12 °C Budapest
Készülj fel! Ilyenek lesznek a jövő dolgozói

Készülj fel! Ilyenek lesznek a jövő dolgozói

2016. április 28. 18:15

Egy friss felmérés alapján az Y generáció kétharmada nem látja pontosan önmagát, emiatt nem is tudja kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Mi lehet ennek az oka? Mit vár el egy mai fiatal a munkaadóktól? Milyen számukra az ideális munkahely és milyen lehet a jövő munkahelye? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a "Meet Microsoft - A jövő munkahelye" kerekasztal beszélgetésén.

Milyenek a mai fiatalok?

Az Y generációról, vagyis az 1980 után születettekről a legtöbben azt gondolják, hogy türelmetlenek, lusták, önimádóak, a technológia örültjei, és azonnal vezető pozícióba szeretnének kerülni. De tényleg ilyen nagy lenne a különbség az idősebbek és a mai fiatalok között?

Bokor Attila, szervezetfejlesztési tanácsadó és címzetes egyetemi docens elmondása szerint, a kutatások azt mutatták meg, hogy nem is olyan hatalmas a szakadék az idősebbek (X generáció) és a fiatalabbak (Y generáció) között. Például amikor azt kérdezték tőlük, hogy mit tartanak fontosnak az életben, akkor ugyan azok a célok jelentek meg, mindkét korcsoportban. Például

  • Legyen lakásunk egy jó környéken
  • Télen és nyáron egyszer eltudjunk menni nyaralni,
  • Ha lesz egy gyermekünk, akkor mindent meg tudjunk neki adni

Bokor Attila a generációk közötti különbséget abban látja, hogy az idősebbek valamivel lazábban tudtak elindulni az életbe. A mai 25 évesek már belefáradtak az életbe, talán már az óvodában angolt tanultak, a gimnáziumban megszerezték a nyelvvizsgát és a legtöbben már egyetem mellett dolgoznak. Mire a fiatalok megérkeznek a munkaerőpiacra már fáradtak, feszültek és bizonytalanok.

Ennek többek között az lehet az oka, hogy az elmúlt 15 évben a világgazdasági válságnak és a technológia gyors fejlődésének köszönhetően teljesen átrendeződött körülöttünk a világ.

Míg korábban a legnagyobb érték az információ volt, addig ma már szinte mindent elérhetünk a zsebünkben lévő telefon segítségével. Emiatt hatalmas körülöttünk a "zaj" és nagyon nehéz kitűnni a tömegből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Y generáció a jövő munkaereje

Sokszor az egyetemi tanulmányok nincsenek összhangban azzal, amit később a munkahelyen elvárnak tőlünk, ezért fontos a fiataloknak a visszacsatolás, hogy tudják, jól végzik a dolgukat. Továbbá az Y generáció szeretné azt érezni, hogy hatással van a világra, amikor munkahelyet választanak, akkor pedig sokat nyom a latba az, hogy legyenek karrier lehetőségek és legyenek továbbképzések. Hiszen napjainkban az emberi tőke a legfontosabb - mondta el, Nemes Orsolya, Y generáció szakértő, előadó és tréner.

A munkaidő sem a régi

Ma már nincsen olyan, hogy munka és magánélet egyensúlya, ma flexibilitás van

- mondta el a kerekasztal beszélgetésen, Friedl Zsuzsanna, Microsoft HR vezetője.

A fiatalok szeretik a rugalmas munkabeosztást, vagyis ha nem az számít, hogy mikor csinálunk meg egy munkát, hanem csak az, hogy az kész legyen és jó legyen. Az Y generáció napközben szeretne elmenni edzeni, vagy csocsózni, kicsit kikapcsolódni, de cserébe akár még éjfélkor is elérhető, hiszen a mai technológia már ezt is lehetővé teszi.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?