21 °C Budapest
Nagy bajban vannak a hazai sörfőzdék

Nagy bajban vannak a hazai sörfőzdék

2017. július 18. 10:35

A sörfőzés hazai népszerűsége ugyan töretlen, a céges beszámolók szerint azonban komoly nehézségekkel küzd a kisvállalkozók jelentős része - írja a Világgazdaság.

A közel 100 sörgyártással foglalkozó Magyarországon működő vállalkozás 44 százaléka tavaly veszteséges volt. Az Opten Kft. felmérésben szereplő főzdék összesített árbevétele mindössze 95,2 milliárd forint volt az előző évben, márpedig az elmúlt tíz esztendőben egyszer sem esett ez a mutató 100 milliárd forint alá.

A kormány ugyan a jövő évtől 8 ezer helyett 200 ezer hektoliterig ad 50 százalékos jövedékiadó-mentességet a főzdéknek, de egyetlen olyan cég sem volt tavaly, amely akkora gyártókapacitással rendelkezett volna, hogy ezt ki tudja használni. Sőt, a kisüzemi sörmennyiség összesen 49,5 ezer hektoliter volt az elmúlt évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint, vagyis az összes hazai sörfőzde együttvéve is csak az új limit negyedét állította elő.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?