20 °C Budapest
Brutál magas THM-et számoltak: megbüntettek két záloghitelezőt

Brutál magas THM-et számoltak: megbüntettek két záloghitelezőt

2016. november 28. 18:02

A Magyar Nemzeti Bank tíz-tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetet és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t, mert a teljes hiteldíj-mutató számítására és a THM maximumának mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megsértették.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott le a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetnél (Mecsek Tksz.) és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-nél (Zálog és Hitel Zrt.). Ennek során azt ellenőrizte, hogy a kézizálog-hitelezési piac e két szereplője miként tett eleget e kölcsöntípus esetében a teljes hiteldíj-mutató (THM) számítására, illetve a THM maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak - áll az MNB közleményében.

Az MNB megállapításai szerint a Mecsek Tksz. a vizsgálat alá vont egy éves időszakban nyújtott valamennyi fogyasztói kézizálog-kölcsönnél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket. 

Nem vette figyelembe ugyanis ennél a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított "készpénz-szolgáltatási jutalékot", így - a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, alacsonyabb THM feltüntetése mellett - ténylegesen a THM jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.

A jegybank megállapította, hogy a Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a THM mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított "zálogosítási", valamint "amortizációs díjat". 

Az MNB a Zálog és Hitel Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésénél súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy annak jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a THM maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett.

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott. Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék - annak valós jellemzőinek alapul vételével - más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek Tksz.-t és a Zálog és Hitel Zrt.-t a THM számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, s 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08