Egy ország undorodik tőlük: búcsú az átverős termékbemutatóktól

Egy ország undorodik tőlük: búcsú az átverős termékbemutatóktól

2015. október 14. 13:01

Magyarországon is hatalmas üzlet van a közvetlen értékesítésben. A tisztességesen működő vállalkozások szerint nekik is érdekük, hogy megkülönböztessék magukat az átverős, lehúzós termékbemutatóktól.

Várhatóan már a héten az Országgyűlés elé kerül az a törvényjavaslat, amely a korábbiakhoz képest sokkal szigorúbban szabályozza a direkt értékesítést. Azt az ágazatot képviselő Közvetlen Értékesítők Szövetsége is elismeri, hogy szükség van erre a szigorításra, a szabályozás átalakítására.

A tisztességes vállalkozók meg szeretnék ugyanis különböztetni magukat az átverős termékbemutatóktól - mondta el egy szerdai sajtótájékoztatón Gárdus Péter, a szövetség elnöke. A közvetlen értékesítés ma Magyarországon évente 50 milliárd forintos forgalmat jelent, ez már nemzetgazdasági szinten is számottevő eredmény. Ugyanakkor több százezer emberhez juttatnak el termékeket ebben a formában - gyakorlatilag megkerülve a hagyományos boltokat vagy a webshopokat.

De mi változik?

Az Országgyűlés hamarosan dönthet a piacot - a jelenleginél - sokkal szigorúbban szabályozó törvénymódosításról. A jogalkotó szándéka szerint ez jelentősen megnehezíti a trükköző, átverős termékbemutatós cégek helyzetét.

A Közvetlen Értékesítők Szövetségének szakértői a Pénzcentrum kérdésére elmondták, hogy a törvénymódosítás három fontos dologban szigoríthat a szabályokon:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Nem lehet ingyenes ajándékokkal (ebéd, utazás, orvosi vizsgálat) reklámozni a termékbemutatót;
  • Mindegyik cégnek kötelező lesz ügyfélszolgálatot fenntartania (tehát elvileg elérhető lesz az értékesítő, érvényesíteni lehet a garanciát, a cserét, a pénzvisszafizetést határidőn belül);
  • Árubemutatón nem lehet áruhitel-szerződést kötni (a szakértők szerint ez jelenti a legnagyobb gondot: egy termékbemutatón jelenleg meglepően könnyű átgondolatlanul, hosszú évekre eladósodni);

A szövetségnél azt remélik, hogy az ellenőrzések számát is növelik, nagymértékben tisztulni fog a piac, visszaesnek a nagy értékű becsapások.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a szigorúbb a szabályozáson túl a fogyasztók további, folyamatos tájékoztatása is szükséges.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?