13 °C Budapest

Razziázik a NAV: így úszd meg az ellenőrzést

2017. július 18. 13:01

Már javában tart a nyár és vannak, akik mindössze néhány éjszakára keresnek szállást. Aki kiadja lakását, nyaralóját nem árt, ha tisztában van az adózási szabályokkal. A szállásadónak ugyanis adót kell fizetnie, bevallást kell készítenie és a számláról, nyugtáról sem feledkezhet meg.

A szálláshely-szolgáltatás - és ezen belül az egyéb szálláshely-szolgáltatás - kizárólag adószámmal és a település jegyzőjének tudtával nyújtható. Ha a szállásadó magánszemélyként adja ki ingatlanát, többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhat. Legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként végzik. A szolgáltatás megkezdése előtt az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentkezni, és adószámot kell igényelni a 17T101-es nyomtatványon a NAV-tól. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnál, ha a vendég részére nem kellett számlát adni, úgy online pénztárgépet kell használni vagy azt helyettesítendő számlát kell kiállítani. A pénztárgépes nyugta helyett kibocsátott számlákról a szállásadónak havonta adatot kell küldeni a NAV-nak. Az online pénztárgép használata nem kötelező 2017-től a falusi szálláshely-szolgáltatás esetében.

Az egyik adózási mód, ha önálló tevékenységként végzi a szállásadó a szálláshely-szolgáltatást. Ebben az esetben a szálláshely kiadásból származó jövedelme után 15 százalék szja-t és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.
A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, melynek mértéke 18 százalék. Azonban, ha a bérbeadó alanyi adómentességet választ a tevékenysége megkezdésekor, vagy egy következő adóévre, akkor évi 8 millió forintig mentesül az általános forgalmi adó fizetés alól.

A legkedvezőbb adózási forma a tételes átalányadózás. 2017. január 1-től a tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint, mely független attól, hogy a fizető-vendéglátó egész évben, vagy csupán néhány hónapra adja ki ingatlanát. Tételes átalányadózáskor nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni. Ha a szállásadónak több lakása vagy üdülőháza van, akkor csak abban az esetben választhatja a tételes átalányadózást, ha csak egyben folytat fizető-vendéglátó tevékenységet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem