Dúl a gyorséttermi bérháború: ennyiért gályáznak a dolgozók a Mekiben, KFC-ben, Burger Kingben

Dúl a gyorséttermi bérháború: ennyiért gályáznak a dolgozók a Mekiben, KFC-ben, Burger Kingben

2022. január 29. 07:06

Becslések szerint nagyjából 40-50 ezer főnyi munkaerő hiányzik a magyar vendéglátásból, és nagyon nem úgy tűnik,hogy ez a közeljövőben rendeződni tud. Nincs más választásuk a cégeknek, mint bérháborút indítani egymás ellen, tehát megpróbálnak minél vonzóbb fizetésekke és körülményekkel magukhoz csábítani akit csak lehet. A Pénzcentrum most utánajárt, a három legnagyobb gyorséttermi lánc üzleteiben miképp alakulnak a fizetések a hirdetéseik alapján.

Egyre kétségbeesettebben keresik a munkaerőt a magyar cégek, de ebből a szempontból egy szektor mindig is az élmezőnyben volt. A nyitott vendéglátós pozíciókat mindig nehezebb feltölteni, hiszen végeredményben kemény fizikai, cserébe rosszul fizető munkáról van szó. A KSH legfrissebb adataiból tudjuk, hogy 2021 novemberében a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás az egyik legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ág volt, átlagosan nettó 188 219 forintot vittek haza a dolgozók. Náluk rosszabbul már csak a szociális ellátásban tevékenykedők kerestek tavaly év végén. (Persze érdemes olykor a számok mögé nézni, és fejben tartani, hogy nagyjából minden ötödik a vendéglátásban dolgozót bejelentés nélkül foglalkoztatnak, de bevett gyakorlat a minimálbére bejelentés + a többit borítékba kombó is.)

Nincs más hátra, toborozni kell. Nyilván elsősorban a nagy multinacionális cégek járnak élen ebben, ők azok, akik itthon is bevethetik a külföldön már jól működő sablonokat, valamint van pénzük fizetett social média megjelenésre. Ez által a legfiatalabb, legagilisebb és legolcsóbb munkavállalókat érhetik el, jellemzően a diákokat. Így bukkanhatunk rá azokra az attraktív hirdetésekre, melyben gyorséttermi munkatársakat keresnek.

Álláshirdetések
Álláshirdetések

A fenti montázson gyűjtöttük össze azokat az online hirdetéseket, melyekben a pontos órabér összege is szerepel. Ezek alapján:

  • a Burger King Budaörs: br. 1727 Ft – 2185 forint között fizet óránként
  • a McDonalds Astoria: br. 1800-2340 Ft/óra között
  • a KFC Dunakeszi pedig 1450 - 2080 Ft/óra között fizet

Nem meglepő, hogy közel azonos bérekkel toboroznak, igaz ez országrészenként változhat, és változik is. Emellett különféle extrák és bónuszok is az ajánlat részét képezik, mint pl. a borravaló (havi 3-5 ezer forint a KFC-nél), étkezési kedvezmények, műszakpótlékok, utazási támogatás, stb.

A nagy bérugrás

Legutóbb még a koronavírus válság előtti időkben, 2017-2018-ban foglalkoztunk a gyorséttermi kereseti -lehetőségekkel, akkor a KFC 1150 forintos órabért ígért. 2017-ben a McDonald’s még 900 forintos órabérrel toborzott, ennek az 5 évvel ezelőtti összegnek a mostani 1800 pont a duplája. 2018-ban a Burger Kingben éttermi dolgozóként teljes munkaidőben cafeteriával és műszakpótlékkal együtt nettó 133 700 és 162 700 forint között lehetett keresni. Ez óránként 835-1016 forintot jelentett.

A fenti ábrán azt szemléltettük, hogy a bruttó átlagkeresethez képest, mennyit kerestek a gyorséttermi dolgozók azok alapján a hirdetések alapján, amelyeket találtunk. Ez persze területenként, műszakonként, sőt az ott eltöltött idő alapján is változhat, mi csupán átlagot számoltuk ki. De az arányok így is jól látszanak, habár még meg sem közelíti az átlagbért, de 2021 októberében már jobb volt az arány. 2017-ben a bruttó átlagfizetés 297 017 forint volt, egy mekis dolgozó 144 ezer forintot keresett, 48 százalékát, 2018-ban a bruttó átlag 329 943 forint volt, a KFC-ben 184 ezret, a Burger Kingben 133 600 forintot, az 55, illetve a 40 százalékát. Ha a mostani adatokkal számolunk, akkor ez az arány a McDonald's esetében 66 százalék, a KFC-nél 53 százalék, a Burger Kingnél 64 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyertek gyerekek

Ahogy növekszik a munkaerőhiány, a diákmunkásoknak egyre nagyobb szerepük van a munkaerőpiacon. Az iskolaszövetkezeteken keresztül való diákfoglalkoztatás lehetne akár sokkal nagyobb mértékű is Magyarországon, mint a jelenlegi. Az alacsonyabb hőfoknak a sok közül az egyik oka, hogy rengeteg hazai vállalkozás nincs tisztában a diákmunka adókedvezményeivel - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Bőhm Zsombor, a Quantum iskolaszövetkezet alapítója.

A kormány bejelentése nyomán pedig 2022-től a 25 év alatti fiatalok mentesülnek az szja fizetés alól. A kedvezményt a 25. életévét be nem töltött magánszemélyek vehetik igénybe, többek között a bérnek minősülő jövedelmük után, így diákmunka esetén akár a jövedelem teljes összege mentesülhet a személyi jövedelemadó fizetése alól. A kedvezmény felső határa a KSH által az előző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset, amely 2021-ben 433.700 Ft. Így a 25 év alatti diákok a diákmunka után akár havi 65 ezer forintos személyi jövedelemadó megfizetése alól is mentesülhetnek jövőre.

Várakozások szerint a fiatalok foglalkoztatása mostantól robbanásszerű növekedést tudhat magáénak, a munkáltató részéről nagyobb igény lesz irántuk. Ez természetesen magával fogja húzni a diákfoglalkoztatást is, azaz a dolgozó diákok számában és a munkakínálatban is ugrásra számítanak a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm