7 °C Budapest
Csodaszép, megköti a port, oxigént termel: egyre több lakásban, irodában van már ilyen

Csodaszép, megköti a port, oxigént termel: egyre több lakásban, irodában van már ilyen

2021. december 9. 16:02

A zöldbefektetések és a fenntarthatóság egyre fontosabb a kis-és nagyvállalatok számára is. A bankok pedig szintén hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan projektek mögé álljanak be, amelyek ezeket az elveket, célkitűzéseket szolgálják. A természetet már nem csak a kertünkben élvezhetjük, hanem akár bent az irodában is, ahol a zöldfalakkal a természet belép a munkakörnyezetbe. A kisvállalkozások finanszírozási lehetőségeiről, és a zöldbefektetések létjogosultságáról beszélgetett a Pénzcentrum heti podcastjanak két vendége Fetter István, a CIB Bank kisvállalati divíziójának vezetője, valamint Koltai Tamás, a Gourmet Garden vezetője.

A távmunka, a világjárvány és a legutóbbi klímakonferencia miatt egyre több vállalkozás nyit a zöld megoldások felé. A természet már bekerül az iroda belterébe is, különböző megoldásokkal, térelválasztókkal, falakkal és függesztett kertekkel. A Magyarországon is jelen lévő dinamikusan fejlődő piacnak része a Gourmet Garden is, akik beltéri zöldesítéssel foglalkoznak.

Egyre nagyobb a kereslet a zöldbefektetésekre, és a fenntarthatóságra, amelynek egyik fő oka az, hogy a legutóbbi klímakonferencián kitűzött cél a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegesség, amelyben nem csak a vállalatok, de a bankok is nagy szerepet vállalnak. Fetter István kiemelte, hogy így nem meglepő, kiemelt szerepet kapnak a zöldbefektetések. A környezeti-társadalmi fenntarthatóság és felelős vállalatirányítás, tehát az ESG olyan szempontokat foglal magában, mint például a beltéri zöldesítés, esetleg a megújuló energiaforrások használata.

Bizonyos ágazatok, és tevékenységek már most tiltólistán vannak, vagy csak korlátozottan finanszírozhatóak, míg egyes tevékenységek finanszírozása kamatkedvezményt kínál, esetleg egyszerűbb finanszírozási módokat is nyerhetnek. A jövőben ez már nem csak lehetőség lesz, hanem konkrét célkitűzés.

- tette hozzá a banki szakértő.

Zöldfallal a jobb jövőért

Magyarországon nagyjából egy évtizede jelentek meg a zöldfalak, amelyek nagyobb mérető, függőleges növénytakarót jelentenek. Ennek rengeteg előnye van, hiszen amellett hogy már kisebb, 4-5 négyzetméteres darabok is egyértelműen vonzzák a tekintetet, nagyban képesek javítani az irodák levegő minőségét. Nem csak stresszcsökkentő hatással bírnak ezek a panelek, hanem látványnak is kellemes, oxigént termel és rengeteg port képes megkötni.

Koltai Tamás, a Gourmet Garden vezetője elmondta, hogy a zöldkérdés, fenntarthatóság piacán nálunk még nem jelentek meg a külföldi cégek, azonban ez dinamikusan fejlődik. Ma már egyre több céget köteleznek arra, hogy fenntarthatóságra törekedjenek, és bár Magyarország le van maradva a versenyben, az idő sürgeti az itthoni befektetőket. Ez adja ezeknek a programoknak a létjogosultságát is, hiszen dinamikusan bővülő területről van szó, egyre fontosabb az, hogy megjelenjenek a zöld, fenntartható megoldások a vállalatok életében is.

A bankoknál hitelminősítésnél a komoly szaktudás is értékkel bír, finanszírozói szempontból is. Kiemelte, a szakmai kompetencia az alapja a hiteles működésnek.

Fontos naprakésznek lenni, a szaktudásunkat piaci előnnyé szeretnénk fordítani. Ami minket megkülönböztet a többi piaci résztvevőtől, az az, hogy mi 360 fokos szolgáltatásban gondolkodunk, tehát a tervezéstől a karbantartásig, minden apró részlet a mi kezünkben van.

- mondta Koltai Tamás, aki kifejtette, hogy a pandémia alatt piacukra továbbra is volt kereslet, ugyanis egyre több vállalat tartja fontosnak azt, hogy fenntartható környezetben dolgozzanak. A banki szektor számára pedig kiemelten fontossá válnak az ilyen befektetések, a banki szakértő szerint a jövőben mégjobban elvárás lesz az, hogy a hitelezettek céljai, tervei összhangban legyenek az ESG célkitűzésekkel.

Ha téged is érdekelnek a zöldmegoldások, amelyeket akár belső térben is alkalmazhatsz, esetleg a kisvállalkozások finanszírozási lehetőségei, akkor mindenképp hallgasd végig podcastunk legújabb részét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?