7 °C Budapest

Sok állattartó egyáltalán nem figyel erre, aztán jön a több százezres bírság

2018. december 12. 05:45

Nem lehet csak úgy a kert végébe eltemetni elpusztult házikedvencünket - külön rendelet szabályozza ezt. Aki szabályosan akar eljárni, annak az állatkrematóriumok segítenek, de ez nem túl olcsó: súlyos tízezreket kell fizetni érte. Létezik kisállat temető is, az sem sokkal olcsóbb.

A legtöbben nem is tudják, mitévők legyenek akkor, amikor kedvencük elpusztul: sokaknak például gondot okoz, hogy mit kezdjenek az elpusztult állat testével - vagy azért, mert nincs kertjük, vagy mert nem akarják oda eltemetni. Sőt, utóbbi megoldás nagyobb állatok esetében nem is ajánlott, főképpen, ha mondjuk kút is van a közelben. És az is veszélyes lehet, ha nem tudjuk "szakszerűen" elhantolni néha kedvencünket - itt főképpen a fertőzésekre gondolunk.

Sőt, komoly büntetést is kockáztatunk a dologgal. Ugyanis - értelemszerűen egészségügyi okokból - az ilyen szomorú helyzetekre is van szabályozás. Ha nem tartod be az előírást, akkor szabálysértési eljárást kockáztatsz! Ehhez nem kell ellenőrzés, elég, ha mondjuk egy rosszindulatú szomszéd feljelent. A hatályos rendelet szerint nem lehet akárhol, akármilyen állatot eltemetni: az egyik kikötés, hogy csak olyan helyen lehet ilyet, ahol a talajvíz 1,5 méternél mélyebben van, és a víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1 méter távolságnak kell lennie. Emellett a szomszédos kerítéstől legalább 1,5 méterre kell lennie a végső nyughelynek, és a szabály azt is kiköti, hogy egy évben legfeljebb 100 kilogram össztömegig lehet állatokat elhantolni egy területen - a lófélék kivételével. Ezekben az ügyekben egy másik szabályozás szerint a helyi állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal az illetékes, ők indítják meg a szükséges eljárásokat, ha bebizonyosodik a szabálysértés. Ennek vége a cselekménytől függően akár több százezres bírság is lehet!

Sőt, az sem mindegy, hogy milyen járművel szállítják el a szakemberek az elhullott állatokat: az előírások szerint ennek a többi között hermetikusan zárható raktérrel kell rendelkeznie, és azon belül is zárható tárolókban lehet csak szállítani - ezt már az egyik állatok hamvasztásával foglalkozó cég vezetője mesélte a Pénzcentrumnak. Merthogy ilyen is van Magyarországon, sőt, nagyon pörög a biznisz, és éles a verseny a piacon.

Sokan vannak, mert nagyot lehet kaszálni

A Google keresője csak a főváros környékén legalább 4-5 olyan céget dobott ki, akik ezzel foglalkoznak. A cégvezető szerint mindenki máshogy próbál kitűnni a tömegből: van olyan, aki 0-24-es rendelkezésre állást biztosít - nyilván súlyos pluszpénzekért -, mások akár a helyszínre is ki tudnak menni a "mobil krematóriummal", ami egy teherautón is elfér. Akad olyan cég is, amelyik az elpusztult állat mellett a gazdit is díjmentesen elszállítja a helyszínre, hogy végső búcsút tudjon venni kedvencétől. Egy ilyen hamvasztás nagyjából fél és három óra közötti időtartam, ez súlytól függ - magyarázta a vállalkozó, aki szerint bár a krematóriumok üzemanyagfogyasztása igen magas, de még így is megtérül az üzlet, a befektetés megtérül pár éven belül

Urnák tekintetében is egymásra licitálnak a cégek, ki tud különlegesebb, vagy szebb kerámiákat felvonultatni. Emellett morbid, de valahol olyan medált is kínálnak, amelybe néhány gramm hamut lehet belerakni, hogy a gazdi mindig egykori kedvencével lehessen.

Nem olcsó mulatság

Egy háziállat elhamvasztása nem olcsó mulatság: meg kell fizetni az elszállítást, illetve a krematórium üzemanyagköltségeit. Utóbbit súlytól függően számolják ki: általában egy kisebb állat (például nyúl, kistestű macska) hamvasztása nagyjából 15 ezer forinttól indul - és ebben nincs benne a kiszállási díj. Konkrét árlistát csak egy helyen találtunk, itt a 70 kilogramm feletti állatokat 60 ezer forintért hamvasztják el, a 45-70 kiló közöttieket pedig 50-ért.

Tehát a Pénzcentrum által talált árlista alapján, ha valakinek Budapesten belül pusztul el a macskája, akkor kiszállással együtt 25 ezer forintot kell fizetnie a hamvasztásért "nyitvatartási időben". Ez a vállalat kínál 0-24-es rendelkezésre állást: ha valaki 21 óra és reggel 7 között veszi igénybe a szolgáltatást, annak 10 ezer forint felárat kell fizetnie, hétvégén és ünnepnapokon csak 5 ezer az extraköltség. Ha pedig az ügyfél mobil hamvasztást igényel, akkor 20 ezer a kiszállási díj - ezt egy maximum 20 kilós állat esetében vállalja a cég.

Sok a macera a helyszínnel, de megéri

Egy ilyen fix krematórium nyilván nem lehet belterületen, még akkor sem, ha amúgy a füst, és a szagelvezetés is meg van oldva, legalábbis a Pénzcentrumnak nyilatkozó vállalkozó sokat hadakozott az önkormányzattal, mire engedélyezték neki, hogy az egyik főváros-közeli település külterületi részén megépíthesse a létesítményt.

És akkor még a hivatal mellett kellettek különféle engedélyek, közegészségügyi ellenőrzés. Nagyon szigorúak a hazai és az uniós előírások

- magyarázta a cégvezető, aki úgy ítélte meg, hogy még ezek és a költséges berendezések ellenére is nagyon megéri a biznisz, sok megrendelésük van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elmondta azt is, hogy nem csak a gazdik, hanem a haszonállattartók is szokták a segítségüket kérni.

Koporsós temetést is kérhetünk kedvencünknek

Az "emberi temetőkhöz" hasonlóan léteznek kisállatoknak fenntartott sírkertek is hazánkban. Ezek közül a legrégebbi az Első kisállat temető Alsónémediben. Itt is elég borsosak az árak: Varga Balázs tulajdonos a Pénzcentrum megkeresésére elmondta, hogy az elpusztult állat méretétől függően 30-40 ezer forint között van egy állat temetése. Ebben benne van a sírhely 10 évre, a sírásás, a szállítás, a fejfa táblával és a koporsó is. Elmondta, az 1991 óta üzemelő kisállat temetőben már több mint 3-4 ezer sír van.

Meglepő, de a tulajdonos szerint nagyon kevesen vannak, akik kijárnak a család egykori legjobb barátjához a temetőbe:

Egy kezemen is meg tudom számolni nagyjából, hogy mennyien járnak ki rendszeresen az egykori állatukhoz. Nyilván az évnek azon szakában, amikor ez úgymond kötelező, halottak napja környékén, akkor azért többen látogatnak ki

- mondta Varga Balázs arról is beszélt, régebben sokkal több szertartás volt náluk, de amióta a "hamvasztósok" gombamód szaporodnak az országban, és az előírások és az Unió is jobban preferálja azt a módszert, jócskán lecsökkent a temetések száma.

Nemcsak a főváros környékén, hanem vidéken is üzemelnek kisállat temetők: Szombathelyen 15 és 30 ezer között van egy állat eltemetése - mérettől függően. Ebben benne van a szállítás Szombathelyről, és a sírhely megváltása öt évre. Emellé lehet fejfát igényelni 2 ezer forintért, sírgondozást évente 7 ezerért.

Ha valaki például nem elégszik meg a kisállattemető biztosította fejfával, akkor - akárcsak az "ember temetőben" - itt is készíttethet sírkövet a néhai kedvencnek. Az árak hasonlóak, mint az emberi emlékművek esetében, a százezres nagyságrend sem ritka, ez nagyban függ a sírkő anyagától, méretétől és például attól, hogy a gazdi mit akar bele gravíroztatni.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem