8 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman using laptop, logging in online banking account with digital security mobile device at office. Internet security and digital privacy protection concept. Two-Factor Authentication (2FA) concept.

Tovább pörög itthon a digitális fizetés: a bankokon áll most minden, óriásit kockáztatnak

2023. január 3. 17:02

A pénzforgalmi ágazat ellenálló maradt a közelmúltban tapasztalt példátlan piaci ingadozás ellenére, amit elősegített az új digitális fizetési módok bevezetése. Mindazonáltal számos bank nem nyújt ilyen támogatást a kis- és középvállalkozások számára, amely súlyos lépésre ösztönözheti a szektor képviselőit.

A járvány utáni ígéretes fellendülési szakasz ellenére a KKV-k továbbra is küzdenek pénzforgalmi problémákkal, amely sokuk számára gátolja a növekedés következő szakaszát – derül ki a Capgemini Kutatóintézet kutatásából. „A kis- és középvállalkozások a globális gazdasági növekedés gerincét alkotják, globális szinten a GDP és a foglalkoztatás feléhez járulnak hozzá. Mégis őket érintette leginkább a közelmúlt piaci ingadozása” - mondta Jeroen Hölscher, a cég. pénzforgalmi részlegének globális vezetője.

Amennyiben a bankok nem szeretnék elveszíteni KKV-s ügyfeleiket erőteljesebben kell fellépniük: át kell csoportosítaniuk a prioritásaikat és nagyobb fókuszt kell helyezniük arra, hogy segítsék a KKV-kat az új piaci lehetőségek feltárásában, hozzásegítésében. Bár a jelentés szerint a kis- és középvállalati piaci szegmens értéke ma már világviszonylatban meghaladja a 850 milliárd dollárt, a KKV-kat a hagyományos bankszektor még mindig gyakran figyelmen kívül hagyja.

A kis- és középvállalkozások jellemzően pénzforgalmi nehézségekkel, kiberbiztonsági kockázatokkal, gyenge pénzügyi likviditással és a működési hatékonyság hiányosságaival küzdenek, amelyek tovább növelik a pénzforgalmi szolgáltatókkal szembeni elégedetlenségüket. A vizsgált KKV-k 89%-a érzi úgy, hogy az elsődleges bankja nem nyújt kielégítő szolgáltatást, ezért fontolgatja, hogy egy számára kedvezőbb, alternatív PayTech challenger-bankra vált. A KKV-k bizalmának visszaszerzéséhez a bankoknak azonnal lépniük kell: meg kell erősíteniük a platform-értéküket.

Jelenleg a bankok több mint egynegyede küzd monolitikus és rugalmatlan infrastruktúrával, míg a vezetők 75%-a a jelenlegi rendszerek fenntartásának költségeit tekinti prioritásnak az új értékteremtési javaslatok innovációjával szemben. Ez a tendencia nyilvánvalóan akadályozza a szükséges innovációra és rugalmasságra irányuló beruházásokat, amelyeket a KKV-k elvárnának. Így egy merőben új szemléletre, a KKV-k pénzügyi-szolgáltatási igényeinek célzottabb, mihamarabbi kiszolgálására van szükség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Noha számos bank és pénzforgalmi szolgáltató (PSP) egyetért abban, hogy a technológia képes átalakítani az iparágat, annak alkalmazása visszafogott marad, mivel a szűkös erőforrások továbbra is korlátozzák a beruházási lehetőségeket.

Pedig a KKV-k 64%-a gondolja úgy, hogy a DLT a meglévő pénzforgalmi hálózatok életképes kiegészítőjeként jelenhet meg. A kutatás rámutat arra, hogy azok, akik az iparág éllovasává kívánnak válni már most számolnak a DLT felhasználási lehetőségeivel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem