34 °C Budapest
Így lehetsz Te is sikeres vállalkozó: mutatjuk a trükköt

Így lehetsz Te is sikeres vállalkozó: mutatjuk a trükköt

2016. május 2. 16:36

Habár egyre optimistábbak a hazai kisvállalkozások, a tudatos tervezés még mindig hiánycikk Magyarországon. Éppen ezért a Pénzcentrum a következő időszakban kiemelten foglalkozik majd a hazai kisvállalkozásokat érintő legfontosabb kérdésekkel, legyen szó a stratégiáról, a pénzügyi tervezésről, vagy éppen a finanszírozási lehetőségekről. Várjuk olvasóink kérdéseit is a témában.

Habár nincsenek könnyű helyzetben a mai kiélezett piaci viszonyok között a magyar kisvállalkozások, ennek ellenére így is akadnak bőven, akik sikerre tudták vinni üzleti elképzeléseiket. Ehhez azonban egy olyan vezető kell, aki profi a stratégiai tervezés és a pénzügyek terén; vagy ha nem, hajlandó professzionális gazdasági szakembereket alkalmazni.

És a sikerhez gyakran még ez sem elég. A válság hosszú, forráshiányos évei ugyanis egyértelműen átalakították a kisvállalkozások többségének jövőképét. A szektor nagy része ma azt hiszi, vagy beszállítóvá válik egy nagyvállalatok és multik által dominált piacon, vagy esetleg EU-s forrásból próbál meg előbbre jutni.

Habár az uniós finanszírozási alternatíva kétségtelenül továbbra is rendelkezésre áll - bár az új EU-s költségvetési ciklusban voltak jelentős változások -, ma már akadnak más alternatívák is, amelyek lehetőséget biztosítanak egy vállalkozó számára, hogy finanszírozni tudja elképzeléseit. A képet persze igencsak árnyalja, hogy még a sikeres vállalkozások között is van olyan, amelyik annyira fél a kockázatoktól, hogy még annak ellenére sem hajlandó eladósodni - még rövidtávon sem -, hogy reális esélye lenne a bővülésre. Egyes felmérések például arról szólnak, hogy

ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások töredékének van valamilyen hitele - legyen szó például folyószámlahitelről, egy komolyabb beruházási hitelről, vagy egy hosszú távú versenyképességet is biztosító konstrukcióról.

És ugyan a legfrissebb kutatások arról tanúskodnak, hogy a kisvállalatok egyre inkább nagyratörően terveznek, jövőjükkel kapcsolatban optimisták, ezt azonban  egyelőre nem egy tudatos stratégia, üzleti terv mentén teszik. Éppen ezért a Pénzcentrum a következő időszakban kiemelten foglalkozik majd a hazai kisvállalkozásokat érintő legfontosabb kérdésekkel, legyen szó a stratégiáról, a pénzügyi tervezésről, vagy éppen a finanszírozási lehetőségekről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Várjuk olvasóink kérdéseit is kisvállalkozás témában; címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43