Agyrém: a magyar munkavállalókkal fizettetnék meg a főnök adósságait

Pénzcentrum
2016. július 6. 14:33

A követeléskezelők a jelenlegi szabályozás szerint a vállalatok adósságaival már az összes, nyilvántartásban szereplő alkalmazottakat is megkereshetik otthonukban. Szakértőt kérdeztünk meg arról, hogy meddig mehetnek el a behajtással, és mikor kell az alkalmazottnak fizetnie a céges adósságot.

Egy olvasónk keresett meg minket egy érdekes esettel. A céget, ahol alkalmazottként dolgozik és aláíróként szerepel a cégpapírokban, egy közel 10 éves tartozás miatt kereste meg az otthoni lakcímén egy követeléskezelő. Ugyan kiderült, hogy a cég hibázott, azonban utánajártunk, hogy milyen esetekben kereshetnek meg a céges tartozások miatt minket a követeléskezelők és vajon ránk háríthatják-e a tartozást.

Így kereshetnek meg minket a követeléskezelők

A tartozások behajtásakor a követeléskezelők a fokozatosság elvét követik, így először a cég székhelyére küldenek felszólítást, mivel ez a vállalat hivatalos levelezési címe.

A követeléskezelők a cégnyilvántartásban szereplő cégjegyzésre jogosult személyeknek a cégjegyzékbe bejegyzett lakóhelyére kizárólag abban az esetben küldenek felszólítást az általa képviselt vállalat tartozásával kapcsolatban, amennyiben az adós cég székhelyére küldött fizetési felszólítás igazolható módon nem kerül átvételre

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Kiss Nikoletta, az EOS követeléskezelő cég jogi és compliance igazgatója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben nem veszi át a cég a megkeresést, akkor (jellemzően írásban) megkereshetik a vállalat aláírásra jogosult személyeit otthonukban.

Tényleg kifizettethetik velünk a tartozást?

Alapesetben egy cégjegyzésre jogosult személy az általa képviselt vállalat tartozásaiért nem felel kivéve, ha jogszabály illetőleg szerződés erre nem kötelezi

- tette hozzá Kiss Nikoletta. Kivétel ez alól, ha felelősséget vállalunk az adósságért, például kezesként, ilyenkor ugyanis rajtunk is behajthatják a tartozást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha betéti társaságról beszélünk, akkor viszont a vállalkozás beltagja saját vagyonával is felelhet a tartozásért. Persze, ha a cég teljesen fizetésképtelenné válik, akkor nem kizárt a vezető, vezetők pénzügyi felelősségre vonása sem, vagyis a vállalkozás tartozásait nekik kell kifizetniük.

Fontos azonban kiemelni, hogy valamennyi esetben jogerős határozatnak kell megállapítania a képviselő helytállási és ezáltal fizetési kötelezettségét az általa képviselt cég tartozásaiért. Ennek eredményeként már a vezetővel szemben is végrehajtási eljárás kezdeményezhető, akár egy követeléskezelő által is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm