Megtorpanhat a lakásépítési láz: ez egy újabb krízis kezdete?

Megtorpanhat a lakásépítési láz: ez egy újabb krízis kezdete?

2019. november 18. 09:31

Mélypontra zuhanhat vissza a lakásépítés, hogyha nem lesz, ami ösztönzőleg hat az ágazatra. Jelenleg több tényező együttesen drágítja az új lakások kivitelezését, amihez csak újabb elemet jelent a jövő évtől részlegesen megszűnő kedvezményes áfakulcs. 

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy bár voltak biztató jelek erre, már az sem biztos, hogy elkészül az idén húszezer lakás - írja a Magyar Nemzet. 

Érdemben már nem bővül az új építésű lakások piaca, s ha további ösztönzők nem jelennek meg, nem is lehet erre számítani 

- fejtette ki a szakember, aki mindennek fő okát a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs részleges kivezetésében látja. Az első három negyedévben 10 302 lakás készült el, s mivel az év utolsó hónapjaira időzítik az átadások nagy részét, 18-19 ezer otthon készülhet el az idén. Ez csak enyhén haladná meg a 2018-as alig 18 ezres lakásszámot. - A kormányzat eddigi intézkedései, különösen az ötszázalékos forgalmi adó kellett hozzá, hogy a mélypontot jelentő évi 7500-ról elmozduljon a lakásépítések mennyisége - fejtette ki Koji László. 

A szakember hozzátette, hogy újabb kormányzati lépések hiányában két év múlva ugyanerre a szintre eshet vissza az új lakások száma. Az már most látszik, hogy lelassultak az építkezések, az engedélyek és egyszerű bejelentések számának emelkedése pedig megállt.

Az ÉVOSZ több javaslattal is megkereste a Pénzügyminisztériumot a lakásáfa kiváltására. Mivel a 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkező lakásokra 2023 végéig érvényes a kedvezményes kulcs, az ÉVOSZ egyrészt e határidő kitolását javasolja. Ugyanakkor lehetővé kellene tenni, hogy a saját célra történő építkezésnél, vásárlásnál az 5 és a 27 százalékos forgalmi adó különbözetét vissza lehessen igényelni. Koji László szerint ezt területi korlátozás nélkül lenne érdemes bevezetni, mert most csak a kistelepüléseken lesz építésre, illetve felújításra szóló áfa-visszatérítés.

Az új lakások árának emelkedésében Koji László szerint több tényező játszik szerepet - ezekhez társul majd a megemelkedő forgalmi adó. Az egyik legfőbb gond az, hogy a kivitelező építőipar a legtöbbször nem tud közvetlenül a gyártótól vásárolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kereskedőláncok foglalják le kapacitáslekötési szerződésekkel a termékeket. Két-három kereskedői áttétel sem ritka, hogy a kivitelező hozzájusson a beépítendő anyagokhoz, szerelvényekhez. Ezt a "magyaros" helyzetet érdemes lenne alaposan kiértékelni, elemezni 

- mutatott rá az ÉVOSZ elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?