12 °C Budapest
Az adócsökkentés menthetné meg a magyar szállodaipart

Az adócsökkentés menthetné meg a magyar szállodaipart

Pénzcentrum
2017. április 10. 09:00

Szükség van bérfejlesztésre a turizmus növekedéséhez, aminek nagyon jó alapot adhatna a szállásszolgáltatás 18 százalékos áfájának 5 százalékra mérséklése - írja a Magyar Idők.

A hazai szobakapacitás hatvan százalékát lefedő szövetség elnöke szerint az európai viszonylatban is szerény, átlagos magyar szobaárakból nehéz magasabb fizetéseket adni, ezért új erőforrásokra van szükség, például a szállásszolgáltatás áfájának csökkentésére - mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Hozzátette:

egy modellszámítás szerint ha csupán 3-4-5 évre rögzítenék a kedvezményes áfát, a szállodaipar versenyképessége akkor is ugrásszerűen fejlődhetne már rövid távon is.

Hangsúlyozta: az üzemeltetők az adócsökkentés révén nem a nyereséget akarják növelni, a többlet nagy részét ágazati szinten a bérek emelésére fordítanák, emellett megfelelő alapot adna a fejlesztésekhez, ugyanis rengeteg beruházás elmaradt a válság éveiben, amiket pótolni, folytatni kell, mert a minőségi szolgáltatásokon alapuló versenyképességet szolgálják.

Szólt arról is, hogy az áfacsökkentés látszólag áldozatot igényelne a költségvetéstől, azonban több európai ország példája már mutatja, hogy utóbb hatékonynak bizonyulhat, új munkahelyeket is teremtene, és végső soron nagyobb adóbevételeket eredményez az államkasszának. Emellett a turizmusba fektetett minden állami pénz ezen a területen valóban helyben marad. Könnyid László szerint ideje a közös gondolkodáson alapuló megújulásnak az ágazatban, ebben pedig partner a kormányzat.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?