15 °C Budapest
Komoly dilemma az építőiparban: merre tovább?

Komoly dilemma az építőiparban: merre tovább?

2020. május 4. 14:59

Az építőiparban is nagyszámú vállalat áll komoly dilemma előtt: folytassák-e a megkezdett beruházásaikat illetve mikor érdemes belefogni az idei évre előzetesen betervezett fejlesztésekbe, bővítésekbe.

"A jelenlegi extrém piaci helyzetben több projekt kapcsán is felmerült, hogy értelmezzük a befektetésre hatást gyakorló egyes tényezők szerepét. Ez nem egy bevált eljárás, ugyanakkor azt is éreztük, hogy a kérdést komplexebb módon érdemes kezelni. Ez az igény hívta életre a krízisre kidolgozott új szolgáltatásunkat" - mondta el Laczkovich Gergely, a 3E International Kft. ügyvezető igazgatója. "Egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy a cégvezetők, beruházók körében megnőtt az igény, hogy döntéseik előkészítéséhez a jelenlegi helyzet szerinti objektív elemzést kaphassanak építőipari projektjük lefutási lehetőségeiről" - számolt be az okleveles építőmérnök ügyvezető-tulajdonos a legutóbbi hetek szakmai beszélgetéseinek eredményéről. "Húszéves tapasztalattal rendelkezem kiemelt beruházások tervezésében, menedzselésében és ellenőrzésében. Megéltünk már komoly válságot, de a mostani helyzet jellegében más ezért új típusú megközelítésre van szükség. Véleményünk szerint az a piaci szereplő, aki most időben reagál, és jó helyzetelemzést végez, versenyelőnybe kerül a konkurenciához képest" - tette hozzá.

Krízis analízis szolgáltatásunk keretében azt elemezzük, hogy milyen hatást gyakorol a projektre a vírushelyzet által befolyásolt, jelenleg ismert gazdasági és műszaki környezet. Kiemelten foglalkozunk a műszaki költségoptimalizálással. 

A munka során 12 lépésből álló saját fejlesztésű elemzési módszertanunkat alkalmazzuk, miközben különös hangsúlyt fektetünk a következőkre: 

  • ütemterv változatok,
  • vállalkozói rendelkezésre állás,
  • építőanyag-ellátás,
  • finanszírozás,
  • gazdaságpolitika elemzése,
  • kockázatelemzés
Az általunk alkalmazott stratégiai és pénzügyi elemzési-, tervezési eszköz a döntés-előkészítés részeként illeszthető be a folyamatba, ezáltal segíti a megalapozott üzleti döntések meghozatalát. 

Ezen technika alkalmazása, szolgáltatásunk igénybevétele elsősorban induló vagy folyamatban lévő építőipari projektek beruházói számára lehet fontos és indokolt a jelenlegi, globális hatások mentén folyamatosan alakuló gazdasági helyzetben. 

A szolgáltatást azon konkrét ügyféligény hívta életre, hogy számos partnerünk szeretné tudni: a különböző szempontokat értékelve miként döntsön a projekt időbeli ütemezéséről és a műszaki tartalom esetleges változtatásairól. A beruházók szeretnének megalapozott döntést hozni az építőipari projektjeik, építkezéseik indítását, folytatását illetően. A 12 lépéses elemzésünk elvégzése segítséget nyújt ebben. 

Cégünk komoly track recorddal rendelkezik az egyedi sajátosságokkal bíró építőipari krízismenedzsment szolgáltatás terén. Számtalan kockázati tényező állandó jelenlétére tekintettel kockázat-felismerési és kezelési rendszeren keresztül szerteágazó tapasztalatunkra alapozva több szakterület együttes elemzését tudjuk elvégezni, nagy jártasággal rendelkező mérnöki-, közgazdasági-, üzemeltetői tevékenységet folytató szakértő kollégák együttműködésével. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Célunk, hogy vezetői információs rendszereken keresztül segítsünk a beruházóknak tisztán látni és felismerni az operatív lépések szükségességét az ingatlanfejlesztés teljes életciklusát felölelően, hatékony együttműködésre alapozva minden érintett belső gazdasági szereplővel. 

A fennmaradás és fenntarthatóság érdekében létfontosságú a kontrolling terven keresztüli komplex elemzés eredményeként megfogalmazni és felvázolni a jelenlegi helyzet beruházásokra gyakorolt lehetséges hatásait, majd ezt követően stratégiai verziókat felállítani. Ugyanennyire nélkülözhetetlen a szükséges lépések dokumentáltsága, számadatokkal való alátámasztottsága a likviditás megőrzése szempontjából - például banki finanszírozás esetén.

Tehát célunk, hogy a beruházókat ellássuk azokkal a - komplex elemzés eredményeként megfogalmazott - javaslatokkal és opciókkal, melyek közül választva lehetőségük van a kialakult helyzet miatt megváltozott körülményekre a lehető legjobb és legeredményesebb válaszokat adniuk. 

Véleményünk szerint az a piaci szereplő, aki most időben reagál, és jó helyzetelemzést végez, jobb pozícióba kerül a versenytársakhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?