18 °C Budapest
Car Tire Tracks On The Beach Sand

Szigorítanak az előírásokon ezeknél a járműveknél: végleg eltűnhetnek az utakról?

2021. június 1. 17:29

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) 2021. július 1-től automatikusan a legrosszabb környezetvédelmi kategóriába sorolja azokat a HU-GO rendszerben regisztrált, 3,5 tonna feletti össztömegű, külföldi felségjelzésű tehergépjárműveket, amelyek környezetvédelmi besorolását nem tudják hitelt érdemlően igazolni a fuvarozók. Az érintetteknek egy hónap áll a rendelkezésére arra, hogy a HU-GO profiljukban megadják a kötelezően kitöltendő bővített regisztrációs adatokat (gyártmány, gyártási év, alvázszám) és feltöltsék oda a környezetvédelmi besorolást tartalmazó gépjárműokmányt. A szigorítással a „szennyező fizet” elv jobb érvényesítése és a jogkövető magatartás erősítése az elsődleges cél.

A 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek úthasználata után fizetendő útdíj meghatározásának egyik eleme a környezetvédelmi kategória. Ennek megállapítása - az ahhoz szükséges adatok helyes megadása és hiteles okmánnyal történő alátámasztása - elengedhetetlen feltétele annak, hogy a hazai díjköteles utak használata után valóban minden tehergépjármű esetében a környezetszennyezés, károsanyag-kibocsátás mértékéhez igazodó módon történjen az útdíjfizetés.

„Míg a magyar felségjelzésű tehergépjárművek esetében társaságunk tudja ellenőrizni a környezetvédelmi besorolást a hazai közhiteles járműnyilvántartásból, a külföldi felségjelzésű tehergépjárművek esetében erre jelenleg nincs mód. Azonban a szennyező fizet elv betartása nemcsak a magyar, hanem a külföldi fuvarozókra is vonatkozik, ezért tettük kötelezővé a bővített regisztrációs adatok megadását, valamint a környezetvédelmi besorolást tartalmazó gépjárműokmány feltöltését a HU-GO profilban.” – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

Hozzátette: „Most arra kérjük a külföldi fuvarozókat, hogy a következő egy hónap során ellenőrizzék, hogy a megfelelő módon megadták-e a kért adatokat és feltöltötték-e a szükséges dokumentumokat, ha pedig eddig nem tették meg, akkor pótolják azokat. Azt is kérjük ügyfeleinktől, hogy azon járműveket, amelyek már nincsenek a tulajdonukban, töröljék a HU-GO profiljukból. Természetesen erről az érintetteket közvetlenül és közvetve is tájékoztatjuk.”

Azokat a HU-GO rendszerben regisztrált külföldi felségjelzésű tehergépjárműveket, amelyek esetében a fuvarozók nem tesznek eleget az említett kötelezettségüknek, a NÚSZ Zrt. 2021. július 1-től automatikusan átsorolja a legrosszabb környezetvédelmi kategóriába („C” kategória, a HU-GO rendszerben „EURO 0”), és addig ott is tartja, amíg az érintett fuvarozók nem pótolják hiányosságukat. Ehhez hasonló szabályozással nemzetközi viszonylatban is sok esetben találkozni, például Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A NÚSZ Zrt. ellenőrző rendszere havonta 120-130 ezer külföldi felségjelzésű tehergépjárművet lát a hazai díjköteles utakon, ezek nagy része esetében már megtörtént a kötelező adatok megadása és a kért okmányok feltöltése, azonban a szabály az összes regisztrált külföldi járműre vonatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem