17 °C Budapest
Hiába pörög az üzlet, nagy bajban vannak a szállodások

Hiába pörög az üzlet, nagy bajban vannak a szállodások

2018. november 8. 09:00

Több ezer betöltetlen munkahely van a szállodaiparban, ez pedig jelentősen visszaveti az ágazatot, pedig az üzlet nagyon jól megy. Ezt nem tudják vonzóbb bérekkel ellensúlyozni a munkáltatók a magas költségek miatt.

Az üzlet nagyon pörög, akár a tavalyi rekordforgalmat is felülmúlhatják idén, de mégsem felhőtlen a szállodások öröme. A munkaerőhiány ugyanis komolyan visszahúzza az ágazatot, mintegy 10 ezer betöltetlen álláshely van a szektorban - mondta a 24.hu-jnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

Flesch Tamás az okok között említette, hogy a statisztikák szerint a szálloda- és vendéglátás szegmensben a legalacsonyabbak a bruttó átlagfizetések. A KSH legutóbbi jelentése szerint január-augusztusra bruttó 209 ezer forint volt a szektor átlaga, messze lemaradva a bruttó 324 300 forintos nemzetgazdasági átlagtól.

A munkaerőhiányt az alelnök szerint nem tudják vonzóbb bérekkel ellensúlyozni a munkáltatók a magas költségek miatt. Hozzátette: szállodától függően a költségek több mint egyharmadát teszi ki a munkabér és járulékai. A bérköltség az elmúlt két évben 40-50 százalékkal nőtt, ami nagy fejlődés, de egyben jelentős teher is a szállodáknak.

A szakember arról is beszélt, hogy bíznak a jelenleg 18 százalékos szálláshelyáfa jövő évi csökkentésében, mert ez az adómérték régiós szinten versenyhátrányt okoz: Romániában 5 százalékra ment már le az áfa, Szlovákiában pedig 10 százalékra mérséklik azt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?