Ezer ilyen vállalat tűnt el Magyarországról: mi zajlik a háttérben?

2020. január 19. 09:01

Folyamatosan évről-évre csökken a személy és vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozások száma Magyarországon - nyilatkozta Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere. 

A biztonsági cégek száma a 2016-ban 5334 darab volt, ami a tavalyi évre 4300 darabra csökkent. Ezzel szemben a szektor árbevétele, a vizsgált időszakban, folyamatosan növekedett. 2016-ban az ilyen profilú vállalkozások összárbevétele meghaladta a 306 milliárd forintot, míg 2018-ban már 387 milliárd forintos forgalmat sikerült elérni.

A cégszám csökkenés mellett a legmarkánsabb trend, ami megfigyelhető, az az alkalmazotti létszám dinamikus bővülése. 2016-ban több mint 47 ezer foglalkoztatottat jelentettek be a cégek, ez a szám 2019-ben már megközelítette a 60 ezer főt. A jelenség hátterében a szektor kifehéredése húzódhat meg. Egyre kevesebb cég engedheti meg magának a feketefoglakoztatást.

Ezzel együtt pedig 2015 óta, a kormányrendeletben határozzák meg a kifizethető legkisebb összeget minden vagyonvédelmi szolgáltatásért. Az összeg minden évben felülvizsgálatra kerül. Jelenleg ez 2336 forint rezsióradíjat jelent, ami az általános forgalmi adót nem tartalmazza. A rendelet célja a piaci árnál alacsonyabb megbízási díjjal megkötött szerződések visszaszorítása, mivel ennek nyomán az alvállalkozói kör legális úton már nem tudja kigazdálkodni a szolgáltatás megfelelő biztosításának rezsiköltségeit.

Szintén pozitív változás, hogy mind a felszámolási eljárás alá került cégek, mind a végrehajtás alá került vállalkozások száma folyamatosan csökken. Sajnos azonban a kényszertörlések száma még mindig magas a működő vállalkozások számához viszonyítva, ami azt jelezi, hogy sok vállalkozó még az adminisztratív kötelezettségeit sem tudja teljesíteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A cégfluktuációs index (CFI) ágazati vizsgálata rámutat azonban arra is, hogy nem mindenki találta meg számítását a piacon. A turbulencia az országos értéknél magasabb, ami azt jelenti, hogy a működő cégekhez képest viszonylag magas az új és a megszűnő, illetve a piacról kivonuló vállalkozások aránya. Bár a CFI mutató értéke évről-évre minimális mértékben csökken, a cégek nagyobb arányú cserélődése a szektorban azt mutatja, hogy továbbra is jelentős üzleti kockázattal jár biztonsági cégek alapítani Magyarországon - zárja elemzését a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?