolási anyagok – iránti kereslet várhatóan továbbra is erős marad. A tanulmány ezért elsősorban az újrahasznosításra összpontosít, melynek fő előnye a műanyagtermelés mérséklése és a hulladéklerakás, illetve égetés visszaszorítása, ezáltal a kibocsátás csökkentése. A vállalatoknak már csak ki kell használniuk az ebben rejlő üzleti lehetőségeket” – emelte ki Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

A szakértők két kulcstényezőre hívják fel a figyelmet, melyek új lendületet adhatnak az EU műanyag-újrafeldolgozásának: egyrészt szigorodnak az uniós újrahasznosítási célok, másrészt új technológiák terjednek el. Az új szabályozás szerint 2030-ra a műanyag csomagolások több mint felét kell majd újrahasznosítani, és a rendeletet kiterjesztik a nem csomagolóanyagként használt műanyagokra is.

Az új digitális technológiák és újrahasznosítási eljárások (fejlett mechanikai és kémiai módszerek) elterjedése pedig javítja az újrafeldolgozott anyagok hozamát, minőségét és értékét. Az elmúlt években az újrahasznosított műanyagok ára a klímasemleges törekvések és célok miatt emelkedett, szemben a szűz műanyagokéval. A műanyag-újrafeldolgozás így az "új arany" lehet, erős mennyiségi növekedéssel és nagyon vonzó árréssel. A vállalatoknak tehát most kellene cselekedniük, hogy kihasználhassák az ebben rejlő potenciálokat: például a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek fejlesztésével, a fejlett technológiákba történő befektetéssel és az értéklánc mentén történő partnerségek keresésével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Melyek a helyes stratégiai célok?

A nyereségszintek a műanyag-újrafeldolgozási értékláncban végzett tevékenységtől függően változnak: az újrahasznosítók és feldolgozók esetében az újrahasznosított anyagok magas ára miatt akár 10-15 százalékos is lehet. A szelektálási technológia fejlődésével és a nagyobb tisztaságú újrafeldolgozott anyagok mennyiségének növekedésével valamennyi szereplő árrése növekedni fog. Mindez kedvezően hat a fúziók és felvásárlások formájában megvalósuló stratégiai folyamatok felgyorsulására. A stratégiai célok közé tartozik többek között a saját piaci részesedés növelése, a jelenlegi fenntarthatósági trendből származó növekedési dinamika kihasználása, valamint a vállalati saját hozzáadott érték kiterjesztése a fenntarthatóságot elősegítő tevékenységekben. A Roland Berger szerint a jövőbeli siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vállalatoknak már most legyen egy megalapozott üzleti modelljük, amely pontosan definiálja az értékláncban elfoglalt szerepüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem