13 °C Budapest
Oktogon Autumn Cityscape with Pedestrians and Wolt Food Delivery Drivers, Bike Couriers in Andrássy Avenue and Grand Boulevard, Terézváros, 6th District of Downtown Budapest, Hungary, Europe on a Sunny Saturday Afternoon in November 2021 - Andrássy Avenue is a boulevard in Budapest, Hungary, dating back to 1872. Lined with spectacular Neo-renaissance mansions and townhouses featuring fine facades and interiors, it was recognized as a World Heritage Site in 2002. It is also one of Budapests main shopping streets, with fine cafes, restaurants, theaters, embassies and luxury boutiques.

Tombol a gyorséttermi bérháború: ennyiért gályáznak a dolgozók a Mekiben, Burger Kingben

2022. június 10. 10:00

Közzétették május végén a hazai McDonald's és a Burger King éttermeket üzemeltető cégek, milyen évet zártak 2021-ben. A beszámolók alapján, bár a két nagy riválist egyaránt megviselte a járvány 2020-ban, a tavalyi évre talpraálltak, és jelentős növekedést könyvelhettek el. Az is kiderült, hogy mindkét étterem dinamikusan bővítette csapatát, sok új dolgozót alkalmaztak, az átlagbérek is emelkedtek. Mutatjuk, melyik étteremláncnál magasabb az átlagos fizetés, hová éri meg elmenni akár diákként, akár teljes állásban.

A járványt megelőző két évben a két nagy hazai gyorsétteremlánc bevételei 17-24 százalékos növekedést mutattak és folyamatos volt a munkaerőfelvétel is. A járvány következtében elrendelt korlátozások azonban a McDonald's és a Burger King éttermeit is sújtották. Bár a sajtburger nagyon fogyott a pandémia alatt is, a bevétel és adózott eredmény 2020-ban így is erőteljes csökkenést mutatott. Nem úgy 2021-ben: a május végén közzétett üzleti beszámolók alapján mind a Meki, mind a Burger talpraállt és az alászállás után erőteljes felívelést mutatott be.

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatának nyilvános adatai szerint a McDonald's hazai éttermeit üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. tavalyi évi nettó árbevétele 51,38 milliárd forint volt, míg 2020-ban "csak" 37,41 milliárd, miközben 2019-ben a 41,04 milliárd forintot is elérte. Vagyis amíg 2019-ről 2020-ra 8,85 százalékos volt a visszaesés, addig 2020-ról 2021-re 37,36 százalékos növekedés mutatkozott! Adózott eredményét tekintve pedig még nagyobb növekedést mutatott a Meki üzemeltetője: 6,8 milliárd volt a mérleg, ez pedig 84,42 százalékos növekedést jelent.

A Burger King éttermeket üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 26,87 milliárd forintot tett ki. Amíg tavaly az árbevétel kevés híjján a Meki bevételének felét tette ki, idén már több mint felét ki tudták termelni. 2020-ban a 2019-es évhez képest ez 8,6 százalékos volt a visszaesés, 2021-re viszont a 2020-as visszaesést követően 44,04 százalékkal bővült az árbevétel! Az árbevételt tekintve pedig még jobb évet zárt a cég saját tavalyi eredményeihez mérten, mint a Meki - a 2020-as 1,32 milliárdos eredmény több mint másfélszeresét, 3,44 milliárdot értek el.

Mennyi az annyi?

Figyelembe véve az étteremhálózatok nagyságát nem csoda, ha a McDonald's árbevételben, adózott eredményben, illetve a dolgozók számában is lekörözi a Burger Kinget. A magasabb árbevétel vagy nagyobb hálózat nem garantál azonban magasabb béreket. Az is kiderül az üzleti beszámolókból, hogy mennyit költöttek a cégek bérekre 2021-ben. A bérköltséget osztva a foglalkoztatottak átlagos számával kijönnek az éves átlagbérek, amiből már csak egy lépés havi fizetést számolni. Azonban fontos kiemelni, hogy mikor átlagról beszélünk, abban benne van az összes alkalmazott a marketingesekről kezdve, a könyvelőkön át a vezetőségig - tehát nem kizárólag az éttermi dolgozók bérét kell alatta érteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2020-ban a Meki 1994 főt foglalkoztatott átlagosan, míg a Burger 1013 főt - 2021-ben már átlagosan 2173 fő dolgozott a McDonald'snál, és 1139 fő a Burger Kingnél. Így a Mekinél 9, a Burgernél 12,4 százalékos növekedésről beszélhetünk. A bérköltség, és az átlagos bruttó bér is emelkedett mindkét cégnél. A Mekiben bruttó 365 ezer forintot, a Burger Kingben 358 ezer forintot számoltunk, mely jelentős növekedés 2020-hoz képest, és a burgeres bérek egyre jobban megközelítik a riválisét.

Idén még égetőbb a munkaerőhiány, mint valaha a vendéglátás ágazatban, így a bérek is ennek megfelelően alakulnak - mindeközben a cégek más frontos is jelentős többletkiadásokkal szembesültek az alapanyagáraktól kezdve az energiaköltségekig. Év elején írtunk róla, hogy milyen bérekért hirdeti állásait éttermi dolgozóknak a Meki, a Burger és a KFC, akkor ezek jelentősen elmaradtak a bruttó átlagfizetéstől. Utolsó friss adataink szerint márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400 forint volt Magyarországon, a bruttó kereset mediánértéke pedig 394 500 forintot ért el. Az ismert számok tükrében a gyorsétteremláncok beosztottjainak fizetése ezt sem éri el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm