7 °C Budapest
Mid adult man listening music while using laptop at home office

Itt a lista: ezek pazarolják a legtöbb energiát a munkahelyeken, ezrekkel nőhet a számla

2022. december 5. 14:41

A vállalkozások életében a működés közben felmerülő energiaköltségek rendezése mind ez idáig egy rutinszerűen teljesítendő kötelesség volt, azonban a mai, megnövekedett energiaárak mellett ez a hozzáállás már meglehetősen luxusnak számít. Nem lehet nem foglalkozni annak vizsgálatával, hogy a számlánk végösszege pontosan milyen tételekből adódik össze, ahogy azzal sem, hogy milyen lépéseket tehetünk meg a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében.

Nem is gondolnánk, mennyi apró, észrevehetetlen módon folyik ki zsebünkből a pénz, pusztán azért, mert nem követjük kellő körültekintéssel a vállalkozásunkban felhasznált energia útját. Egy szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vállalatnál nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miért fizetnek, ezért meglátása szerint az a legfontosabb, hogy a cégvezetők pontos képet alakítsanak ki arról, hogy az energiafogyasztásuk milyen tételekből tevődik össze. Emellett a vállalkozások egy része nem a számára kedvező vételi szerződésben van, így, ha ezen változtatnak, már azzal is milliós megtakarítást érhetnek el éves szinten, beruházás nélkül is.

Elég a gyártósoron egy meghibásodott, de még üzemelő berendezés, ami emiatt a szükségesnél lényegesen több villamos energiát használ fel, vagy az üzemcsarnokban egyetlen törött üvegtábla, de akár a nem megfelelő szigetelés is ahhoz, hogy indokolatlanul magas összegeket kelljen a rezsire kifizetnünk. A jó hír az, hogy ezen változtatni lehet, hogy a tél hátralévő hónapjaiban kevésbé nyomja a vállunkat az egekbe szökött energiaárak terhe

– emelte ki Havas Márton energetikai szakértő, a Wenerate Kft. ügyvezetője.

Hogyan éljék túl a cégek a telet?

Amikor már tisztán látszik az energiaköltségek forrása, a következő lépés azt eldönteni, hogy a költségcsökkentéshez elegendő-e az eszközök korszerűsítése, felújítása, a munkafolyamatok és a munkarend átalakítása, vagy elkerülhetetlenné vált a beruházás új berendezésekre.

Lehet, hogy a mostani helyzetben fájdalmas arra gondolni, hogy nagyobb összeget adjunk ki egy-egy létfontosságú munkaeszköz lecserélésére, de tartsuk szem előtt, hogy egy modern, tökéletesen működő géppel hosszú távon jelentős energiamegtakarítást érhetünk el. És szerencsére a finanszírozás terén is lehetőségünk van kiválasztani azt, ami számunkra a legmegfelelőbb. Ha nem rendelkezünk a kellő pénzmennyiséggel, a banki finanszírozás mellett kereshetünk pályázati forrásokat, és kihasználhatjuk az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer előnyeit is, ami lehetőséget biztosít a beruházás egy bizonyos százalékának visszatérítésére

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– ismertette Havas Márton.

Ez a top 6 lehetséges energiapazarló hely:

  • Kompresszorok – az energiaveszteség akár 30% is lehet.
  • Motorok, szivattyúk – egy beruházás összköltségének csupán 15%-a a megvásárlás, a fennmaradó 85%-ot a használat folyamán az energiaköltségek adják.
  • Ipari gépi szellőztetés, elszívás, befúvás – akár 15-25%-os megtakarítás is elérhető.
  • A teljes terület gázfűtése, helyi fűtés és/vagy klímafűtés helyett.
  • Felesleges körök a munkafolyamatban.
  • Átgondolatlan munkarend.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem