18 °C Budapest
Dúl a gyorséttermi bérháború: ennyiért gályáznak a dolgozók a Mekiben, KFC-ben, Burger Kingben

Dúl a gyorséttermi bérháború: ennyiért gályáznak a dolgozók a Mekiben, KFC-ben, Burger Kingben

2022. január 29. 07:06

Becslések szerint nagyjából 40-50 ezer főnyi munkaerő hiányzik a magyar vendéglátásból, és nagyon nem úgy tűnik,hogy ez a közeljövőben rendeződni tud. Nincs más választásuk a cégeknek, mint bérháborút indítani egymás ellen, tehát megpróbálnak minél vonzóbb fizetésekke és körülményekkel magukhoz csábítani akit csak lehet. A Pénzcentrum most utánajárt, a három legnagyobb gyorséttermi lánc üzleteiben miképp alakulnak a fizetések a hirdetéseik alapján.

Egyre kétségbeesettebben keresik a munkaerőt a magyar cégek, de ebből a szempontból egy szektor mindig is az élmezőnyben volt. A nyitott vendéglátós pozíciókat mindig nehezebb feltölteni, hiszen végeredményben kemény fizikai, cserébe rosszul fizető munkáról van szó. A KSH legfrissebb adataiból tudjuk, hogy 2021 novemberében a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás az egyik legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ág volt, átlagosan nettó 188 219 forintot vittek haza a dolgozók. Náluk rosszabbul már csak a szociális ellátásban tevékenykedők kerestek tavaly év végén. (Persze érdemes olykor a számok mögé nézni, és fejben tartani, hogy nagyjából minden ötödik a vendéglátásban dolgozót bejelentés nélkül foglalkoztatnak, de bevett gyakorlat a minimálbére bejelentés + a többit borítékba kombó is.)

Nincs más hátra, toborozni kell. Nyilván elsősorban a nagy multinacionális cégek járnak élen ebben, ők azok, akik itthon is bevethetik a külföldön már jól működő sablonokat, valamint van pénzük fizetett social média megjelenésre. Ez által a legfiatalabb, legagilisebb és legolcsóbb munkavállalókat érhetik el, jellemzően a diákokat. Így bukkanhatunk rá azokra az attraktív hirdetésekre, melyben gyorséttermi munkatársakat keresnek.

Álláshirdetések
Álláshirdetések

A fenti montázson gyűjtöttük össze azokat az online hirdetéseket, melyekben a pontos órabér összege is szerepel. Ezek alapján:

  • a Burger King Budaörs: br. 1727 Ft – 2185 forint között fizet óránként
  • a McDonalds Astoria: br. 1800-2340 Ft/óra között
  • a KFC Dunakeszi pedig 1450 - 2080 Ft/óra között fizet

Nem meglepő, hogy közel azonos bérekkel toboroznak, igaz ez országrészenként változhat, és változik is. Emellett különféle extrák és bónuszok is az ajánlat részét képezik, mint pl. a borravaló (havi 3-5 ezer forint a KFC-nél), étkezési kedvezmények, műszakpótlékok, utazási támogatás, stb.

A nagy bérugrás

Legutóbb még a koronavírus válság előtti időkben, 2017-2018-ban foglalkoztunk a gyorséttermi kereseti -lehetőségekkel, akkor a KFC 1150 forintos órabért ígért. 2017-ben a McDonald’s még 900 forintos órabérrel toborzott, ennek az 5 évvel ezelőtti összegnek a mostani 1800 pont a duplája. 2018-ban a Burger Kingben éttermi dolgozóként teljes munkaidőben cafeteriával és műszakpótlékkal együtt nettó 133 700 és 162 700 forint között lehetett keresni. Ez óránként 835-1016 forintot jelentett.

A fenti ábrán azt szemléltettük, hogy a bruttó átlagkeresethez képest, mennyit kerestek a gyorséttermi dolgozók azok alapján a hirdetések alapján, amelyeket találtunk. Ez persze területenként, műszakonként, sőt az ott eltöltött idő alapján is változhat, mi csupán átlagot számoltuk ki. De az arányok így is jól látszanak, habár még meg sem közelíti az átlagbért, de 2021 októberében már jobb volt az arány. 2017-ben a bruttó átlagfizetés 297 017 forint volt, egy mekis dolgozó 144 ezer forintot keresett, 48 százalékát, 2018-ban a bruttó átlag 329 943 forint volt, a KFC-ben 184 ezret, a Burger Kingben 133 600 forintot, az 55, illetve a 40 százalékát. Ha a mostani adatokkal számolunk, akkor ez az arány a McDonald's esetében 66 százalék, a KFC-nél 53 százalék, a Burger Kingnél 64 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyertek gyerekek

Ahogy növekszik a munkaerőhiány, a diákmunkásoknak egyre nagyobb szerepük van a munkaerőpiacon. Az iskolaszövetkezeteken keresztül való diákfoglalkoztatás lehetne akár sokkal nagyobb mértékű is Magyarországon, mint a jelenlegi. Az alacsonyabb hőfoknak a sok közül az egyik oka, hogy rengeteg hazai vállalkozás nincs tisztában a diákmunka adókedvezményeivel - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Bőhm Zsombor, a Quantum iskolaszövetkezet alapítója.

A kormány bejelentése nyomán pedig 2022-től a 25 év alatti fiatalok mentesülnek az szja fizetés alól. A kedvezményt a 25. életévét be nem töltött magánszemélyek vehetik igénybe, többek között a bérnek minősülő jövedelmük után, így diákmunka esetén akár a jövedelem teljes összege mentesülhet a személyi jövedelemadó fizetése alól. A kedvezmény felső határa a KSH által az előző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset, amely 2021-ben 433.700 Ft. Így a 25 év alatti diákok a diákmunka után akár havi 65 ezer forintos személyi jövedelemadó megfizetése alól is mentesülhetnek jövőre.

Várakozások szerint a fiatalok foglalkoztatása mostantól robbanásszerű növekedést tudhat magáénak, a munkáltató részéről nagyobb igény lesz irántuk. Ez természetesen magával fogja húzni a diákfoglalkoztatást is, azaz a dolgozó diákok számában és a munkakínálatban is ugrásra számítanak a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30