33 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman using laptop, logging in online banking account with digital security mobile device at office. Internet security and digital privacy protection concept. Two-Factor Authentication (2FA) concept.

Tovább pörög itthon a digitális fizetés: a bankokon áll most minden, óriásit kockáztatnak

2023. január 3. 17:02

A pénzforgalmi ágazat ellenálló maradt a közelmúltban tapasztalt példátlan piaci ingadozás ellenére, amit elősegített az új digitális fizetési módok bevezetése. Mindazonáltal számos bank nem nyújt ilyen támogatást a kis- és középvállalkozások számára, amely súlyos lépésre ösztönözheti a szektor képviselőit.

A járvány utáni ígéretes fellendülési szakasz ellenére a KKV-k továbbra is küzdenek pénzforgalmi problémákkal, amely sokuk számára gátolja a növekedés következő szakaszát – derül ki a Capgemini Kutatóintézet kutatásából. „A kis- és középvállalkozások a globális gazdasági növekedés gerincét alkotják, globális szinten a GDP és a foglalkoztatás feléhez járulnak hozzá. Mégis őket érintette leginkább a közelmúlt piaci ingadozása” - mondta Jeroen Hölscher, a cég. pénzforgalmi részlegének globális vezetője.

Amennyiben a bankok nem szeretnék elveszíteni KKV-s ügyfeleiket erőteljesebben kell fellépniük: át kell csoportosítaniuk a prioritásaikat és nagyobb fókuszt kell helyezniük arra, hogy segítsék a KKV-kat az új piaci lehetőségek feltárásában, hozzásegítésében. Bár a jelentés szerint a kis- és középvállalati piaci szegmens értéke ma már világviszonylatban meghaladja a 850 milliárd dollárt, a KKV-kat a hagyományos bankszektor még mindig gyakran figyelmen kívül hagyja.

A kis- és középvállalkozások jellemzően pénzforgalmi nehézségekkel, kiberbiztonsági kockázatokkal, gyenge pénzügyi likviditással és a működési hatékonyság hiányosságaival küzdenek, amelyek tovább növelik a pénzforgalmi szolgáltatókkal szembeni elégedetlenségüket. A vizsgált KKV-k 89%-a érzi úgy, hogy az elsődleges bankja nem nyújt kielégítő szolgáltatást, ezért fontolgatja, hogy egy számára kedvezőbb, alternatív PayTech challenger-bankra vált. A KKV-k bizalmának visszaszerzéséhez a bankoknak azonnal lépniük kell: meg kell erősíteniük a platform-értéküket.

Jelenleg a bankok több mint egynegyede küzd monolitikus és rugalmatlan infrastruktúrával, míg a vezetők 75%-a a jelenlegi rendszerek fenntartásának költségeit tekinti prioritásnak az új értékteremtési javaslatok innovációjával szemben. Ez a tendencia nyilvánvalóan akadályozza a szükséges innovációra és rugalmasságra irányuló beruházásokat, amelyeket a KKV-k elvárnának. Így egy merőben új szemléletre, a KKV-k pénzügyi-szolgáltatási igényeinek célzottabb, mihamarabbi kiszolgálására van szükség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Noha számos bank és pénzforgalmi szolgáltató (PSP) egyetért abban, hogy a technológia képes átalakítani az iparágat, annak alkalmazása visszafogott marad, mivel a szűkös erőforrások továbbra is korlátozzák a beruházási lehetőségeket.

Pedig a KKV-k 64%-a gondolja úgy, hogy a DLT a meglévő pénzforgalmi hálózatok életképes kiegészítőjeként jelenhet meg. A kutatás rámutat arra, hogy azok, akik az iparág éllovasává kívánnak válni már most számolnak a DLT felhasználási lehetőségeivel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem