35 °C Budapest
Máthé Zoltán, MTI/MTVA

Gulyás Gergely: ezeknek az autósoknak véget ér a benzinárstop!

2022. május 26. 14:49

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott csütörtökön fél háromtól. A benzinárstop korlátozásán felül a különadókról is bejelentéseket tettek.

Azt látjuk, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága a kormány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata. Magyarország  mindeddig "fent tudta tartani a rezsicsökkenést". Most azonban van egy háborús veszélyhelyzet, ezért a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre - kezdte a sajtótájékoztató Gulyás Gergely.

Mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családtámogatások és a nyugdíjak megvédéséért. Meg kell erősíteni a Honvédséget. Akik ebben a nehéz helyzetben profitra tesznek szert, azoktól elvárható a többletvállalás, hogy kivegyék részüket a rezsivédelemből és a honvédelemből - folytatta Gulyás.

A többletnyereség megadóztatása a miniszter szerint méltányos lesz, nem annak egészét vonja el ugyanis a kormányzat. A 4,9 százalékos hiánycélt idén is tartani akarják, a jövő évi költségvetésről június elején tárgyal majd a kormány. Abban 68 ezer milliárdos GDP-vel, 5,2 százalékos inflációval és 3,9 százalékos hiánycéllal, valamint 4,1 százalékos növekedéssel számolnak.

A minisztériumok költségvetését csökkenteni fogják, az állami beruházásokat átütemezik. A piaci beruházásokat ezzel párhuzamosan ösztönözni fogják majd - árulta el már Nagy Márton miniszter. Nagy ezután az extrapfrofit adók részleteit is ismertette, amik jelenlegi ágazati különadók mellett kerülnek kivetésre.

Az első olyan ágazat a bankszektor, ahol elvonjuk az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítjük. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit és bankadó) jelentette be a miniszter. Ez az éves összeg, és a cél az, hogy az összeget nem csak idén, de jövőre is beszedjék - árulta el.

A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot, az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el - teszi hozzá. A kiskereskedelmi szektort 60 milliárd forinttal vágják meg, a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd lesz, a gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot vonnak el (ez nem fogja érinteni a kis gyógyszerforgalmazókat),

A légitársaságoktól is elvonnak 30 milliárd forintot és kivetik a reklámadót is, melytől 15 milliárd forintos bevételt várnak. A kormány azt reméli, hogy az intézkedésekkel összesen 800 milliárd forint bevételre tehet szert. A rezsivédelmi  alapba 700, a honvédelmibe 200 milliárd forint fog majd befolyni a miniszter szerint.

Az árstopokat szeretnénk fenntartani, de mindegyikről külön döntés fog születni június közepén - közölte ezután Gulyás, aki szerint az árstop sikeres volt és 5 százalékkal mérsékelte az inflációt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszer szerint a Kata feltételeinek megváltoztatásával kapcsolatban mindenképp megvan a szándék, aminek célja, hogy a visszaélések megszűnjenek. A kata célja az volt, hogy a kisvállalkozók számára teremtsenek kedvező adózást, de sokan bujtatott foglalkoztatásra használták a lehetőséget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gulyás kérdésre válaszolva azt is elismerte, május végétől nem hosszabbodik meg az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma. Ettől az időponttól fogva tehát ismét felmondhatnak az egészségügyben dolgozók.

A beszedése ennek is rendeleti formában történik, és az adók nagy részénél éves összegeket szedünk be - jelentette be Nagy Gergely. 2022-re vonatkozó tehát a teljes éves "extraprofitot" be fogják szedni.

A kiskereskedelemben a rendszer úgy néz majd ki, hogy  a nagyobb árbevételű vállalatoknál magasabb, a közepes bevételeknél alacsonyabb különadó lesz, a legkisebb bevételű vállalatoknál pedig nem emelik az adókulcsot.

  • 100 milliárd bevétel felett 2,7% a jelenlegi kulcs, ez 4,1%-ra módosul,
  • 30-100 milliárd között: 0,4% az adó ez 1%-ra emelkedik,
  • 500 millió-30 milliárd forint közötti bevételnél változatlan marad az adókulcs

100 milliárd forint az alapokba nem az extraprofit-adóból, hanem más forrásokból jön be, lesznek tehát egyéb tételek is: emelik többek között a népegészségügyi adót, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, de változik a cégautók adózása is - ezeket a pénzügyminiszter fogja majd ismertetni.

Minél hamarabb

- válaszolta ezután Nagy Márton arra az újságírói kérdésre, hogy mikor jelenik meg a részletszabályokat tartalmazó rendelet, néhány kérdést még tisztázni kell. Gulyás Gergely szerint napokban, és nem hetekben kell gondolkodni.

Az infláció legnagyobb része külföldi eredetű - mondta egy másik kérdésre Nagy Márton. Idehaza 9,5%-os inflációt mérünk, az árstopok 5-6%-ponttal fogják vissza az inflációt. Az MNB előrejelzése szerint idén 10% körüli, jövőre 5% környéki infláció jöhet. Az infláció elleni harc részét képezi az árstop és a most bejelentett intézkedések is.

A tranzakciós illetéket úgy emeli meg a kormány a tervezett 232,5 milliárd forintról 50 milliárd forinttal, hogy az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, az illeték felső összehatárát pedig tranzakciónként a jelenlegi 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik mind az átutalások, mind az értékpapír-tranzakciók esetében – jelentette be Nagy Márton. Az értékpapír-tranzakciók illetéke alól a Magyar Posta és a Magyar Államkincstár mentesülni fog.
 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 29. 14:32
A Mediaworks megyei lapja a bíróság szerint valótlanságot közölt Jakab Péter volt pártelnökről.
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?