18 °C Budapest
Indoor farm of hens that lay eggs.

Kőkemény tojásár-emelést jelentettek be a magyar termelők: ezt minden vásárló meg fogja érezni

2022. augusztus 25. 10:40

Szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége közleménye szerint. A szervezet emlékeztet, folyamatosan nőnek a költségek, így a gazdák nem tudtak mit tenni, árat kell emelni.

A termelők életben maradása, a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek - jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Az Európát sújtó aszály, mely Magyarország nagy részét is érintette, nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a szomszédban dúló háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét

- írták. Hozzátették, a tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat. A tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk marad, áremelkedése jelentősen elmarad más alapélelmiszerekéhez képest - tették hozzá.

Küzdenek az aszállyal és az energiaárakkal, de az ellátás biztosított 

2022 első hat hónapját tekintve ez volt 1901 óta a legszárazabb első félév hazánkban. Jelenleg az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszályt jelentettek. Míg 2020-ban mindössze 3 százalék, 2021-ben már 70 százalék volt az aszállyal érintett területek aránya2, ez az arány 2022-ben előreláthatólag még nagyobb lesz. A csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását, amivel az állattartóknak számolniuk kell. A gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár, és egyben a túlélési működésre kapcsolja a gazdaságokat. A súlyos termelési költségek miatt felmerül a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve, hogy a jelenlegi költségszinten meddig képesek a termelést finanszírozni.

A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány.

A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor

- hangsúlyozta Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró/forint árfolyam sem kedvez az importnak, így arra nem számíthatunk, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá tudunk jutni import tojáshoz

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta a szakember.

A tojásárak emelkedése még mindig csekély

A szövetség emlékeztet, hogy ha visszatekintünk az elmúlt öt év termelői tojásárára, minimális volt a növekedés a termelők súlyosbodó terhei ellenére is. Míg 2018. januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 Ft/db volt, 2022. júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár.

Az elmúlt 5 évben (2018. januártól 2022. júliusig) a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé, összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej. A vizsgált időszakban a 10 darabos tojás fogyasztói átlagára 17,4 százalékkal, míg a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal, a tej 51,9 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt évek egy főre jutó éves tojásfogyasztását (2020-ban az egy főre jutó tojásfogyasztás 240 db/fő volt) figyelembe véve, még a mostani költségnövekedés mellett is olcsóbb egy családnak, ha tojás kerül az asztalra, mint más, drasztikusan dráguló alapélelmiszer.

A tojás továbbra is az egyik legolcsóbb fehérjeforrás

A szövetség szerint a tojás a szeptemberi termelői áremelés után is az egyik legolcsóbb fehérjeforrás marad. Az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem