Nem csak hitelezéssel lehetne támogatni a hazai kisvállalkozásokat

Nem csak hitelezéssel lehetne támogatni a hazai kisvállalkozásokat

MTI
2018. június 7. 08:30

Rég nem látott lehetőséget kínálnak a következő évek a középvállalkozások fejlesztésére, a nano-, mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésére, ehhez pedig a piacok és az állam közös fellépése tudja kialakítani a versenyképesség erősítéséhez szükséges kereteket - mondta a Magyar Időknek Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A lap csütörtöki számában Krisán kiemelte: a cégmérethez illeszkedő finanszírozás jelenti most a szektor egyik legnagyobb kihívását.

Hozzátette: a válságkezelés, majd a konszolidáció éveit követően megnyílt a növekedés lehetősége, a nano-, mikro-, kis- és középvállalkozói réteg megerősítésére, az úgynevezett vállalkozói középosztály létrehozására, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben elkészült javaslatcsomagjában lévő elemek közül több a következő években a vállalkozói réteg megerősítését szolgálhatja.

Krisán hangsúlyozta: a fejlesztésekhez, a versenyképesség növeléséhez, a hatékonyság javulásához és a piacképességhez forrásokra van szükség, amelyekből kialakítható a bankképesség és növelhető a termelékenység. A forrásokhoz pedig a négy pénzügyi eszköz valamelyike jöhet szóba: tőke, hitel, pályázat vagy garancia.

Nagyvonalú számítások szerint a piacon akár húszezermilliárd forint szabad forrás is lehet, de a vállalkozások bankképességének hiánya, a cégek sok évtized alatt kialakult alultőkésítettsége és a növekvő, de még mindig óvatos hitelezés miatt ez nem jut át tömegesen a piaci szereplőkhöz, illetve kevés cég fér bele a banki hitelezhetőségi kategóriákba.

A kkv-szektor szereplőinek feltőkésítése jó megoldás lehetne a korlátok enyhítésére. Jelenleg véglegesítenek egy ezt támogató programjavaslatot, amely a KAVOSZ által menedzselt Széchenyi-kártya program fő elemeit használva tőkeágon próbálja a vállalkozásokat erősíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Kiemelkedően fontos és támogatandó gazdaságpolitikai törekvés az adminisztrációs terhek csökkentése" - hangsúlyozta a KAVOSZ vezérigazgatója. Kedvező irány, hogy a bevallásokat a jövőben a cégek számára is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítené el. Emellett szükség lenne az adórendszer egyszerűsítésére és a túlburjánzó bürokratikus terhek leszorítására, ami elsősorban a működést egyszerűsítené, egyben javítaná a vállalkozói közösség hangulatát.

Magyarországon nagyjából hétszázezer mikro- és kisvállalkozás működik, a középvállalatok száma ötezerre tehető, míg a nagyoké csupán néhány száz. A kkv-szektorba tartozó cégek adják a GDP 55 százalékát, valamint a foglalkoztatás legnagyobb részét, 75 százalékát. Krisán László kiemelte, nem lehet és nem is kell minden egyes vállalkozást támogatni, de kiemelten fontos a termelésben, az innovációban és az exportban fejlődési potenciállal bíró cégeket komolyan segíteni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?