Dugig vannak robbanószerrel a hazai raktárak: ebből még baj lehet

2020. december 29. 08:16

Az idei évben a csoportosulások elkerülésének érdekében a kormány betiltotta a tűzijátékok forgalmazását, bajba sodorva ezzel a pirotechnikai termékeket forgalmazókat. A szilveszteri értékesítés adja a fő bevételi forrását ezeknek a vállalkozásoknak, így szinte leküzdhetetlen anyagi gondok előtt állnak. Számos olyan háttérinformáció van, amiről félreértelmezhetően vagy elvétve esik szó a tűzijátékok árusításának és felhasználásának betiltásával kapcsolatban. A HelloVidék kíváncsi volt, vajon hogyan alakult az idei év és mire számíthatnak a jövőben a szektorban működő cégek, ezért megkerestük Szűcs Zoltán pirotechnikust, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

Mi történik azokkal a pirotechnikai eszközökkel, amit szilveszterkor nem használnak fel a magánszemélyek?

Szűcs Zoltán pirotechnikus: A pirotechnikai 1 és 2. osztályba sorolt termékeket magánszemélyek 1 kg hatóanyagig szabályszerűen otthon is tárolhatják, akár a követkető év szilveszteréig is. A 3. osztályba sorolt termékeket csak december 28-31-e között vásárolhatják és szilveszter éjszakáján használhatják fel. Amennyiben nem használják fel a tűzijátékot, kötelező visszavinniük a vásárlóhelyen kifüggesztett visszavételi helyekre, mert a törvény szerint magánszemély nem tárolhat ebbe az osztályba sorolt terméket. A tapasztalat azt mutatja, hogy 1-2 esetet eltekintve nem sok pirotechnikai eszközt hoznak vissza a vásárlók szilveszter után. Legjobb tudomásom szerint az elmúlt években mindössze 1 alkalommal vettünk vissza egy hibás működésű terméket.

Hogyan alakult a szezon, amikor már lehetett rendezvényeket tartani?

Ebben az évben a rendezvényekből származó bevételek 10 % alá estek vissza. A bolti értékesítésről tudni kell, hogy pirotechnikai szaküzletekben egész évben kaphatóak 1. és 2. osztályú termékek, amit magánszemélyek, magán területen a biztonsági előírások betartása mellett egész évben felhasználhatnak. Ez az értékesítési csatorna is akadozott évközben, de az ebből befolyó bevétel nem jelentős a szilveszteri forgalomhoz képest. Idén szilveszterkor a legújabb intézkedések szerint az ideiglenes tárolóhelyekre kiadott engedélyeket a hatóságok visszavonták és gyakorlatilag megtiltották a "konténeres árusítást". Jelenleg az 1. és 2. osztályba sorolt termékeket, amelyeket magánszemélyek szabályosan tárolhatnak bizonyos mennyiségig otthon, valamint az állandó boltokban megvásárolható termékek felhasználását nem tiltották meg. Ezeket a tűzijátékokat magánterületen, magánszemélyek a kert végéből is "ellőhetik" szilveszterkor.

Ha érdekel a teljes interjú, akkor olvasd el a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem