15 °C Budapest
Not successful, failed job interview, negative first impression concept, man employer listens looks at woman vacancy candidature with disbelief, applicant not fit, not match to company requirements

Ezt hozta a pandémia: hiába a rekordbevételek, aggódnak a magyar cégvezetők

2022. január 26. 20:37

Bevételeik ilyen mértékű emelkedését még sosem várták a cégek, derül ki egy friss felmérés  eredményeiből. Ennek ellenére hat ponttal csökkent a mutató értéke, a cégek optimizmusa mind a makrogazdaságra, mind saját teljesítményükre vonatkozóan érdemben csökkent. A várakozások mérséklődését feltehetően a negyedik hullám jelentette bizonytalanság okozta. Jelenleg az ipari szektorban a legderűlátóbbak az idei évre vonatkozó előrejelzések.

A K&H nagyvállalati növekedési index, amely a 2 milliárd forint feletti éves bevétellel rendelkező magyarországi cégek várakozásait vizsgálja, 6 ponton zárta az évet, miután felére csökkent 2021 harmadik negyedévéhez képest. „A járvány harmadik hullámának lecsengésére egyértelmű optimizmussal reagáltak ősszel a nagyvállalatok, ám tavaly év végére újfent súlyosabbá vált az egészségügyi helyzet, és ez 2022-re vonatkozó várakozásaikon is látszik. Ennek ellenére biztató jel, hogy az előrejelzések még mindig jóval pozitívabbak, mint a vírus kirobbanása utáni időszakban” – értelmezte az eredményeket Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Átlagosan 4 százalékkal több árbevétellel számolnak a cégek 2022-re, ekkora emelkedést még sosem vártak az index hét éves története során. Ennek ellenére összességében borúsabban látják helyzetüket, mint az előző negyedévben. A háttérben az állhat, hogy az árbevétel-növekedés jelentős részét elviheti az infláció, és a következő egy évre vonatkozó gazdasági kilátásaikat is jóval rosszabbnak értékelik, mint 2021 harmadik negyedévében.

A vállalatok makrogazdasági várakozásai erőteljesebben csökkentek, mint a saját teljesítményükre vonatkozó előrejelzéseik. Ennek oka a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság mellett, hogy a kormány gazdaságpolitikájának hatása jóval több vállalat (10%) szerint lesz kedvezőtlen idén, mint várták azt 2021 harmadik negyedévében (3%). Szintén fontos tényező, hogy a forint a felmérés készültekor nagyon gyenge volt az euróhoz képest, ezért a cégek 26 százaléka szerint fog rontani helyzetén az árfolyamváltozás, szemben a harmadik negyedév 19 százalékos arányával. A makrogazdasági kilátások romlását az sem tudta érdemben ellensúlyozni, hogy ugrásszerűen, 7 százalékról 25 százalékra nőtt a csökkenő közterhekre számító cégek aránya a szakképzési hozzájárulás eltörlése, illetve a szociális hozzájárulási adó és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás csökkenése miatt.

Az ipar meg sem rezzent

Amíg a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban nagyot – 7, illetve 9 ponttal – esett a nagyvállalati növekedési index értéke 2021 utolsó negyedévében, az ipari cégek esetében mindössze egy ponttal mérséklődtek a várakozások. Ezzel esetükben jóval az átlag felett, 11 ponton áll az index, míg a kereskedelemben 4 pontra, a szolgáltató szektorban pedig 3 pontra esett vissza. A régiók várakozásai között kevés az eltérés, Közép- és Nyugat-Magyarországon egyaránt 7 ponton, Kelet-Magyarországon pedig az átlag alatt, 4 ponton van a mutató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem