Totális csőd a vasárnapi zárva tartás: nem csak a boltoknak fájhat

2015. február 23. 12:22

Kemény kijelentést tett a vasárnapi zárva tartás kapcsán az országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az idegenforgalom csődjétől tart az üzletláncok jelentős részét képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény. Vámos György az RTL Híradójának beszélt arról, hogy várakozásaik szerint a kevesebb turista, kevesebb pénzt költ majd Magyarországon.

Nagyon sok nyaralónak a hosszú sorállás és a vasárnap zárva tartó bolt elveszi a kedvét a nyaralástól. Ilyen benzinárak mellett még azt is megteheti, hogy Horvátországba vagy más olyan országba megy nyaralni, ahol vasárnap nyitva vannak az üzletek

 - mondta.

Az OKSZ főtitkára szerint a turistákat elriaszthatja a vasárnapi zárva tartás, sokan ugyanis a hét utolsó napján kifejezetten azért jönnek magyarországra, hogy itt vásároljanak.

A jogszabályhoz több módosító javaslat érkezett: ezek egyike volt, hogy a turisztikailag frekventált helyeken - például a Balatonnál - levő boltok az egész szezonban nyitva lehessenek. A jogszabályba azonban végül ez sem került be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Némileg árnyalja a képet, hogy a GfK kutatóintézet felmérése szerint a vasárnapi vásárlások száma alig éri el a 10 százalékot, míg szerdán és szombaton a legmagasabb ez a szám. A hét egy átlagos napján közel 1,1 millió háztartás - a háztartások 26 százaléka - vásárol napi fogyasztási cikket. Egy átlagos vasárnapon ennél 18 százalékkal kevesebben, vagyis 873 ezer magyar háztartás vásárol.

Ez még csak a fogyasztási cikk-piac
Fontos megjegyezni, hogy a grafikonok adatai kizárólag az FMCG-forgalomra vonatkoznak. Ez gyakorlatilag a napi fogyasztási cikk piacot, a napi termékek forgalmát jelenti: ilyenek például a tejtermékek, húskészítmények, mélyhűtött termékek, testápolók, takarítószerek, a borotva, a pelenka, vagy épp a papírzsebkendő.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor a vasárnapi zárva tartás rendkívül hátrányosan érinthet más szektorokat is, például a barkácsboltokat, a műszakicikk-áruházakat, vagy épp a lakberendezési boltokat.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?