-8 °C Budapest
Woman accounting ,Money, euro cimlapi

Ennek csúnya vége lehet: rekordgyenge forint, elszállt infláció vár a magyarokra

2021. november 18. 11:03

A Pénzcentrum legújabb podcastjában mindennapi pénzügyeinkről beszélgetünk közérthetően. Az első rész vendégei Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője és Madár István, a Portfolio vezető elemzője volt, akik nem csak arról beszéltek, hogy mi várható gazdasági szempontból a következő évben, de arról is, hogy mi mindenre hat a munkaerőhiány.

Podcastunk első részében arról beszélgetünk, hogy a mostani gazdasági folyamatok mellett mi lesz a hitelekkel, a megtakarításokkal, valamint hogy mikor váltsunk eurót a síeléshez, hiszen egyre durvábban változik az árfolyam.

A beszélgetés főbb kérdései között szerepelt az, hogy hogyan zárja az évet a magyar gazdaság, milyen folyamatok indultak el, és mire számíthatunk a következő évben. A gazdasági újranyitást követően elindult egy erős kilábalási folyamat, amire az elemzők is felhívták a figyelmet, a GDP már a második negyedévben elérhet a válság előtti szintet. Ezt követte a nyár, és ősz végi hónapokban bekövetkezett megtorpanás, veszített a lendületéből a gazdaság különösen az ipari szegmens. Bár a növekedés meglepetést hozott, lendületvesztéssel a magyar gazdaság növekedési képe nem romlott, a belső motorok működnek, az élénkítés zajlik, ebbe zavarhat bele az export teljesítés, valamint a külső egyensúly romlása és az infláció.

A fejlett nyugati társadalom 30-40 éve nem látott ilyen inflációt, elindult egy dinamikus áremelkedés, ennek sok oka van, mindenestere a héten már megjelent a 6,5 százalékos inflációs adat. A kilátások borúlátóak, évtizedes inflációrekord van Magyarországon is, ami tovább növekedhet.

- mondta Madár István a Portfolio vezető elemzője.

Hitelek, tartalékok: ki jár jól?

Az országban jelen lévő munkaerőhiány azonban közvetlenül hat arra, ahogyan a gazdaság a jövőben alakul, az elemzők szerint is nagy feladat lesz az, hogy hogyan tud majd a gazdaság tovább növekedni úgy, hogy nincs elegendő munkaerő, ráadásul az egyébként is zsugorodó munkaerő minősége is nagyon fontos. Rengeteg változás megy végbe mikro-és makroszinten egyaránt, amelyek mind másnak kedveznek. A béremelések a vállalati szektornak nagyon, míg a KKV szektornak kevésbé kedvez, és míg az állam a bérnövekedést elszenvedő szektort kompenzálja, addig a saját szolgáltatásaira kevesebbet költ, így az oktatásra, egészsgéügyre,ami szintén hat a munkaerőképzésre is.

Az elemzők arról is beszélgettek, hogy a lakásvásárlás hitelek drágulnak, növekednek a thm-ek, az értékpapírok pedig már jövedelmeznek olyan mértékben, ezáltal sokan érezhetik úgy, hogy csökkennek a megtakarításaik. Míg a háztartási megtakarítások dinamikusan növekedtek az elmúlt időszakban, ennek eloszlása egyenletlen. A lakáspiacon, csak úgy, mint az építőiparban hatalmas a kereslet, amit a gazdaságpolitika támogat, viszont ehhez a kínálat nem tud alkalmazkodni. Ennek kapcsán Trippon Mariann elmondta, hogy egy kör számára szinte elérhetetlen egy minőségi ingatlan, elmondható, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Makro szinten lakhatási válság van, egy kör számára szinte elérhetetlen egy minőségi ingatlan, valamint egyes lokációk megfizetehetelenek. Ez miatt nem tudnak ott a lakáskeresők vásárolni, elköltöznek, ennek hatása lesz a munakerőpiacra is, hiszen ezek az emberek nem tudnak ott dolgozni, ahol szükség lenne rájuk.

Egyre több embert foglalkoztat az infláció, valamint a deviza árfolyam is, hiszen egyre drágább az euró. A podcastban arról is beszélgettek a résztvevők, hogy hogyan változik ez az árfolyam, mi várható a következő évben,mi a jellemző a régióra, és milyen gazdasági folyamatokra számíthatunk.

A növekedés tovább folytatódik, mivel a költségvetés szórja a pénzt, ami felhajtja az árakat, rontja a külkereskedelmi mérleget és növeli a gazdaságot. Jó hír, hogy a gazdasági növekedés visszatérhet a korábbi pályára, rossz hír, hogy az esetleges új kormánynak rendbe kell ráznia a költségvetést

- tette hozzá Madár István, aki elmondta, hogy azért 7 százalékos inflációra nem számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?