16 °C Budapest
tasty corn cobs. food background

Elképesztő: már a kukoricából sem termett elég, importra szorul Magyarország

2022. szeptember 18. 13:35

Történelmi pillanat jöhet a magyar kukoricatermésben Magyarországon: importálni kell ezt a terményt, ugyanis annyira rossz az idei év termésszáma, hogy nem elégíti ki az igényeket. A megoldás éppen egy háborútól szenvedő országból érkezhet.

Történelmi távlatban is példa nélküli az, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket. A tengeri betakarítása még ezt követően zajlik, de a becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról, miközben Magyarország hagyományosan nagy kukoricatermelőnek és exportőrnek számít. A megoldást az import jelentheti, elsősorban Ukrajna felől, amely várhatóan olcsóbb is lesz, mint a hazai termés - írja cikkében a Portfolio.

Ilyen még soha nem volt

Magyarországon lényegében még sosem fordult elő az, hogy az ország kukoricatermése nem fedezi a belső felhasználás igényeit, ám az idei évben ez is megtörténhet – nyilatkozta a Portfolio-nak több, az ágazatra rálátó forrás. A nevüket nem vállaló piaci szereplők szerint az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Erre még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és jelentős, több millió tonnás export-árualap is keletkezett.

A kukorica betakarítása még ezután következik, de a kirívó aszály és a hőhullámok miatt már a nyári hónapokban is több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, vagyis a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. Ahol a kukorica végül termést hoz, abban sem lesz sok köszönet: a keleti országrészben kifejezetten katasztrofális, de még a kicsit szerencsésebb Dunántúl nagy részén is nagyon gyenge termés várható. Megfelelően fejlődni a kukorica szinte az egész országban nem tudott, csupán Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyes részein vannak olyan területek, ahol rendes termésre számíthatnak a termelők.

Nagyon rossz a termés mennyisége

A betakarítás előtt pontos számokat persze még nem lehet mondani, de a becslések nem sok jót ígérnek. A legoptimistább jóslatok is csak 3,6 millió tonnás termésre számítanak, de a borúlátóbbak mindössze 2,8 millió tonnára. Ez, figyelembe véve a megszokott, 6-9 millió tonna körül alakuló éves termést, kirívóan rossz adatnak számít.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összehasonlításul: a hazai felhasználás normál években 4-5 millió tonna között mozog, amelyben a kukorica étkezési, takarmányjellegű, valamint ipari és vetőmag-hasznosítása is benne van. A mostani becslések alapján tehát a hazai termelés mellett mindenképp importra szorulnak a felhasználók. Mindez azt is jelenti, hogy akár a 2 millió tonnát is meghaladhatja az idei kukoricahiány.

Segíthet az import

A helyzet ugyanakkor kezelhető, hiszen importból vásárolhatnak a takarmánykeverők és feldolgozók kukoricát, és várhatóan Ukrajnából is érkezik be a következő hónapokban érdemi mennyiség. Mint ismert, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára közösségi oldalán csütörtökön közölte: az aszály miatt Magyarország is vásárol gabonát Ukrajnától. Vitézy Dávid hozzátette: januárhoz képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán-magyar vasúti határon a Záhony környéki körzetben. Az ukrán oldalon magyar határátlépésre váró gabonaszállító kocsik száma a korábbi több mint 4500-ról mára 3000 alá csökkent, a cél, hogy az ukrán partnerekkel tovább csökkentsék a különféle kapacitásszűkületek révén összeadódó torlódást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?