8 °C Budapest

Nyolcezer magyar álma válhat valóra: tőkét osztanak vállalkozáshoz

2017. június 22. 16:00

Június 30-tól adhatók be a kérelmek a fiatalok és az álláskeresők vállalkozóvá válását támogató európai uniós pályázatokra. A vallalkozokforuma.hu összesítése szerint a 24 milliárd forintnyi forrás több mint 8000 egyéni és mikrovállalkozást indíthat útjára tőketámogatással, valamint ismeret- és készségfejlesztéssel.

A jövő héten két vállalkozásindítást támogató EU-pályázat is megnyílik. A "fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása" nevű, GINOP-5.2.7-15 kódszámú, 16 milliárdos keretösszegű támogatásra 18 és 30 év közötti fiatalok, az "álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása" elnevezésű, GINOP 5.1.7-17 kódú, összesen 8 milliárd forintos forrásra pedig 30 év feletti regisztrált álláskeresők pályázhatnak.

Mindkét pályázat új egyéni vagy társas mikrovállalkozások alapítását segíti 2 és 3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásokkal, mégpedig tőketámogatás, valamint az üzleti tervek kialakításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztés révén.

A támogatási intenzitás 100 százalékos, így nincs szükség önerőre sem. A Széchenyi 2020 program honlapján található információk szerint a két pályázat összesen több mint 8000 vállalkozást indíthat útjára. Pályázni Közép-Magyarországon kívül bármelyik régióból lehet. A felhívásokra ugyanakkor csak azok jelentkezhetnek, akik részt vesznek a GINOP-5.1.9-17 kódszámú, "álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás" című programban.

A vállalkozók az elnyert összeg egy részét önfoglalkoztatásra vagy munkavállaló foglalkoztatására fordíthatják. A pályázat továbbá olyan tevékenységeket is támogat, mint az eszközbeszerzés és -bérlés, az IT-fejlesztés, a piacra jutás vagy a képzéseken való részvétel. A nyerteseknek kötelező vállalásoknak is eleget kell tenniük. A vállalkozásoknak a projektek fizikai befejezéséig legalább 5 piaci kapcsolattal kell rendelkezniük, a fizikai befejezés időpontját követő első lezárt üzleti év végéig pedig nettó 500 ezer forint árbevételt kell realizálniuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm