12 °C Budapest
Team electrician installing solar panels working on alternative energy sources clean,Green environment friendly energy modern technology.

Egyre többen élesítik a klímaváltozás elleni csodafegyvert: még nem késő beszállni!

2021. december 23. 12:00

Új résszel jelentkezik a Pénzcentrum podcast-sorozata, amelyben ismét a fenntarthatóság, és a zöld befektetések finanszírozásán volt a hangsúly. A legújabb rész vendégei Győr Tamás, a CIB Bank KKV üzletág vezetője, valamint Gyurcsovics Márk és Mihucz Márton az Instasolartól voltak.

Már hazánkban sem számít luxusnak a napelem, a fenntarthatóság pedig nem csak a lakossági szférának, hanem a vállalatoknak is egyaránt fontos. A napelemes fejlesztések berobbantak a kis-és középvállalkozások életébe is, egyre többen foglalkoznak megújuló energiaforrásokkal, zöld befektetésekkel ami mögé a bankok is beállnak.

Az Instasolar a napelemparkok mellett ipari ingatlanok tetejére is szerel napelem rendszereket, de a lakosság felé is nyitnak, hiszen egyre nagyobb az igény a napelemekre szinte minden szektorban. Mivel ez az egyik legolcsóbb fenntartható energiaforrás, nem meglepő, hogy sok vállalat is ezt a megoldást választja a karbon semlegesség elérése érdekében.

A napelem már nem luxus. A lakossági szektorban is megjelenik a környezettudatosság, nem csak a vállalatoknál. Ösztönzőleg hat erre az elektromos autózás is, mert jól hangzik, hogy akár 300 kilométert is megtehetünk egy otthoni töltéssel, ha pedig napelemről töltünk, úgy minimálisra csökken az ökológiai lábnyomunk.

- tette hozzá Gyurcsovics Márk, az Instasolar vezetője, aki azt is kiemelte, hogy a napelemek robbanásszerű népszerűséségét nem csak azok olcsósága, fenntarthatósága serkenti, hanem a különböző banki támogatások is. A vállalkozás műszaki igazgatója, Mihucz Márton arra is rávilágított, hogy a virágzásnak indult napelem-piac már egyre szélesebb körben elérhető, 2018-ra a gyártói kapacitás már a többszörösére nőtt. Mivel a napelemparkok több hektáros területen helyezkednek el, nagyban hozzájárulnak az ország villamosenergia termeléséhez is, ami szintén serkenti az ilyen befektetések finanszírozását is.

Nagy potenciált látunk a napelemparkok finanszírozásában, de nem csak erre korlátozódunk, hiszen több szelete van az iparágnak, energetikának, fenntartható energiának és mi, mint bank, szeretünk résztvenni ezekben, akár projekt alapon, akár finanszírozóként.

- tette hozzá Győr Tamás, a CIB Bank kis-középvállalkozói szektor vezetője, aki azt is kifejtette, hogy nem csak a vállalkozókat, de lakossági finanszírozást is vállalnak ezeken a területeken, ami bár kisebb befektetést jelent, mégis ugyanolyan fontos, hiszen, nekik is céljuk a fenntarthatóság elérése, és támogatása.

Ha téged is érdekel, hogy mire kell figyelni akkor, ha napelemet szeretnénk otthonra, valamint, hogy meddig tarthat a zöldenergia növekedés, és mit jelent ez finanszírozás szempontjából, úgy hallgass bele podcastunkba a részletekért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem