Te tudod, mi van a hűtődben? Sokan erre is figyelnek vásárlásnál

2015. május 9. 07:01

Manapság a boltokban egyre nehezebb kiigazodni, hogy mit veszünk, ki az, aki készítette és az honnan származik. Felmérések szerint a helyi élelmiszerek vásárlásnak kiemelten fontos szerepe van, mert bizonyítottan növeli a termelők bevételét, az alacsony jövedelműeknek pedig jobb minőségű élelmiszert biztosít.

8 uniós országában végzett közvélemény-kutatást a vásárlási szokásokról és a helyi élelmiszerekről a Föld Barátai Természetvédő szervezet. A felmérésből kiderül, hogy 100-ból 85-en a legközelebbi boltban vagy szupermarketben vásárolnak. A megkérdezettek 50 százaléka gyakran vagy időnként vásárol közvetlenül a termelőktől. Magyarországon is magas ez az arány a válaszadóknak több mint a fele azt mondta, hogy szokott vásárolni termelőtől élelmiszert.


Miért vásároljunk helyi élelmiszert?

A helyben vásárolt élelmiszernek gazdasági előnyei is lehetnek, hiszen a régióból származó termékek vásárlása elősegíti, hogy a pénz a helyi gazdaságban forogjon. Azzal, ha termelői piacon vásárolunk a helyi vállalkozásokat is segítjük, ez pedig új munkahelyeket képes teremteni.

A kutatásban részt vevők 75 százaléka úgy véli, hogy a helyi élelmiszerek környezetbarátabbak, azonban ez nem mindig igaz. Tipikus példa erre, ha olyan zöldséget vásárolunk, ami bár helyi, de egy fűtött üvegházban termett.

Magyar Termék

Kormányzati számítások szerint a magyar termékek forgalma jelentősen növekedett az elmúlt években, míg 2010-ben 75 százalék volt a magyar termékek aránya a piacon, ez mostanra már 80 százalék.

Jelenleg már mintegy 3200 készítményen használják a magyar termék rendeletnek megfelelő jelöléseket, amelyek alapján a vásárlók egyértelmű tájékoztatást kaphatnak az áru származásáról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Eddig 1240 árucikk használja a 100 százalékban magyar alapanyagokból, Magyarországon készült készítményekre utaló magyar termék jelölést, ez a megkülönböztetett jelöléssel ellátott termékek 39 százaléka.

Magyar termék:
100 százalékig magyar alapanyagból, Magyarországon készült. (Lehetnek benne összetevők Pl. fűszerek ami Magyarországon nem termeszthető.)
Hazai termék:
A felhasznált összetevők több mint 50 százaléka magyar termék, és az előállítás minden egyes lépése Magyarországon történt.
Hazai feldolgozású termék:
Többségében import összetevőket tartalmaz (tehát több mint 50 százalék), de minden feldolgozási műveletet Magyarországon végeztek.

A GfK kutatóintézet felmérése szerint 2014-ben a legjobban a tojásnak figyeltünk a magyar eredtére, de sokszor megnéztük a zöldségek és a friss húsok származási helyét is. A legkevésbé az energiaitaloknál figyeltünk, de nem igazán volt fontos a sör az ízesített szénsavas üdítő és az édesség származási helye sem.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?