12 °C Budapest
Csökkenő megrendelések, csúszások: így fest most a magyar építőipar

Csökkenő megrendelések, csúszások: így fest most a magyar építőipar

MTI
2020. május 4. 13:45

A lakásépítéseknél 18 szalékkal csökkent a megrendelések száma, előfordulnak csúszások is a koronavírus-járvány miatt, de ezt átcsoportosításokkal próbálják kezelni - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elnök elmondta, az építőipar továbbra is 335 ezer embert foglalkoztat, akik közül mintegy 15 ezer a külföldi munkavállaló. Ők főként Ukrajnából és Szerbiából jöttek - tette hozzá.

Megjegyezte, a munkavállalók száma jelentősen nem változott a járvány miatt; jó hírnek nevezte, hogy a Nyugat-Európából hazatért munkavállalók nem "igyekeznek" vissza, s őket is foglalkoztatni igyekeznek a hazai cégek.

Koji László elmondta azt is, április végétől nem emelkednek az építőipari árak, sőt bizonyos területeken az alvállalkozók nagyobb versenye miatt még csökkennek is.

Az építőipar március végéig nem érezte meg a járványt, április elejétől viszont lényegesen kevesebb megrendelés érkezett, s lelassult a munkafolyamatok előkészítése is. Az adatok szerint április végén már 18 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett, mint az egy évvel ezelőtti, hasonló időszakban, miközben a járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedések 3-5 százalékkal növelték a költségeket - fűzte hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?