Ezért is brutális bírságot kaphatnak a családi ház tulajdonosok: nem éri meg trükközni

Ezért is brutális bírságot kaphatnak a családi ház tulajdonosok: nem éri meg trükközni

2019. április 11. 09:30

Pár ezret spórolhat, de 100 ezer forint kötbért is fizethet az a vállalkozás, amelyik nem tartja be a vízügyi rendeletet. A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató (DPMV Zrt.) már vadászik a szabálysértőkre, akik nem megfelelően fizetik a vízdíjakat. Minden olyan vállalkozást ellenőriznek, amelynek székhelye lakóingatlanba van bejelentve. 

Kiskunlacházán is megkezdte a szabálysértések kivizsgálását a DPMV Zrt., a helyi víziközmű szolgáltató. Autóval járták be a várost és keresték a házak kapujára, falára kitett cégtáblákat. Ezek alapján jegyzőkönyvet vettek fel, és ellenőrizték a nyilvántartásban, hogy az ingatlanra kötöttek-e közületi szerződést. Ha nem, akkor 100 ezer forint bírságot szabtak ki - írja a 24.hu.

A DPMV-nek volt alapja a vállalkozások feltérképezésére, ugyanis a  vízközműszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletében az szerepel, hogy: 

Egy felhasználási helyen belül a nem lakossági felhasználók ivóvízhasználatát külön bekötési vízmérővel, vagy mellékvízmérővel kell mérni.

A rendeletet még 2013-ban hozták. A DPMV 2017-ben hirdette meg a "Kezdjük tiszta lappal" programot, és csak a moratórium lejárta után kezdtek átfogó ellenőrzésbe. Azóta nézik, van-e "nem lakossági" vízfelhasználás az ingatlanokon, ahol vállalkozás működik. A DPMV nem csak Kiskunlacházán, hanem mind a 21 településén felméri a vállalkozásokat, a helyszínen, illetve az elérhető céginformációk alapján. Azt nem erősítették meg, hogy 100 ezer forint lenne a bírság, csupán annyit közöltek, hogy szabálytalanság észlelésekor kötbért érvényesíthetnek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) állásfoglalása szerint az a vízfelhasználási hely, ahol tényleges gazdasági tevékenység nem zajlik (például házhoz kijáró mosógépszerelő, csak székhelyszolgáltató az ingatlan) nem tartozik a hivatkozott körbe. Ráadásul attól, hogy vállalkozást jelentettek be az adott ingatlanra, még nem kell az egész vízfogyasztást közületinek venni. 

Felmerül viszont a kérdés: Mennyit kell akkor figyelembe venni a vízfogyasztásból? Min múlik, kell-e külön mellékmérő a vállalkozásra? Ha egy varrónő, könyvelő, informatikus, vagy fordító a lakása egyik szobájában dolgozik, és közben kezet mos, iszik, használja a WC-t, az vajon közületi, vagy lakossági fogyasztásnak számít?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyakorlati okokból még két vállalkozói csoportot különböztet meg a DPMV, ha van gazdasági tevékenység a házunkban, lakásunkban:
  • Ahol műszakilag megvalósítható az elkülönült mérés (például autójavító műhely kézmosójánál), ott kérik a külön vízmérőt, és ez alapján számolják a közületi fogyasztást.
  • Ahol nincs műszaki lehetőség erre (például a könyvelő használja a lakása közös használatban lévő mellékhelyiségét) ott megegyezés alapján átalányfogyasztást számolnak el közületiként.

Miért lényeges, hogy lakossági, vagy közületi a vízfogyasztás?

Kézenfekvő a válasz: a közületi víz drágább. A DPMV-nél a közületi havi alapdíj 39,40 forinttal, a felhasználással arányos díj az ivóvíznél köbméterenként 36,80 forinttal, a szennyvíznél pedig köbméterenként 74,20 forinttal drágább, mint a lakossági. Egy egyedülálló személy havi vízfogyasztása nagyjából 3 köbméter. 

Ha egy az otthonában dolgozó könyvelő például abban egyezett meg a vízművekkel, hogy a vízfogyasztása harmadát veszik közületinek, akkor éves szinten kevesebb mint 1500 forint a különbség a csak lakossági, vagy részben közület fogyasztás között.

Még egy hátránya van a közületi vízfogyasztásnak: nem jár locsolási díjkedvezmény, ami egyébként a csatornadíj 10 százaléka lehet, kérelemre, május 1. és szeptember 30. között. Ezzel további szűk 450 forintot nyerhet a havi 3 köbméteres fogyasztású könyvelőn éves szinten a vízművek. Összességében tehát kevesebb mint évi kétezer forintot.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?