2 °C Budapest
Point of view from shopping cart

Keményen egymásnak feszült az Aldi, Penny, Spar: gigászi árbevételek röpködtek, éleződik a verseny

2022. június 7. 10:02

Keményen egymásnak feszült 2021-ben az Aldi, a Penny és a Spar – derült ki a boltok legfrissebb éves beszámolóiból. A Pénzcentrum elemzése alapján kijelenthetők, az értékesítés nettó árbevétele a két diszkontlánc esetében nagyon hasonló volt, ám a Spar ezekhez képest más ligában játszott, és egymaga akkor bevételt generált, mint a másik kettő. Igaz ugyanakkor, hogy az adózott eredményeket illetően már némileg másképp alakult a helyzet.

Az elmúlt napokban sorra jelentek meg a legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi láncok éves beszámolói a 2021. január 1-től 2021. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan. A legfrissebbeket (Aldi, Penny, Spar) most megvizsgáltuk a nettó árbevétel, és az adózott eredmény szempontjából. És hogy miért nincs itt a Lidl, a Tesco vagy az Auchan? Utóbbi például még nem adta le legfrissebb nyilatkozatát, a Lidl és a Tesco pedig általában nem január-decemberi időszakra vonatkozóan értékel, hanem március-február viszonylatában, ezeket pedig általában júliusban teszik közzé.

Mi történt a boltoknál?

A tavalyi év, még pandémiával igencsak tarkított hónapjaiban a Pénzcentrum által vizsgált mindhárom bolt túlteljesítette a 2020-as évének értékesítési nettó árbevételét. Az Aldi, Penny, Spar hármasból messze a Spar realizálta a legmagasabb értékesítési nettó árbevételt a maga

663 milliárd 866 milliós értékével.

Ehhez képest a Penny Market 321 milliárd 577 milliót, az Aldi pedig 315 milliárd 282 milliós értékesítési nettó árbevétellel zárta az évet. Ahogy már említettük, ez a mind a három bolt esetében növekedés a 2020-as évhez képest. Az Aldinál mintegy 23 milliárdos, a Pennynél 14, a Sparnál pedig 32 milliárdos volt a növekmény.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogyha a milliárdokon túl arányosan is megvizsgáljuk a növekedés mértékét, akkor már az Aldi áll az élen a maga 7,9 százalékos emelkedésével, amit a Spar követ 5,1 százalékkal, majd a sort a Penny zárja 4,6 százalékos bővüléssel.

Mit mutatnak az adózott eredmények?

Az értékesítés nettó árbevételéhez képest az adózott eredmények már egészen más képet mutatnak minden bolt esetében. Az összegek ugyanis rendre, a legtöbb esetben durván bezuhantak 2020-hoz képest. Az Aldi 8,5 milliárdos nettó árbevétellel zárta a tavalyi évet, ehhez képest a Spar csupán 5,3 milliárdot tudott, amitől a Penny is elmarad még 1 milliárddal.

A grafikonon jól látszik, hogy az adózott eredmények összege még durvább akkor, ha összevetjük őket a 2020-as adatokkal. Rögtön feltűnik például, hogy a három boltlánc közül a tavalyi éllovas Spar nagyot bukott, adózott eredménye több mint 50 százalékkal csökkent, így 2021-ben ebben a statisztikában az Aldi állt az élre. Harmadik ugyanúgy a Penny lett, viszont ő alig bukott a 2020-as évhez képest.

Adózott eredmény csökkenése arányaiban 2021-2020:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Spar: -55%
  • Aldi: -26%
  • Penny: -7%

Mások a nagyságrendek

Az árbevétel és az eredmény kapcsán érdemes megvizsgálni egyes cégek méretét is, amit a bérköltségek alakulása is jól például. A három bolt esetében az Aldi és a Penny nagyon hasonló bérköltségen működik, hozzájuk képest viszont a Spar háromszor annyit költ munkavállaói fizetésére, hiszen jóval nagyobb állománnyal is rendelkezik. Hogy érzékeltessük a nagyságbeli különbségeket, a Penny kötelékében 2021-ben majd 4 ezren dolgoztak, ehhez képest a Spar átlagos állománya több mint 13 ezer főre jutott (ezzel a számmal egyébként a Spar Magyarország top 10 legnagyobb foglalkoztatója között van).

Ami viszont azonos volt a három bolt esetében, hogy a bérköltségeik növekedtek 2020 és 2021 között. Tehát az éves béremelés egyetlen esetben sem maradtak el. A számok a következőképp alakultak:

A bérköltségek emelkedésének mértéke az Aldi esetében majd 12 százalékos volt, a Pennynél 6, míg a Sparnál majd 8 százalékos. Ez az emelkedés egyaránt fakadt a béremelésekből, illetve az esetleges állománynövelésből is.

Nehéz évek jöhetnek a boltokra

Ha megnézzük az adatainkat, akkor a nettó árbevétel alapján a jóval nagyobb lánccal rendelkező Spar lepipálta az Aldit és a Pennyt. Viszont ha növekedés ütemét nézzük, vagy még inkább az adózott eredményt, akkor az Aldi nagyon feljött a boltok versenyében. A küzdelem végkimenetele viszont csak akkor lesz teljes, ha befutnak az Auchan, Tesco, Lidl adatai is. Addig viszont egy dolog az, amit biztosan tudunk, hogy a kormány által bejelentett különadó mélyen fogja érinteni a hazai kiskereskedelem szereplőit idén és jövőre is.

Mint ismeretes, Nagy Márton miniszter a május 26-i kormányinfón ismertette az ágazati különadók mértékét. Ezek alapján a kiskereskedelmi szektort mintegy 60 milliárddal forinttal vágnák meg. És ha mindez nem lenne elég, akkor a tavalyi számaik alapján, amik még a pandémiás bezárásos időszakban (amikor jellemzően csak ezek a boltok voltak nyitva, ma már ez nincs így) elért profitjuk után számolnának el.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a különadóról azt mondta korábban a Pénzcentrumnak, az új adó ugyanolyan költségként jelentkezik a kiskereskedőknél, mint a villanyszámla, vagy a kiskereskedelmi adó. A szakember szerint a kereskedők nem feltétlenül építik majd be az áraikba az új terhet. Ettől függetlenül Vámos György szerint előfordulhat további áremelés az üzletekben, de nem csak az új különadó miatt, hanem például a beszállítói költségek, vagy a rezsiköltségek emelkedése miatt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem