8 °C Budapest
Woman accounting ,Money, euro cimlapi

Ennek csúnya vége lehet: rekordgyenge forint, elszállt infláció vár a magyarokra

2021. november 18. 11:03

A Pénzcentrum legújabb podcastjában mindennapi pénzügyeinkről beszélgetünk közérthetően. Az első rész vendégei Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője és Madár István, a Portfolio vezető elemzője volt, akik nem csak arról beszéltek, hogy mi várható gazdasági szempontból a következő évben, de arról is, hogy mi mindenre hat a munkaerőhiány.

Podcastunk első részében arról beszélgetünk, hogy a mostani gazdasági folyamatok mellett mi lesz a hitelekkel, a megtakarításokkal, valamint hogy mikor váltsunk eurót a síeléshez, hiszen egyre durvábban változik az árfolyam.

A beszélgetés főbb kérdései között szerepelt az, hogy hogyan zárja az évet a magyar gazdaság, milyen folyamatok indultak el, és mire számíthatunk a következő évben. A gazdasági újranyitást követően elindult egy erős kilábalási folyamat, amire az elemzők is felhívták a figyelmet, a GDP már a második negyedévben elérhet a válság előtti szintet. Ezt követte a nyár, és ősz végi hónapokban bekövetkezett megtorpanás, veszített a lendületéből a gazdaság különösen az ipari szegmens. Bár a növekedés meglepetést hozott, lendületvesztéssel a magyar gazdaság növekedési képe nem romlott, a belső motorok működnek, az élénkítés zajlik, ebbe zavarhat bele az export teljesítés, valamint a külső egyensúly romlása és az infláció.

A fejlett nyugati társadalom 30-40 éve nem látott ilyen inflációt, elindult egy dinamikus áremelkedés, ennek sok oka van, mindenestere a héten már megjelent a 6,5 százalékos inflációs adat. A kilátások borúlátóak, évtizedes inflációrekord van Magyarországon is, ami tovább növekedhet.

- mondta Madár István a Portfolio vezető elemzője.

Hitelek, tartalékok: ki jár jól?

Az országban jelen lévő munkaerőhiány azonban közvetlenül hat arra, ahogyan a gazdaság a jövőben alakul, az elemzők szerint is nagy feladat lesz az, hogy hogyan tud majd a gazdaság tovább növekedni úgy, hogy nincs elegendő munkaerő, ráadásul az egyébként is zsugorodó munkaerő minősége is nagyon fontos. Rengeteg változás megy végbe mikro-és makroszinten egyaránt, amelyek mind másnak kedveznek. A béremelések a vállalati szektornak nagyon, míg a KKV szektornak kevésbé kedvez, és míg az állam a bérnövekedést elszenvedő szektort kompenzálja, addig a saját szolgáltatásaira kevesebbet költ, így az oktatásra, egészsgéügyre,ami szintén hat a munkaerőképzésre is.

Az elemzők arról is beszélgettek, hogy a lakásvásárlás hitelek drágulnak, növekednek a thm-ek, az értékpapírok pedig már jövedelmeznek olyan mértékben, ezáltal sokan érezhetik úgy, hogy csökkennek a megtakarításaik. Míg a háztartási megtakarítások dinamikusan növekedtek az elmúlt időszakban, ennek eloszlása egyenletlen. A lakáspiacon, csak úgy, mint az építőiparban hatalmas a kereslet, amit a gazdaságpolitika támogat, viszont ehhez a kínálat nem tud alkalmazkodni. Ennek kapcsán Trippon Mariann elmondta, hogy egy kör számára szinte elérhetetlen egy minőségi ingatlan, elmondható, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Makro szinten lakhatási válság van, egy kör számára szinte elérhetetlen egy minőségi ingatlan, valamint egyes lokációk megfizetehetelenek. Ez miatt nem tudnak ott a lakáskeresők vásárolni, elköltöznek, ennek hatása lesz a munakerőpiacra is, hiszen ezek az emberek nem tudnak ott dolgozni, ahol szükség lenne rájuk.

Egyre több embert foglalkoztat az infláció, valamint a deviza árfolyam is, hiszen egyre drágább az euró. A podcastban arról is beszélgettek a résztvevők, hogy hogyan változik ez az árfolyam, mi várható a következő évben,mi a jellemző a régióra, és milyen gazdasági folyamatokra számíthatunk.

A növekedés tovább folytatódik, mivel a költségvetés szórja a pénzt, ami felhajtja az árakat, rontja a külkereskedelmi mérleget és növeli a gazdaságot. Jó hír, hogy a gazdasági növekedés visszatérhet a korábbi pályára, rossz hír, hogy az esetleges új kormánynak rendbe kell ráznia a költségvetést

- tette hozzá Madár István, aki elmondta, hogy azért 7 százalékos inflációra nem számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem