1 °C Budapest
Takeaway meal packed in brown paper bag delivered to the front door of a residential building.

Az ág is húzza a magyar vendéglátósokat: már ez az alapvető tétel is borzasztóan megdrágult

2022. május 9. 16:31

A papírárak folyamatos növekedése, az élelmiszeripari és a szállítási költségek emelkedése várhatóan újabb drágulást eredményez a vendéglátóipar számára. Az ukrán-orosz konfliktus hatására az éttermi csomagolóeszközök külföldről történő beszerzése is részben új útvonalakon történik. A cellulóz árának emelkedése, globális papírhiányt eredményezett, amely hazákba is begyűrűzött. Az Indepack Kft. adatai szerint az inflációt meghaladó mértékkel nőtt a papír alapú elviteles dobozok (pl. pizzadoboz) ára az előző év második feléhez képest.

A koronavírus járvány miatti lezárások egyik legnagyobb vesztese a vendéglátóipar volt. Az éttermi bezárások a vendégszám jelentős csökkenését, valamint a szakképzett munkaerő pályaelhagyását eredményezték. Akárcsak a long-covid betegeknél, a pandémia hatása vendéglátóhelyek esetében is a mai napig nehezíti az életet. Bár a lezárások alatt a házhozszállítás szükségessége és a higiéniai követelmények miatt megnőtt az éttermi csomagolóeszközök iránti kereslet, további nehézséget jelent a vendéglátósok számára, hogy ezek ára az előző év második felétől folyamatosan nő.

A műanyagok háttérbe szorításával nagyobb igény jelentkezett a papír alapú csomagolóeszközökre. Ezzel egyidőben a cellulóz árának jelentős növekedése miatt globális papírhiány alakult ki, amely a papír alapanyag árát mintegy 20-30%-kal emelte és a mai napig folyamatos emelkedést mutat. Nem ritka, hogy a beszállítók napi árat határoznak meg a papíralapú termékekre, illetve nem garantálják a megrendeléskor megadott árat, miközben a szállítási idő a rendelést követően 3-6 hónap is lehet.

Az árnövekedést az import nehézségei is okozzák. Oroszország felől teljes mértékben megszűnt a csomagolóeszközök behozatala, pedig a pandémia miatt elérhetetlenné vált kínai beszállítói piacot sokan cserélték a közelebbi orosz piacra. Az orosz partnercégek viszont jelenleg nem tudják megoldani a szállítást. A korábban a nyugati piacokról érkező áru sem éri el hazánkat, mert a külföldi gyárak a magyar piac kiszolgálása nélkül is értékesíteni tudják a termékeiket. Nem segíti az árak kordában tartását az sem, hogy a forint teljesen kiszolgáltatott az euroval és a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm