28 °C Budapest
Hiába pörög az üzlet, nagy bajban vannak a szállodások

Hiába pörög az üzlet, nagy bajban vannak a szállodások

2018. november 8. 09:00

Több ezer betöltetlen munkahely van a szállodaiparban, ez pedig jelentősen visszaveti az ágazatot, pedig az üzlet nagyon jól megy. Ezt nem tudják vonzóbb bérekkel ellensúlyozni a munkáltatók a magas költségek miatt.

Az üzlet nagyon pörög, akár a tavalyi rekordforgalmat is felülmúlhatják idén, de mégsem felhőtlen a szállodások öröme. A munkaerőhiány ugyanis komolyan visszahúzza az ágazatot, mintegy 10 ezer betöltetlen álláshely van a szektorban - mondta a 24.hu-jnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

Flesch Tamás az okok között említette, hogy a statisztikák szerint a szálloda- és vendéglátás szegmensben a legalacsonyabbak a bruttó átlagfizetések. A KSH legutóbbi jelentése szerint január-augusztusra bruttó 209 ezer forint volt a szektor átlaga, messze lemaradva a bruttó 324 300 forintos nemzetgazdasági átlagtól.

A munkaerőhiányt az alelnök szerint nem tudják vonzóbb bérekkel ellensúlyozni a munkáltatók a magas költségek miatt. Hozzátette: szállodától függően a költségek több mint egyharmadát teszi ki a munkabér és járulékai. A bérköltség az elmúlt két évben 40-50 százalékkal nőtt, ami nagy fejlődés, de egyben jelentős teher is a szállodáknak.

A szakember arról is beszélt, hogy bíznak a jelenleg 18 százalékos szálláshelyáfa jövő évi csökkentésében, mert ez az adómérték régiós szinten versenyhátrányt okoz: Romániában 5 százalékra ment már le az áfa, Szlovákiában pedig 10 százalékra mérséklik azt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?