Vérprofi CBA-s trükkel fosztják ki a vásárlókat

Vérprofi CBA-s trükkel fosztják ki a vásárlókat

2017. március 2. 14:36

A CBA nemrég Facebook-oldalán tette közzé, hogy bűnözői csoportok visszaélnek a nevével. Futárnak adják ki magukat, akik az üzletlánc nyereménycsomagját adják át, és több ezer forintos szállítási költséget kérnek az áldozatoktól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Újabb trükkös átveréssel próbálkoznak bűnszervezetek: a CBA nevével próbálnak visszaélni, és pénzt kicsalni az áldozatoktól. Az üzletlánc közösségi oldalán tett közzé egy felhívást:

Tudomásunkra jutott az a sajnálatos tény, hogy az elmúlt időszakban ismét bűnözői csoportok a CBA nevével visszaélve próbálják megkárosítani vásárlóinkat. A legtipikusabb módszer a következő: az elkövető egy futárszolgálat munkatársának adja ki magát és arról tájékoztatja az általa felkeresett személyt, hogy a CBA nyereménysorsolásán megnyert ajándékcsomagot szeretné átadni a számára. Az elkövető több ezer forint szállítási költség megfizetését kéri, amely elmondása szerint feltétele a nyeremény átadásának. Felhívjuk Kedves Mindnyájuk figyelmét arra, a CBA által szervezett nyereményjátékok során a nyerteseket minden esetben levélben tájékoztatjuk, tehát nem történik olyan, hogy kiértesítés nélkül bárkit is személyesen felkeresnénk. Kérjük, ne higgyenek a csalóknak, akik a CBA jó hírnevét felhasználva kívánják megkárosítani Önöket!"

- olvasható az üzletlánc Facebook oldalán.

Arról nincs információ, hogy hány esetben károsítottak meg vásárlókat a csalók, vélhetően az áldozatok többsége nem jelenti az átverést. Ne dőlj be ennek a trükknek, ha valóban ajándék érkezik, előtte levélben tájékoztatja az üzletlánc a nyerteseket.

Nem először fordul elő

A bűnözőknek nem új módszere, hogy nyereményjátékra hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni az áldozatoktól. Három hónapja a rendőrség hívta fel a figyelmet egy hasonló esetre, miszerint országos szinten megjelentek azok a szélhámosok, akik ismeretlen számról hívják fel áldozataikat, és magukat telefontársaság vagy egy cég munkatársának kiadva közlik velünk, hogy egy nyereményjátékon pénzösszeget, vagy nagy értékű tárgyat nyertek.

Csalásra irányuló telefonálás elkövetője nyájas hangon arra kérte a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre. A becsapott félt egy a lakhelyéhez közeli ATM automatához irányította és ott az általa diktált tranzakció végrehajtására kérte. Ezt szabta feltételül annak érdekében, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára.

Persze sokan ilyenkor gyanútlanul a több százezres vagy akár milliós nyereményben reménykedve eleget tesznek a kérésnek. A rendőrség felhívásából az is kiderül, hogy olyan sértett is akadt, akitől 180 ezer forintot csaltak így ki, de persze a beígért ajándék nem érkezett meg.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 24. 17:44