3 °C Budapest

Dugig vannak robbanószerrel a hazai raktárak: ebből még baj lehet

2020. december 29. 08:16

Az idei évben a csoportosulások elkerülésének érdekében a kormány betiltotta a tűzijátékok forgalmazását, bajba sodorva ezzel a pirotechnikai termékeket forgalmazókat. A szilveszteri értékesítés adja a fő bevételi forrását ezeknek a vállalkozásoknak, így szinte leküzdhetetlen anyagi gondok előtt állnak. Számos olyan háttérinformáció van, amiről félreértelmezhetően vagy elvétve esik szó a tűzijátékok árusításának és felhasználásának betiltásával kapcsolatban. A HelloVidék kíváncsi volt, vajon hogyan alakult az idei év és mire számíthatnak a jövőben a szektorban működő cégek, ezért megkerestük Szűcs Zoltán pirotechnikust, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

Mi történik azokkal a pirotechnikai eszközökkel, amit szilveszterkor nem használnak fel a magánszemélyek?

Szűcs Zoltán pirotechnikus: A pirotechnikai 1 és 2. osztályba sorolt termékeket magánszemélyek 1 kg hatóanyagig szabályszerűen otthon is tárolhatják, akár a követkető év szilveszteréig is. A 3. osztályba sorolt termékeket csak december 28-31-e között vásárolhatják és szilveszter éjszakáján használhatják fel. Amennyiben nem használják fel a tűzijátékot, kötelező visszavinniük a vásárlóhelyen kifüggesztett visszavételi helyekre, mert a törvény szerint magánszemély nem tárolhat ebbe az osztályba sorolt terméket. A tapasztalat azt mutatja, hogy 1-2 esetet eltekintve nem sok pirotechnikai eszközt hoznak vissza a vásárlók szilveszter után. Legjobb tudomásom szerint az elmúlt években mindössze 1 alkalommal vettünk vissza egy hibás működésű terméket.

Hogyan alakult a szezon, amikor már lehetett rendezvényeket tartani?

Ebben az évben a rendezvényekből származó bevételek 10 % alá estek vissza. A bolti értékesítésről tudni kell, hogy pirotechnikai szaküzletekben egész évben kaphatóak 1. és 2. osztályú termékek, amit magánszemélyek, magán területen a biztonsági előírások betartása mellett egész évben felhasználhatnak. Ez az értékesítési csatorna is akadozott évközben, de az ebből befolyó bevétel nem jelentős a szilveszteri forgalomhoz képest. Idén szilveszterkor a legújabb intézkedések szerint az ideiglenes tárolóhelyekre kiadott engedélyeket a hatóságok visszavonták és gyakorlatilag megtiltották a "konténeres árusítást". Jelenleg az 1. és 2. osztályba sorolt termékeket, amelyeket magánszemélyek szabályosan tárolhatnak bizonyos mennyiségig otthon, valamint az állandó boltokban megvásárolható termékek felhasználását nem tiltották meg. Ezeket a tűzijátékokat magánterületen, magánszemélyek a kert végéből is "ellőhetik" szilveszterkor.

Ha érdekel a teljes interjú, akkor olvasd el a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm