9 °C Budapest

Totális csőd a vasárnapi zárva tartás: nem csak a boltoknak fájhat

2015. február 23. 12:22

Kemény kijelentést tett a vasárnapi zárva tartás kapcsán az országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az idegenforgalom csődjétől tart az üzletláncok jelentős részét képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény. Vámos György az RTL Híradójának beszélt arról, hogy várakozásaik szerint a kevesebb turista, kevesebb pénzt költ majd Magyarországon.

Nagyon sok nyaralónak a hosszú sorállás és a vasárnap zárva tartó bolt elveszi a kedvét a nyaralástól. Ilyen benzinárak mellett még azt is megteheti, hogy Horvátországba vagy más olyan országba megy nyaralni, ahol vasárnap nyitva vannak az üzletek

 - mondta.

Az OKSZ főtitkára szerint a turistákat elriaszthatja a vasárnapi zárva tartás, sokan ugyanis a hét utolsó napján kifejezetten azért jönnek magyarországra, hogy itt vásároljanak.

A jogszabályhoz több módosító javaslat érkezett: ezek egyike volt, hogy a turisztikailag frekventált helyeken - például a Balatonnál - levő boltok az egész szezonban nyitva lehessenek. A jogszabályba azonban végül ez sem került be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Némileg árnyalja a képet, hogy a GfK kutatóintézet felmérése szerint a vasárnapi vásárlások száma alig éri el a 10 százalékot, míg szerdán és szombaton a legmagasabb ez a szám. A hét egy átlagos napján közel 1,1 millió háztartás - a háztartások 26 százaléka - vásárol napi fogyasztási cikket. Egy átlagos vasárnapon ennél 18 százalékkal kevesebben, vagyis 873 ezer magyar háztartás vásárol.

Ez még csak a fogyasztási cikk-piac
Fontos megjegyezni, hogy a grafikonok adatai kizárólag az FMCG-forgalomra vonatkoznak. Ez gyakorlatilag a napi fogyasztási cikk piacot, a napi termékek forgalmát jelenti: ilyenek például a tejtermékek, húskészítmények, mélyhűtött termékek, testápolók, takarítószerek, a borotva, a pelenka, vagy épp a papírzsebkendő.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor a vasárnapi zárva tartás rendkívül hátrányosan érinthet más szektorokat is, például a barkácsboltokat, a műszakicikk-áruházakat, vagy épp a lakberendezési boltokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem