Angry male employee confused working at computer, solve business problems on phone, mad worker talk on cell arguing with client or customer, man busy at pc having serious conversation on cellphone

Bizakodóak a magyra kisvállalkozók: tényleg van okuk örülni?

2021. október 25. 16:04

Az előző negyedévben felállított történelmi csúcs után továbbra is derűlátók a mikro-, kis- és középvállalkozások egy friss felmrérés adatai szerint. A következő egy évben szinte az összes kkv pénzügyi eredményei javulását várja, azonban egyre többen számítanak a közterhek és a vállalati hitelkamatok emelkedésére. A mutató jelenleg 16 ponton áll.

A mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index tartósan magas értékeket vett fel az elmúlt időszakban, amelynek következményeként a várakozások négy negyedéves mozgóátlaga történelmi maximumot ért el. Az index jelenleg 16 ponton van, a legfrissebb eredmények alapján a szektor pozitív időszaknak néz elébe. „Ebben az évben tartósan átlag feletti a kisebb cégek optimizmusa. A jelenlegi érték a K&H kkv bizalmi index kutatás történetében a harmadik legmagasabb, így elmondható, hogy hosszabb távon a járvány negyedik hulláma sem árnyékolja be a várakozásokat” – emelte ki Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

A bizalmi index 17 éves adataiból egyértelműen kiolvasható, hogy jellemzően – az esetek több mint 90 százalékában – a 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevételű középvállalkozások várakozásai a legpozitívabbak. Legkevésbé pedig a legkisebb, vagyis a 20 és 100 millió forint közötti árbevételű mikrovállalkozások optimisták általában. Most is ez figyelhető meg: míg előbbiek esetében 31, utóbbiaknál 7 ponton áll a mutató, szemben a teljes szektorra jellemző 16 pontos indexátlaggal. A kisvállalkozások körében pedig az átlagnál kedvezőbb, 22 pontos értéket mértünk.

A kedvező hangulat mellett néhány tekintetben kihívásokkal számolnak a kkv-k. Növekvő közterheket ugyanis 40, magasabb vállalati hitelkamatokat pedig 65 százalékuk vár, az elmúlt negyedév 34 és 58 százalékos értékeivel szemben. Utóbbi összhangban van azzal, hogy a jegybank nyáron megkezdte az alapkamat fokozatos emelését, miközben a kedvezményes NHP Hajrá! hitelprogram is kifutott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kis különbségek az ágazatok között

Az egyes ágazatok meglehetősen hasonlóan látják a következő egy évet. A legderűlátóbb mezőgazdasági ágazat és a legkevésbé pozitív szolgáltató szektor várakozásai között mindössze 7 pont az eltérés. Előbbiek bizalma ugyanis 21 ponton áll, míg utóbbiaké 14 ponton. Az agrárium optimizmusa ellenére a szektorban komoly csökkenés történt, esetükben az index értéke 33 pontról esett vissza. Ennek feltehetően az a magyarázata, hogy kevésbé számítanak EU-s támogatásra az előttünk álló egy évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem