0 °C Budapest
Totális csőd a vasárnapi zárva tartás: nem csak a boltoknak fájhat

Totális csőd a vasárnapi zárva tartás: nem csak a boltoknak fájhat

2015. február 23. 12:22

Kemény kijelentést tett a vasárnapi zárva tartás kapcsán az országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idegenforgalom csődjétől tart az üzletláncok jelentős részét képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény. Vámos György az RTL Híradójának beszélt arról, hogy várakozásaik szerint a kevesebb turista, kevesebb pénzt költ majd Magyarországon.

Nagyon sok nyaralónak a hosszú sorállás és a vasárnap zárva tartó bolt elveszi a kedvét a nyaralástól. Ilyen benzinárak mellett még azt is megteheti, hogy Horvátországba vagy más olyan országba megy nyaralni, ahol vasárnap nyitva vannak az üzletek

 - mondta.

Az OKSZ főtitkára szerint a turistákat elriaszthatja a vasárnapi zárva tartás, sokan ugyanis a hét utolsó napján kifejezetten azért jönnek magyarországra, hogy itt vásároljanak.

A jogszabályhoz több módosító javaslat érkezett: ezek egyike volt, hogy a turisztikailag frekventált helyeken - például a Balatonnál - levő boltok az egész szezonban nyitva lehessenek. A jogszabályba azonban végül ez sem került be.

Némileg árnyalja a képet, hogy a GfK kutatóintézet felmérése szerint a vasárnapi vásárlások száma alig éri el a 10 százalékot, míg szerdán és szombaton a legmagasabb ez a szám. A hét egy átlagos napján közel 1,1 millió háztartás - a háztartások 26 százaléka - vásárol napi fogyasztási cikket. Egy átlagos vasárnapon ennél 18 százalékkal kevesebben, vagyis 873 ezer magyar háztartás vásárol.

Ez még csak a fogyasztási cikk-piac
Fontos megjegyezni, hogy a grafikonok adatai kizárólag az FMCG-forgalomra vonatkoznak. Ez gyakorlatilag a napi fogyasztási cikk piacot, a napi termékek forgalmát jelenti: ilyenek például a tejtermékek, húskészítmények, mélyhűtött termékek, testápolók, takarítószerek, a borotva, a pelenka, vagy épp a papírzsebkendő.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor a vasárnapi zárva tartás rendkívül hátrányosan érinthet más szektorokat is, például a barkácsboltokat, a műszakicikk-áruházakat, vagy épp a lakberendezési boltokat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?