31 °C Budapest
Így juthatsz pillanatok alatt egy zsák pénzhez

Így juthatsz pillanatok alatt egy zsák pénzhez

2016. december 27. 05:32

Az MKB idén meghirdette az első hazai fintech versenyt, melynek egyik győztese a Tőkeportál nevű startup. A csapat célja, hogy közösségi finanszírozással juthassanak tőkéhez a hazai kezdő vállalkozások egy e célra létrehozott internetes portálon. A regisztráló támogatók, akik inkább befektetők a befektetésért cserébe tulajdonrészt kapnak, vagyis egy részvénycélú közösségi finanszírozási portál elindításáról van szó. Rovnyai Jánossal, a projekt alapítójával beszélgettünk arról, hogy működik majd ez az oldal.

Mi a Tőkeportál? Összefoglalná a projekt lényegét néhány mondatban?

Valószínűleg sok magyar ember gyűjtött már pénzt különféle célokra, például jótékonykodásra, vagy egy ötlet megvalósítására. Egy vállalkozás beindításához és működtetéséhez azonban nagyon nehéz ilyen módszerekkel elegendő tőkéhez jutni. Általában az jelent problémát, hogy a kezdeti összekalapolt vagy kölcsönkért tőke elfogy, nincs lehetőség újabb befektetésre, bankhitelről pedig a kezdeti fázisban szó sem lehet.

Ha nincs hozzáférés újabb kölcsönadókhoz, akkor hamar elhalhat a vállalkozás. Az internet ezen a területen is újdonságot hozott, a széleskörű információterjesztés lehetőségét, ennek révén a közösségi tőkebevonásnak nevezett iparágat.

A Tőkeportál szeretne itthon is egy jól működő közösségi tőkebevonást elősegítő portált létrehozni, a fejlett tőkepiacokon egyre jobban elterjedő, részvénycélú közösségi finanszírozási modell (equity crowdfunding) alapján.

Az MKB Fintech Verseny
A pénzintézetek a hagyományosnak tekinthető szolgáltatási módszerekkel egyre nehezebben érik el az ügyfeleket. Az MKB Bank ezért úgy döntött, hogy a tettek mezejére lép: FinTech Akadémiát szervez, FinTech versenyt hirdet, valamint FinTech Inkubátor Programot indít. A FinTech versenyen pénzügyi technológiai innovációkat díjaztak, a győztesek részt vehetnek a program jövő márciusban induló inkubációs szakaszában, amely során a kiválasztott megoldásokat 18 héten keresztül fejlesztik tovább a bank finanszírozása mellett.

Néhány amerikai közösségi pénzgyűjtőoldal (Kickstarter, Indiegogo) a magyar vállalkozók körében is ismert, többen próbáltak már ezeken a felületeken pénzt gyűjteni az ötletükre. A Tőkeportál miben nyújt mást vagy újat ezekhez képest?

Bár kis ország vagyunk, rengeteg a jó ötlet, és az amerikai oldalakon általában nem lehet külföldi alapítású cégeket regisztrálni. A hazai cégek, akik fent vannak valamelyik amerikai kalapozós oldalon, kénytelenek voltak létrehozni egy amerikai céget vagy ott élő ismerősük vállalkozásával regisztrálni. Azonban erre sem mindenkinek van lehetősége, ezért sok ötlet elesik attól, hogy ilyen típusú támogatáshoz jusson.

Az egyik kitűzött célunk, hogy a magyar projekteket Magyarországon tartsuk. Bár voltak már hazai kísérletek közösségi finanszírozási portál indítására, de a bizalmi deficit és szakmai hiányosságok miatt ezek nem váltak sikeressé.

A mi termékünk MKB Tőkeportál néven kerülne piacra, ami biztosíthatja a szükséges bizalmi tőkét. Szintén fontos különbség, hogy a hagyományos közösségi finanszírozási oldalakon támogatók vannak, itt pedig befektetők, akik nem egy egyszeri projektbe, termékbe fektetnek, hanem egy folyamatosan működő vállalkozásba, amiben részvényessé válnak, tehát a vállalkozó nem áruval viszonozza a befektetést, hanem tulajdonrésszel.

Rovnyai János, a Tőkeportál alapítója

A tervek szerint hogy működik majd pontosan az oldal, és kik vehetik igénybe?

A portál célközönsége a vállalkozások tulajdonosai, vagyis a kampánygazdák és a befektetőjelöltek (előbbi mint kínálat, utóbbi mint kereslet jelenik meg), akik a jóváhagyott regisztráció után férhetnek hozzá a funkciókhoz. A portálon regisztrált vállalkozások a világon ismert közösségi finanszírozási portálokon látható módon, videoüzenetekkel és rövid dokumentumokkal támogatott kampányokat indítanak, amik néhány hónapon keresztül tartanak. Ezalatt kell a közösségi médiában és egyéb online, offline eseményeken annyi befektetőt toborozniuk, hogy elérhessék a kampánycélt. Ezután alakulhat meg, vagy emelhet tőkét a zártkörű részvénytársaság. Célunk az is, hogy a folyamat jogi alapja a portál fejlesztési időszakában megszilárduljon.

Úgy tudom, hogy az portál alapverziója már készen is van, ahol a kampánygazdák megmutathatják a projektjeiket. Várhatóan mikortól lehet használni a Tőkeportált?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Informatikai szemmel rövidtávon is megvalósítható a projekt, azonban nagyon erős marketingtevékenységet kell felépíteni és fenntartani. Szükség van tehát infrastruktúrára, tőkére és emberi erőforrásra is ahhoz, hogy valóban új piacot nyissunk meg és futassunk fel - a világ fejlettebb felén tapasztaltaknak megfelelően. A jogszabályi környezet adaptálása, alkalmazása is időigényes lesz. A stratégiai célok meghatározását és a megvalósítható tervek elkészülését az inkubáció alatt fogjuk tudni pontosítani.

A bankok hogy viszonyulnak ezekhez a megoldásokhoz? Tudnak ebből hasznot szerezni?

Ahogy az Amazon megreformálta a könyveladási piacot azzal, hogy kiiktatta a viszonteladókat, úgy hat a közösségi finanszírozás is a pénzügyi rendszerre. Az a bank tud ebből tőkét kovácsolni, aki felismeri a változást, és az élére áll, vagyis olyan termékeket fejleszt, ami vonzza az induló vállalkozásokat.

Ez azért jó lehetőség a bankoknak, mert a legtehetségesebb vállalkozásokat vonhatják be az ökoszisztémájukba, ez lehet a kulcs ahhoz, hogy a pénzintézet az ország egyik legsikeresebb bankjává váljon.

A magyar induló vállalkozásoknak még mindig nehéz befektetői tőkéhez jutni. Hogyan segítheti egy startup boldogulását egy olyan típusú program, mint az MKB Fintech Akadémia?

Az inkubációs programok célja, hogy az ötletekből életképes, akár további tőke bevonására is alkalmas vállalkozások legyenek. Egy ilyen projekt a Tőkeportál is, amelynek megerősödéséhez, sikeres piacra viteléhez éppen egy meghatározó pénzügyi intézmény szükséges, ahol nemcsak a szakmai és anyagi erőforrások állnak rendelkezésre, hanem olyan ökoszisztéma is épülhet, amely a Tőkeportálra behozható projektek kínálatát is növeli, és ahol azok a banki befektetési validáción is keresztül jutva, a banktól független befektetők figyelmét is felkelthetik. Célunk, hogy az inkubációs program végére, vagyis a 18. hét végén kulcsrakész termékünk legyen.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?