Készülj fel! Ilyenek lesznek a jövő dolgozói

Készülj fel! Ilyenek lesznek a jövő dolgozói

2016. április 28. 18:15

Egy friss felmérés alapján az Y generáció kétharmada nem látja pontosan önmagát, emiatt nem is tudja kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Mi lehet ennek az oka? Mit vár el egy mai fiatal a munkaadóktól? Milyen számukra az ideális munkahely és milyen lehet a jövő munkahelye? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a "Meet Microsoft - A jövő munkahelye" kerekasztal beszélgetésén.

Milyenek a mai fiatalok?

Az Y generációról, vagyis az 1980 után születettekről a legtöbben azt gondolják, hogy türelmetlenek, lusták, önimádóak, a technológia örültjei, és azonnal vezető pozícióba szeretnének kerülni. De tényleg ilyen nagy lenne a különbség az idősebbek és a mai fiatalok között?

Bokor Attila, szervezetfejlesztési tanácsadó és címzetes egyetemi docens elmondása szerint, a kutatások azt mutatták meg, hogy nem is olyan hatalmas a szakadék az idősebbek (X generáció) és a fiatalabbak (Y generáció) között. Például amikor azt kérdezték tőlük, hogy mit tartanak fontosnak az életben, akkor ugyan azok a célok jelentek meg, mindkét korcsoportban. Például

  • Legyen lakásunk egy jó környéken
  • Télen és nyáron egyszer eltudjunk menni nyaralni,
  • Ha lesz egy gyermekünk, akkor mindent meg tudjunk neki adni

Bokor Attila a generációk közötti különbséget abban látja, hogy az idősebbek valamivel lazábban tudtak elindulni az életbe. A mai 25 évesek már belefáradtak az életbe, talán már az óvodában angolt tanultak, a gimnáziumban megszerezték a nyelvvizsgát és a legtöbben már egyetem mellett dolgoznak. Mire a fiatalok megérkeznek a munkaerőpiacra már fáradtak, feszültek és bizonytalanok.

Ennek többek között az lehet az oka, hogy az elmúlt 15 évben a világgazdasági válságnak és a technológia gyors fejlődésének köszönhetően teljesen átrendeződött körülöttünk a világ.

Míg korábban a legnagyobb érték az információ volt, addig ma már szinte mindent elérhetünk a zsebünkben lévő telefon segítségével. Emiatt hatalmas körülöttünk a "zaj" és nagyon nehéz kitűnni a tömegből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Y generáció a jövő munkaereje

Sokszor az egyetemi tanulmányok nincsenek összhangban azzal, amit később a munkahelyen elvárnak tőlünk, ezért fontos a fiataloknak a visszacsatolás, hogy tudják, jól végzik a dolgukat. Továbbá az Y generáció szeretné azt érezni, hogy hatással van a világra, amikor munkahelyet választanak, akkor pedig sokat nyom a latba az, hogy legyenek karrier lehetőségek és legyenek továbbképzések. Hiszen napjainkban az emberi tőke a legfontosabb - mondta el, Nemes Orsolya, Y generáció szakértő, előadó és tréner.

A munkaidő sem a régi

Ma már nincsen olyan, hogy munka és magánélet egyensúlya, ma flexibilitás van

- mondta el a kerekasztal beszélgetésen, Friedl Zsuzsanna, Microsoft HR vezetője.

A fiatalok szeretik a rugalmas munkabeosztást, vagyis ha nem az számít, hogy mikor csinálunk meg egy munkát, hanem csak az, hogy az kész legyen és jó legyen. Az Y generáció napközben szeretne elmenni edzeni, vagy csocsózni, kicsit kikapcsolódni, de cserébe akár még éjfélkor is elérhető, hiszen a mai technológia már ezt is lehetővé teszi.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?