21 °C Budapest
Dugig vannak robbanószerrel a hazai raktárak: ebből még baj lehet

Dugig vannak robbanószerrel a hazai raktárak: ebből még baj lehet

2020. december 29. 08:16

Az idei évben a csoportosulások elkerülésének érdekében a kormány betiltotta a tűzijátékok forgalmazását, bajba sodorva ezzel a pirotechnikai termékeket forgalmazókat. A szilveszteri értékesítés adja a fő bevételi forrását ezeknek a vállalkozásoknak, így szinte leküzdhetetlen anyagi gondok előtt állnak. Számos olyan háttérinformáció van, amiről félreértelmezhetően vagy elvétve esik szó a tűzijátékok árusításának és felhasználásának betiltásával kapcsolatban. A HelloVidék kíváncsi volt, vajon hogyan alakult az idei év és mire számíthatnak a jövőben a szektorban működő cégek, ezért megkerestük Szűcs Zoltán pirotechnikust, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

Mi történik azokkal a pirotechnikai eszközökkel, amit szilveszterkor nem használnak fel a magánszemélyek?

Szűcs Zoltán pirotechnikus: A pirotechnikai 1 és 2. osztályba sorolt termékeket magánszemélyek 1 kg hatóanyagig szabályszerűen otthon is tárolhatják, akár a követkető év szilveszteréig is. A 3. osztályba sorolt termékeket csak december 28-31-e között vásárolhatják és szilveszter éjszakáján használhatják fel. Amennyiben nem használják fel a tűzijátékot, kötelező visszavinniük a vásárlóhelyen kifüggesztett visszavételi helyekre, mert a törvény szerint magánszemély nem tárolhat ebbe az osztályba sorolt terméket. A tapasztalat azt mutatja, hogy 1-2 esetet eltekintve nem sok pirotechnikai eszközt hoznak vissza a vásárlók szilveszter után. Legjobb tudomásom szerint az elmúlt években mindössze 1 alkalommal vettünk vissza egy hibás működésű terméket.

Hogyan alakult a szezon, amikor már lehetett rendezvényeket tartani?

Ebben az évben a rendezvényekből származó bevételek 10 % alá estek vissza. A bolti értékesítésről tudni kell, hogy pirotechnikai szaküzletekben egész évben kaphatóak 1. és 2. osztályú termékek, amit magánszemélyek, magán területen a biztonsági előírások betartása mellett egész évben felhasználhatnak. Ez az értékesítési csatorna is akadozott évközben, de az ebből befolyó bevétel nem jelentős a szilveszteri forgalomhoz képest. Idén szilveszterkor a legújabb intézkedések szerint az ideiglenes tárolóhelyekre kiadott engedélyeket a hatóságok visszavonták és gyakorlatilag megtiltották a "konténeres árusítást". Jelenleg az 1. és 2. osztályba sorolt termékeket, amelyeket magánszemélyek szabályosan tárolhatnak bizonyos mennyiségig otthon, valamint az állandó boltokban megvásárolható termékek felhasználását nem tiltották meg. Ezeket a tűzijátékokat magánterületen, magánszemélyek a kert végéből is "ellőhetik" szilveszterkor.

Ha érdekel a teljes interjú, akkor olvasd el a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?