0 °C Budapest
Loft conversion in Victorian Terrace house in Bristol, Mid Project, Part 1 of Sequence

Súlyos bajban sok tízezer magyar: nagy válságban vannak ezek a munkahelyek, mi lesz ebből?

2022. december 5. 08:15

Az infláció mellett a sokkal kevesebb rendelés is hónapok óta ássa az építőipar sírját Magyarországon. Kilőttek a kamatok, a magyarok már alig tudnak építkezést finanszírozni. Küszöbön az építőipar bezuhanása?

Rettenetesen kemény időszakon megy át éppen az építőipar, az infláció mellett - vagy talán éppen ezért - brutálisan visszaestek a rendelések, ami a szakemberek szerint azt is jelenti, hogy a magyarok finanszírozóképessége egy építkezést nézve a végső határra ért - derül ki a HelloVidék cikkéből. Az egyik szakember hozzátette azt is, hogy a magánmegrendelői kör épp ezért kivár.

Még nem tudni azt sem, mennyivel fog csökkenni a rendelésállományuk. Az euro alapon finanszírozott gyárépítések, logisztikai központok azok, amelyek tartósan, 2023-24-ben is munkát biztosítanak az építőiparnak. Az állami megrendelések kb. 15 százalékot csökkentek, amelyet kétféle módon lehetne kompenzálni: az egyik, ha 5% körüli kamatsapkát vezetnének be, így a hitelkamat nem lenne drágább a lakosság számára az energiatakarékos felújítások és lakásépítések területén.

Az építőipar akkor dől be, ha összességében több mint 15 százalékkal csökken a volumen 2023-ban. Amennyiben ilyen mértékben csökken a munka, akkor elindulnak a létszámleépítések. Elsősorban a betanított segédmunkásoktól válnak meg a cégek. A járvány időszakában az építőipar folyamatosan dolgozott és más ágazatokból ötezer embert vettek fel, de jelenleg 375 ezer embert még mindig foglalkoztatnak. Amennyiben nem tudják megtartani a munkavállalókat, elmennek Nyugat-Európába dolgozni és nem fognak visszatérni onnan

- mondta a HelloVidéknek Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

Ha kíváncsi vagy, milyen súlyos válságban van a hazai építőipar, illetve milyen segítségre számítanak a kormánytól, ovasd tovább a HelloVidék cikkét ide kattintva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?