9 °C Budapest
Close up of hand of businessman signing a form. Business man signing contract for future deal. Business man signing legal document. Male hand signing employee contract with a bond.

Ez már tényleg a kőkemény válság? Alig alapítanak cégeket Magyarországon

2023. március 9. 21:01

2022-ben jóval kevesebb cég jött létre Magyarországon, mint a járvány alatt, azonban az új szereplők aránya megnőtt, a cégbirodalmak pedig tovább növelték részesedésüket.

2022-ben kevesebb mint 30 ezer új társas vállalkozás jött létre Magyarországon, ami jelentős csökkenés az előző évhez képest, de nem kiugróan alacsony érték a járvány előtti időszakhoz viszonyítva. Látványos az új szereplők arányának növekedése, míg 2021-ben csak minden ötödik, addig 2022-ben már minden negyedik vállalkozás – korábbi vállalkozásokhoz nem kapcsolhatóan – ténylegesen új szereplőnek számítot, írja közleményében az Opten.

Az adatok alapján az újonnan induló társas vállalkozások több mint 57 százalékának menedzsmentjében van olyan aláíró, vagy tulajdonos, aki először tölt be hasonló szerepkört. Közel 44 százalékukban minden tulajdonos és ügyvezető számít új szereplőnek, és 24 százalékot meghaladóak azok, amelyek sem címkapcsolattal, sem személyi kapcsolattal nem köthető korábbi vállalkozáshoz.

Hogy „vérfrissítés” zajlik vagy egy természetes evolúciónak vagyunk szemtanúi, még nem dönthető el. Az új szereplők arányának növekedésében közrejátszhatott a KATA-s adózók 2022 év közbeni szabályváltozása is, mivel szeptemberben az elmúlt 5 év legmagasabb havi cégalapítás számait látjuk, ami meghaladta a 3600-as cégszámot

– mondja Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az adatok alapján az újonnan induló társas vállalkozások több mint 57 százalékának menedzsmentjében van olyan aláíró, vagy tulajdonos, aki először tölt be hasonló szerepkört. Közel 44 százalékukban minden tulajdonos és ügyvezető számít új szereplőnek, és 24 százalékot meghaladóak azok, amelyek sem címkapcsolattal, sem személyi kapcsolattal nem köthető korábbi vállalkozáshoz. 2022-ben a cégalapítási kedv visszaállt az „egészséges mederbe”, és mintha a járvány okozta válsághangulat ebben az évben már nem lett volna érzékelhető. A gazdasági kihívások másik vetülete – a háború és az energiaár emelkedés – növelhette volna a cégalapítási kedvet, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy válságidőszakban általában több a teljesen új vállalkozó, akik jellemzően korábban alkalmazotti szerepkörben dolgoztak.

A kényszervállalkozói kör nem jelent meg azonban nagy számban a cégalapításnál, mivel a háború és az energiaárak miatt kialakult gazdasági nehézségek 2022-ben nem járt tömeges elbocsátásokkal. A KATA szabályokban bekövetkezett évközi változás viszont az egyéni vállalkozók egy részét társas vállalkozások alapításába kényszerítette, amelyet leginkább a szeptemberi adatok tükröztek vissza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a KATA változástól eltekintenénk, akkor azt látnánk, hogy a cégalapítási kedv nem mutat válsághangulatot 2022-ben, azok számában nincs kiugró változás, és sokkal inkább a vállalkozói tudatosság tükröződik vissza, mint a spontaneitás

– mondta Alföldi Csaba.

Ha a tendenciától függetlenül nézzük az arányokat, megállapítható, hogy nagy részben a magas hazai cégfluktuációnak tudható be, hogy kevés az új szereplő. Az újonnan induló vállalkozások várható élettartama viszonylag alacsony, gyorsan cserélődnek a piac szereplői, de a cserélődés inkább csak a vállalkozások szintjén jelenik meg, maguk a vállalkozók és ügyvezetők új vállalkozásoknál folytatják munkájukat. A hazai cégbázis szövevényes térképe tovább növekedett 2022-ben. Az adatok alapján ugyanis egyre több azon vállalkozók száma, amelyek közvetlenül irányítanak sok vállalkozást. Jelenleg több mint 6 ezer vállalkozónak van közvetlen befolyása legalább hat vállalkozás felett, míg közel ezren 10 feletti céges kapcsolattal rendelkeznek. Ezekben a körökben látványosabb a növekedés, 1 év alatt több mint 170 fő lépett be ebbe a szegmensbe.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a számok csak a közvetlen befolyást jelentik, a közvetett befolyásokat is figyelembe véve ennél még nagyobb számokkal találkozhatunk. Azon személyek száma, akik közvetett módon több mint 6 vállalkozást irányítanak mára már 10,5 ezer fő, de a 11 céget közvetetten birtokló személyek száma is 3,5 ezer fő. Jelenleg a tulajdonosok, ügyvezetők 79 százaléka csak 1 vállalkozásban rendelkezik befolyással, ami azt feltételezi, hogy a cégalapítások többségében a korábbi cégből történő kiszállást jelentik, vagy a cég teljes magára hagyásával járnak együtt. A frissen alapított cégek esetében az alapítók, aláíró magánszemélyek átlag életkora 41,6 év, a friss pályakezdők még váratnak magukra a cégalapítással. A 2000-es évek elején még 40 év alatt volt a cégalapítók átlagéletkora, amely valamelyest eltolódott 2022-re, de nem várható, hogy tovább növekszik, vélhetően sokáig 41-42 év körül fog maradni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem