26 °C Budapest
Brutál magas THM-et számoltak: megbüntettek két záloghitelezőt

Brutál magas THM-et számoltak: megbüntettek két záloghitelezőt

2016. november 28. 18:02

A Magyar Nemzeti Bank tíz-tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetet és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t, mert a teljes hiteldíj-mutató számítására és a THM maximumának mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megsértették.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott le a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetnél (Mecsek Tksz.) és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-nél (Zálog és Hitel Zrt.). Ennek során azt ellenőrizte, hogy a kézizálog-hitelezési piac e két szereplője miként tett eleget e kölcsöntípus esetében a teljes hiteldíj-mutató (THM) számítására, illetve a THM maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak - áll az MNB közleményében.

Az MNB megállapításai szerint a Mecsek Tksz. a vizsgálat alá vont egy éves időszakban nyújtott valamennyi fogyasztói kézizálog-kölcsönnél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket. 

Nem vette figyelembe ugyanis ennél a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított "készpénz-szolgáltatási jutalékot", így - a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, alacsonyabb THM feltüntetése mellett - ténylegesen a THM jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.

A jegybank megállapította, hogy a Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a THM mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított "zálogosítási", valamint "amortizációs díjat". 

Az MNB a Zálog és Hitel Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésénél súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy annak jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a THM maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett.

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott. Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék - annak valós jellemzőinek alapul vételével - más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek Tksz.-t és a Zálog és Hitel Zrt.-t a THM számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, s 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.

NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább a kata után? (x)

Több adózási formát is választhat, aki szeptembertől már nem jogosult a katá-ra, emellett az OTP Banknál az egyéni vállalkozók kedvezménnyel nyithatnak számlát.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?